Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2009. október 5., hétfő 16:10

Bús Balázs polgármester nyílt levele Orosz Sándor parlamenti képviselőhöz
Tisztelt Képviselő Úr!

A 2010. évi költségvetési törvény megszavazásával kapcsolatosan fordulok Önhöz, hogy pénzügyileg is alátámasztott számokkal ismertessem a jelenlegi kormány által előterjesztett, elhibázott törvényjavaslatot, amely Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat következő évi gazdasági tervezését hátrányosan befolyásolja.

Az elfogadás előtt álló 2010. évi költségvetésben szereplő jelentős elvonások hátrányosan befolyásolják a III. kerület oktatási, szociális - és egészségügyi ellátórendszerének finanszírozását, valamint ezen keresztül az egyének, családok életét.

A gazdasági válság tovább rontotta az egyébként is nehéz körülmények között élő emberek helyzetét, amely egy, már korábban kialakult magas munkanélküliséggel, egzisztenciális nehézséggel rendelkező réteget sújtotta a leginkább.

Tisztelt Képviselő Úr kérem engedje meg, hogy pár adatot ismertessek a kerület életéből.

A Gyermekjóléti Központtal kapcsolatba került családok száma egy év alatt több mint
40 % -kal emelkedett.

A Családok Átmeneti Otthonában 2009. első félévében 30 család kapott elhelyezést és további 14 család szerepel várólistán. Továbbá megnőtt az albérletek gyors felmondása után az azonnali krízisellátás igénye.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt igénybevevő gyermekek nyári étkeztetéséből 2008-ban 477 fő, míg 2009-ben 849 fő részesült, akik a gyermekvédelmi törvény szerint is szegény családban élőnek számítanak.

Az Önkormányzatnál kötelező feladatként ellátandó lakásfenntartási támogatásban részesülők köre 2009-ben 128 %-kal, az átmeneti segélyt igénylők száma 141%-kal, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást felhasználók száma 153%-kal nőtt.

Az egészségügyi területen 2009-ben bekövetkezett jogszabályváltozások következtében Önkormányzatunk kénytelen a kerületben egyébként jól működő szakellátás keretében munkavállalókat elküldeni és a szolgáltatások körét, valamint az ügyeleti időt csökkenteni. A tervezett létszám - és kapacitáscsökkentés hatásaként a rendelőkben várhatóan nő majd a zsúfoltság, a jelenleg kedvező betegelégedettségi adatok romlanak, valamint az előjegyzési idő is megnövekszik. A tavalyival azonos teljesítmény esetén a jelenleg érvényben lévő finanszírozási szabályoknak megfelelően az elmúlt év második félévére kapott 422 millió Ft helyett 343 millió Ft OEP bevétel prognosztizálható.

A 2010. évi központi költségvetés-tervezetben szereplő mutatók alapján végzett számításaink szerint további 646.813.935 Ft forráscsökkenés várható önkormányzatunk költségvetésében.

2009. évhez képest az alábbi főbb tételekben várható elvonás:

-    Közoktatás:-173.300.805 Ft
-    Közoktatási kiegészítő hozzájárulás:-24.898.234 Ft
-    Óvodai, általános - és középiskolai kedvezményes étkeztetés:-93.862.080 Ft
-    Szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások: -24.923.618 Ft
-    Bölcsődei ellátás: -24.406.500 Ft
-    Az okmányirodák működése: -8.266.368 Ft

A 2009. évi áfa és társadalombiztosítási jogszabályváltozások miatt a II. félévi kiadások előirányzata 140 MFt-tal növekedett, ez 2010. évre várhatóan 200-220 MFt többletkiadást jelent majd.

A gazdasági válság hatásaként az iparűzési adóbevétel 2009. december 31.-ig várhatóan 3-5%-kal csökken, ami 300-400 MFt-tal kevesebb bevételt jelent. A gazdaság 2010. évi várható teljesítőképességét figyelembe véve ezen adóbevétel további csökkenésével kell majd számolni.

A 2009-ben tovább növekedett a lakosság eladósodása a közszolgáltatók felé is. Ez a 2009-2010-es években, a jelenlegi kimutatásunk alapján, 201 MFt kötelezettséget jelent önkormányzatunknak a DHK Hátralékkezelő és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. felé.

Tisztelt Képviselő Úr!

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kialakult gazdasági helyzetben is mindent megtesz – az előző évekhez hasonlatosan -, hogy a rábízott vagyonnal felelősen gazdálkodjon. Így az önként vállalt feladataink körét, valamint a civil szervezetek támogatását kénytelenek vagyunk tovább csökkenteni. Amennyiben a központi finanszírozás nem változik, olyan lépéseket is meg kell tennünk, mint például a szociális ellátások egy részének teljes megszüntetése.
Láthatja Tisztelt Képviselő Úr, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van a Kerület lakosságáért kiálló felelős személyekre és egyértelmű véleménynyilvánításukra. Ennek értelmében nélkülözhetetlennek tartom, hogy a III. kerület két egyéni országgyűlési képviselője, a választópolgáraik iránti felelősségük tudatában adjanak hangot véleményüknek.
Tekintettel a fent előadottakra a 2010. évi költségvetési törvény nem szolgálja kerületünk lakosságának érdekét, ezért felkérem Önt, hogy a választópolgárai iránti felelőssége tudatában, az Ön által képviselt emberek érdekeinek megfelelően, a jelenlegi formában ne szavazza meg a Parlament elé beterjesztett törvényjavaslatot.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete 2009. szeptember 30-án, a mellékelt 539/ÖK/2009. (IX.30.) számú határozatában felkérte Önt, hogy az Országgyűlés költségvetési tárgyalásánál módosító javaslatot nyújtson be a III. kerület Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. támogatására, 100 millió Ft értékben, címzett támogatásként.

Kérem, hogy módosító indítványával és szavazatával támogassa a fenti kezdeményezést és szíveskedjen annak eredményéről tájékoztatni.

Tudja Képviselő Úr, a fent említett problémákért nem a gazdasági válság a felelős, hanem az a gazdasági és politikai ámokfutás, amit a Gyurcsány-Bajnai kormány folytat, és amelyet Önök, kormánypárti országgyűlési képviselők megszavaznak. Ennek eredményeként sikerült elérniük, hogy két év alatt az önkormányzatok pozíciója a jelenlegi szintre süllyedt, bár 2002-ben a „A több pénzt az önkormányzatoknak”szlogennel kampányoltak és nyertek.

Bízom abban, hogy ezúttal a lelkiismerete szavára hallgatva és nem a frakciófegyelem előírásának eleget téve hozza meg döntését.

Tájékoztatom Képviselő urat arról, hogy ugyanilyen tartalmú levéllel fordulok Donáth László úrhoz, kerületünk másik egyéni parlamenti képviselőjéhez.

Szíves együttműködését előre is köszönöm!

Budapest, 2009. október 01.

Tisztelettel: Bús Balázs
sk.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.