Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

CEGLÉD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. október 5., péntek 09:15

Aláírták a ceglédi járás kialakításáról szóló megállapodást
Október 4-én aláírták a megállapodást, ezzel hivatalosan is elindult a ceglédi járás kialakítása. A Pest megyei Kormányhivatal nevében Tarnai Richárd kormánymegbízott, Cegléd képviseletében pedig Földi László polgármester látta el kézjegyével az okiratot. A térség polgármesterei szintén ma írták alá a dokumentumot.

A területi közigazgatás átalakításának legfőbb célja, hogy az állampolgárok egyszerűbben és gyorsabban intézhessék el az ügyeiket. Ennek egyik legfontosabb állomásaként az Országgyűlés idén június elején fogadta el a járási hivatalok kialakításáról a törvényi szabályozást. A több száz éves múltra visszatekintő járási rendszert 1983-ban szüntetették meg, így harminc év után, de új szervezeti rendben és új céllal 2013. január 1-jével ismét létrejönnek a magyar közigazgatás egykor szerves egységét képező járások.

Pest megyében a Ceglédi mellett még 17 járási hivatal kezdi meg működését 2013. január 1-től, de a Ceglédi kivételes lesz abban, hogy az itteni járásban a törzshivatalon kívül - ami a Városházán lesz - öt kirendeltség és négy ügysegédi hely is lesz majd. Az általános ugyanis az, hogy a járási székhely önkormányzatában elhelyezett járási hivatal nem tart fenn egyik hozzá tartozó településen sem részhivatalokat. Földi László polgármester szerint ugyanakkor fontos, hogy a Cegléden kívül lakó polgárok helyben is kapjanak megfelelő szolgáltatást, hogy ne kelljen minden ügyben a járási székhelyre utazni. Ügyfélközeli, ügyfélbarát járási hivatalokat szeretnének létrehozni. A cél, hogy minél gyorsabban lehessen ügyeinket elintézni - hangsúlyozta Földi László.

A járásokban tulajdonképpen az állam jelenik meg, helyi szinten. Az önkormányzatok pedig visszatérnek a klasszikus önkormányzati feladatokhoz - ezt már a kormánymegbízott mondta el. Tarnai Richárd hangsúlyozta, a járási hivatalok a kormányhivatalok kirendeltségeként az államigazgatási ügyek intézésében nyújtanak majd segítséget az állampolgároknak 2013. január 1-jétől. Pest megye kormánymegbízottja rámutatott, a vidéki embereknek nagy segítség lesz majd, hogy lakóhelyükhöz közel, rugalmasabb időbeosztással, könnyebben tudják majd az olyan ügyeket is intézni, amelyekért eddig távolabbra kellett utazniuk. Hozzátette, az ügyintézésre a járási hivatalok részeként működő, hétfőtől-péntekig 8 órától 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban lesz lehetőség, amelyek 2013 végére nyílnak meg országszerte mintegy 300 helyszínen.

Jelenleg Pest megyében 3 kormányablak működik, Cegléden, Vácon és Érden, de minden olyan településen, ahol most okmányiroda található, lesz egyablakos ügyintézés.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.