Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. október 2., péntek 08:26

A kaposvári közösség pillérei
A megyeszékhely kiemelten támogatja a nehéz helyzetben lévő időseket
Október az idősek hónapja. S bár a kaposvári önkormányzat nem szűkíti egy hónapra a szépkorúak iránt érzett felelősségét, a tél közeledtével egyre több a segítségre szoruló idős ember.

2006 nyarán senki sem gondolta volna, hogy az egyre nehezedő életkörülményeket tovább rontja egy majdan nyakunkba szakadó gazdasági válság. Az idősek helyzete akkor sem volt rózsás, a folyamatos energia- és gyógyszeráremelések az egyik legkiszolgáltatottabb emberekké tették a nyugdíjasokat. A kaposvári városvezetés felismerte ezt a veszélyeztetettséget, s a város négyéves programjában kiemelten foglalkozott az idősek problémáival és igényeivel. Azok az intézkedések, támogatási formák, amelyek három évvel ezelőtt fontosnak látszottak, az utóbbi egy évben létfontosságúvá váltak. Az elmúlt hónapok különösen próbára tették mindannyiunk emberségét.

Egy gondoskodó városban – így Kaposváron is - nem fogadható el az időskori nélkülözés. Ennek jegyében a megyeszékhelyen élő idős emberek bizalommal fordulnak az önkormányzathoz. Egyre többen kérnek segítséget a közüzemi számlák kifizetéséhez, hiszen a lakásfenntartás költségei - különösen a gáz- és villany árának drasztikus növekedése miatt - az égbe szöktek. Ez több száz nyugdíjast hozott lehetetlen helyzetbe. A lakásfenntartási támogatás összegét ezért húsz százalékkal megemelte a város.

A gyógyszerek ára szintén drámaian emelkedett. Míg 2002 és 2006 között havi nyolcezer forint volt a gyógyszertámogatás összege, addig 2007 februárjában a támogatás felső határát tizennégyezer, a gyógyászati segédeszközökhöz nyújtott támogatás összegét pedig tizenhatezer forintra emelte fel az önkormányzat. Több mint százan élnek ezzel a lehetőséggel.

A tüdőgyulladás elleni védőoltást korábban csak a 65 éven felüli szociálisan rászoruló kaposváriak kaphatták meg ingyen. A tapasztalatok kedvezőek voltak, ezért Kaposvár bővítette a jogosultak körét: 2007-től a város a 60 év felettieknek is megvásárolja a vakcinát. Az elmúlt három évben csaknem 2500-an vették igénybe az oltást.

Ugyancsak megnövekedett az igény az idősek körében az ingyenes autóbuszbérlet iránt, ezért 2008 márciusától nemcsak 65 év feletti emberek számára vásárolja meg a város az autóbuszbérletet, hanem az alacsony összegű nyugdíjban részesülő 60 és 65 év közöttiek is igényelhetik ezt a támogatást.

A szociális étkeztetés lehetőségével csaknem ezren élnek, ennek költségei több százmillió forintot tesznek ki. Sikerült bővíteni az egészségügyi segélyhívó rendszert is: 2009 júniusától immáron 90 idős, beteg kaposvári biztonságát javítjuk ezen a módon. Kaposvár azonban nemcsak egyéni, hanem közösségi szinten is segíti az időseket: kiemelten támogatja a nyugdíjas egyesületek munkáját is, a Szeretem Kaposvárt Mozgalom pedig évről-évre köszönti az időseket a városi spotcsarnokban.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.