Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2023. február 4. szombat
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. október 24., szerda 17:40

Szobor őrzi a dinamó atyjának emlékét
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezetének kezdeményezésére szobrot állítottak szerdán Jedlik Ányos feltaláló bencés szerzetesnek a Damjanich utca és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésénél. Bánvölgyi László szobrászművész alkotása több szervezet, gazdasági társaság és magánszemély támogatásával készülhetett el és kaphatott helyet Szeged energiaellátásának legendás helyszínén.                
A szobor helyét úgy választották ki, hogy összekapcsolja az elektrotechnika múltját és jövőjét. Az alkotás az EDF Démász Jedlik Ányos Képzési Központjának épülete előtt áll, ahol az energiaszolgáltató cég által elindított oktatási programban tanulnak a jövő elektrotechnikusai. Korábban pedig 1895-től – Jedlik Ányos halálának évétől – egészen 2010-ig itt működött a városi villamoserőmű – mondta el avatóbeszédében Tóth József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szegedi szervezetének elnöke.
Tavaly döntött úgy az országosan több mint négyezer tagot számláló egyesület, hogy szegedi szervezetük fennállásának hatvanadik jubileuma alkalmából méltó emléket állítanak az elektrotechnika egy emblematikus alakjának.
A szegedi önkormányzat nevében Juhász Gyula, a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság elnöke méltatta Jedlik Ányos munkásságát. Köszöntőjében kiemelte, az első magyar elektrotechnikusként számon tartott Jedlik Ányos munkássága messze túlmutat a puszta technikatörténeten. Nevéhez több találmány is fűződik, így az első, teljes mértékben elektromos árammal hajtott elektromotor, továbbá a dinamóelv, amellyel évekkel megelőzte kortársait. 

A város új köztéri szobrát Hiezl József, az EDF Démász Zrt. vezérigazgató-helyettese avatta fel, adta át jelképesen a szegedieknek. Bánvölgyi László szegedi szobrászművész alkotása, a bronzból és márványból készült egészalakos szobor szerzetesi ruhájában ábrázolja Jedlik Ányost. A tudós egy írópult mellett áll, egyik kezében toll, a másik kezét pedig egyik híres találmányára, a dinamóra helyezi.
Az új köztéri szobornál Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök avatóbeszédében kifejtette, Jedlik Ányos bencés szerzetes élete és munkássága csodálatos szintézise olyan értékeknek, mint a keresztény hit, a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás ügyének előmozdítása, a segíteni akarás, a szabadság, valamint a haza szeretete. A szoborállítással, Jedlik Ányos emlékének megőrzésével erőt és bátorítást kaphatunk az összefogásra, hogy így orvosoljuk gondjainkat a társadalomban és a gazdaságban – fogalmazott a püspök.

7 csatolt kép 5671234
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.