Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. kerület - Rákosmente Önkormányzata
2009. október 7., szerda 14:21

Illegálisan elhelyezett óriásplakát-bontási akcióba kezdett Rákosmente
Budapest, 2009. október 6. – Személyesen bontott el illegálisan elhelyezett óriásplakátokat Rákosmentén Riz Levente polgármester, a Fővárosi Önkormányzat Vállalkozási és Vagyonkezelési Ügyosztályának képviselőivel együttműködésben. A bontási akció során a XVII. kerületben felmért illegálisan elhelyezett 179 db táblából ma 8 db jelöletlen, azaz tulajdonosi azonosítót nem tartalmazó táblát bontottak el. Az illegális elhelyezés után fizetendő pótdíj mértéke a tábla méretétől függően akár 300 ezer forintra is rúghat.


A XVII. kerületi önkormányzat 2007-ban indított célvizsgálatot az illegálisan elhelyezett reklámtáblák felmérése érdekében. A fővárosi tulajdonú közterületeken a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben történt a felmérés, ennek eredménye a táblák elbontását elindító akció. A bontást a Szalkay 57 Transz Kft. végzi.


Az akció első szakaszában azért a jelöletlen táblákat bontják el, mert ezeknek a tulajdonosát az önkormányzat nem tudja kinyomozni és behajtani rajta a meg nem fizetett közterület használati díj 10 szeresét, valamint a szabálysértési bírságot.


A Budapesti Városépítési Keretszabályzatot kihirdető 47/1998. (X. 15.) Főv. Kgy. rendelet (a továbbiakban: BVKSZ) 11. § (3) tiltja a főútvonalak mentén óriásplakátok elhelyezését – ezt a reklámcégek különböző technikákkal próbálják kijátszani: közterület felé irányultan, de kerítés mögé helyezik el a reklámokat, vagy közterületen, de jelöletlenül helyezik el a táblát. A XVII. kerületi városrendezési szabályzat (KVSZ) sokkal szigorúbb e tekintetben, mert a kerület teljes belterületén és nemcsak a főútvonalak mentén tiltja az A0 méretnél nagyobb reklámok elhelyezését.


Rákosmente Önkormányzata és a Fővárosi Önkormányzat a következő időszakban a tulajdonában álló kerületi területeken felállított, beazonosítható táblák tulajdonosaival szemben közterület használati díj érvényesítési eljárást indít, szabálysértési bírságot szab ki és gondoskodik a táblák lebontásáról.


A pótdíj kiszámítása
A pótdíj mértékének kiszámítása a XVII. kerület közterület használati rendelet tarifatáblázata alapján: 1190 Ft/m2/hó x a tábla mérete x 10 (az illegális kihelyezés miatt)


Az akció folytatódik
„Rákosmentén rendet akarunk, az illegális plakáterdőktől meg kell szabadítani a kerületet. Az akciót folytatjuk, a helyi közterület-felügyelet és szabálysértési hatóságunk segítségével a következő néhány hétben folyamatosan számoljuk fel a jogsértő módon emelt, a városképet romboló reklámtáblákat.” – hangsúlyozta Riz Levente, Rákosmente polgármestere.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.