Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2012. november 7., szerda 08:59

Hetente 5 napon át két helyszínen osztanak ételt Óbudán
Novembertől már Óbudán belül is 2 helyszínen, naponta 600 adag ételt osztanak ki Krisna-hívők a rászorulók számára. Az Ételt az Életért program keretében Békásmegyeren 350, Kaszásdűlőn 250 adag ételt osztanak ki  párhuzamosan. A bővítés természetesen szervezetfejlesztést, tárgyi eszköz-beruházást is igényelt, melyhez Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselő-testülete  támogatást szavazott meg.

Az Ételt az Életért program, az MKTHK szegényélelmezési missziója 2004-ben költözött Budapest III. kerületébe, Csillaghegyre. Egy 2009 januárjában indult kerületi program fejlesztésével és bővítésével odáig jutott a program, hogy 2012-ben heti 5 alkalommal, két helyszínen, naponta 600 adag ételt osztanak szét a kerületben.
A szervezet szociális alapellátást nyújt, ezen belül népkonyhai étkeztetéssel foglalkozik. A szolgáltatásra a főváros kerületeiben kimagasló igény van. Az Ételt az Életért azon fáradozik, hogy felkutassa, elérje azokat, akik  önmaguknak sem ismerik be jogosultságukat, és tartózkodnak a segélyek elfogadásától. Óbudán, a hajléktalan-ellátás területén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyújt széleskörű szolgáltatást, az idősek, a családok, és a fogyatékosok gondozása a kerületi és fővárosi intézmények jóvoltából szintén színvonalasan zajlik, ezért az Ételt az Életért program  a sokgyermekes családokat, illetve a létminimum alatt élő embereket célozza. 
Az alapítvány 2008-ban konkrét tárgyalásokat kezdett meg a III. kerületben történő felelősségvállalás ügyében, s ezek gyümölcseként 2009-ben indult útjára érték el, akik kapcsolatban állnak a Családsegítő Szolgálattal.Így kezdetben  1200 érintett közül a leginkább rászorulók kaptak élelmet. Ekkor még a kaszásdűlői Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ udvarán, szombatonként, folyamatosan növekvő létszámmal 300 fő részesült támogatásban, a létszám pedig évről évre növekedett.
Összetételét tekintve a célcsoportot családok, nyugdíjasok, leszázalékoltak, munkanélküliek, illetve a családsegítő munkatársainak megítélése alapján a kerületben leginkább nélkülözésben élő rászorulók alkotják. A családgondozókhoz fordulók között sokan vannak, akiknek ez az egyetlen lehetőségük a napi egyszeri meleg étkezésre. Vannak, akik a szó szoros értelmében nem éheznek, mindazonáltal nem képesek maguknak tápláló, minőségi ételt beszerezni. A Családgondozó szerint az igénybe vevők 80%-a az anyagi nehézségek (eladósodás, bedőlt hitelek, alacsony nyugdíj, stb.) és a munkanélküliség miatt igényel támogatást, így ha az étkezése megoldódik, akkor az ezáltal megtakarított pénzösszegből képesek tartozásaikat törleszteni, kifizetni a rezsiszámlákat, vagy a számukra gyakran luxuscikknek számító gyógyszert, pelenkát, szemüveget, stb. megvásárolni. 2010-ben nagy előrelépés történt, mert szervezetünk felajánlotta, hogy a heti egyszeri ellátást heti 5 napra tudja bővíteni, majd további fejlesztés révén 2011-től 300 adag helyett már napi több mint 400 adag ételt kiszolgálását is vállalni tudtuk. Mostanáig heti 5 napon át, két helyszínen felváltva zajlott az ételosztás: a békásmegyeri osztóponton kedd-szerda-csütörtökön, és egy belső-óbudai helyszínen pedig pénteken és szombaton. A támogatottak a vegetáriánus ebéd mellé kenyeret, joghurtot és gyümölcsöt is kapnak, így  valóban kiadós, egészséges, gazdag és tápláló menü várja őket.



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.