Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2009. október 6., kedd 13:25

Rendkívüli ülést tart a megyei képviselőtestület
A megyei közgyűlés 2009. október 8-án, csütörtökön 11.00 órai kezdettel rendkívüli ülés keretében tárgyalja „A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház működtetése az új finanszírozás tükrében” című előterjesztést. Mindezt ma délelőtti sajtótájékoztatóján is megerősítette a megyei közgyűlés elnöke.
Szakács Imre elmondta: a megyei képviselőtestület legutóbb szeptember 18-i ülésén tárgyalt a megyei kórházban a csökkenő OEP-finanszírozás következtében szükségessé váló kiadáscsökkentő intézkedésekről. Miután az intézmény, illetve a fenntartó minden lehetséges eszközt igénybe vett a kórházi működés ellehetetlenülésének elkerülésére (pld. ágyszámcsökkentés, létszámleépítés, átszervezés, stb.), ezért a szakminisztériumtól, illetve a témában érintett főhatóságok vezetőitől várnak további, megoldást célzó javaslatokat. Ugyan a miniszter és a kórházvezetők között történt bizonyos megegyezés az elmúlt héten, ám mindez csak elodázza a problémát, de nem oldja meg. A megoldást, vagy legalább is a megoldás felé vezető utat – tényleges párbeszéd útján – a csütörtöki rendkívüli üléstől reméli a megyei közgyűlés elnöke. „Mi minden megoldásra nyitottak vagyunk a korrekt betegellátás és az intézmény megnyugtatót működése érdekében. Amennyiben a meghívott szakemberek nem vesznek részt a rendkívüli ülésen, akkor természetesen az ott elhangzottakat, illetve az ülés jegyzőkönyvét megküldjük számukra és írásban kérjük, várjuk javaslataikat.”
Szakács Imre hangsúlyozta: a csütörtöki ülés nyílt, arra minden, a kórház működése, jövőbeni kilátásai iránt érdeklődő személyt várnak. 

Előzmények, háttér:

Az egészségügyi ágazat finanszírozásának 2005. év óta folyamatosan változó technikái napjainkra rendkívül nehéz gazdálkodási helyzetbe hozták a kórházakat. Ez alól nem kivétel a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Petz Aladár Megyei Oktató Kórház sem, melynek működése a legutóbbi finanszírozás-változás következtében veszélybe került. 

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése 2005. év óta rendszeresen tárgyalja a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gazdálkodásának helyzetét, mivel az intézmény adósság-állománya évek óta folyamatos és jelentős emelkedést mutat. A jelenlegi állapotban azonban már nem elégséges a fenntartó odafigyelése, intézkedései, az intézmény vezetésének folyamatos beszámoltatása.

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése ezért legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy 2009. október 8-án (csütörtökön) 11 órai kezdettel rendkívüli ülést tart, melynek tárgya a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház működtetése az új finanszírozás tükrében. 

A napirendi pont tárgyalásához meghívtuk valamennyi érintett főhatóságot és szakmai szervet, így a dr. Székely Tamás szakminisztert, dr. Rendek Vilma asszonyt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megbízott főigazgatóját, az ÁNTSZ országos tiszti főorvosát, dr. Falus Ferenc urat, valamint a Magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnökét, dr. Kökény Mihályt és alelnökét, dr. Mikola Istvánt. 

A rendkívüli ülés keretében is keressük annak megoldását, hogy mit tud tenni az egészségügyi kormányzat, az intézmény, a fenntartó és az érintett állami szervek annak érdekében, hogy a kiszámíthatatlan finanszírozás ellenére a kórház a lakosság egészségügyi ellátását biztosítani tudja.

További napirendként dönt a testület a nagycenki Széchenyi István Nemzeti Emlékhely és Emlékkiállítás korszerűsítésére benyújtandó pályázatról is.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.