Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. október 16. szombat
Hírek témák szerint

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 29., szombat 08:06

Mi épül a budaörsi buszvégállomásnál?
Budaörsön, a buszvégállomás mellett, egy Európában is egyedülálló biztonságot kínáló kerékpártároló épül, méghozzá teljes egészében uniós forrásból. A tervek szerint a tárolót a budaörsiek ingyen használhatják majd egy speciális kártya igénybevételével.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében megvalósuló KMOP-2009-2.1.2 – „Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése Budaörsön” című projekt.   Az Európai Unió Central Europe Programme-ja keretében megvalósuló, ,„BICY” program.

Budaörs város önkormányzata hét európai ország kilenc városával közösen vesz részt az Európai Unió „BICY” elnevezésű programjában. Ez a projekt városi kerékpárparkolók és a hozzá kapcsolódó lopásgátló védelmi rendszer tervezését és megvalósítását is támogatja. A 2013-ig tartó programra Budaörs mintegy 175 ezer eurót költhet el.
Budaörs vállalta, hogy ebből az uniós forrásból – több más projekt mellett - olyan kerékpártárolót fejleszt ki, amely az európai országokban is páratlan biztonságot nyújt. Mióta egyre több kerékpárút épül Budaörsön is, egyértelművé vált, a biciklis életforma további elterjedésének egyik legfontosabb gátja, hogy nincsen megoldás a biztonságos tárolásra.
Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy az uniós pályázati forrás egy részéből vállalja egy olyan biztonságos tároló prototípusának kifejlesztését, amely hazánkban, de akár a határainkon túl is megoldást nyújthat ennek a problémának a kezelésére.
A buszvégállomásnál épülő szerkezet 16 kerékpár tárolására lesz alkalmas. A két tonna acélból készült automata tárolót egy villanymotor forgatja, mikroprocesszor vezérli, elektronikai és mechanikai védelemmel van ellátva, emellett folyamatos videó-kontroll alatt is áll. Nyolc kerékpárt lehet belül elhelyezni kiemelt védelemmel, és másik nyolcat kívülről hozzá láncolni, amelyek szintén állandó videós megfigyelés alatt állnak.
A kivitelező cég már megegyezett a három hazai mobilszolgáltatóval, így a kerékpárok parkolási díját a gépkocsiknál már megszokott mobil-parkolással lehet kifizetni. A tervek szerint a tárolót a budaörsi lakosok regisztrációt követően, egy speciális kártya segítségével ingyen vehetik igénybe.
A szerkezet nem csak tárolásra alkalmas, hanem kerékpárkölcsönzőként is funkcionálhat.
Az önkormányzat reméli, hogy a budaörsieket egy olyan lehetőséggel gazdagítja, ami azoknak is meghozza a kedvét a biciklizéshez, akik eddig a biztonságos tárolás hiánya miatt nem vállalkoztak erre. Mindezt úgy sikerül megvalósítani, hogy a budaörsi adófizetők pénzéből egyetlen forintot sem kellett felhasználni.
5 csatolt kép 21543
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.