Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. november 17., szombat 22:33

Téli üzemmód kezdődött a megye útjain
Az elmúlt évek legnagyobb fejlesztéseit és beruházásait hajtotta végre eszközparkjában és szolgáltatásaiban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. annak érdekében, hogy a lehető legjobb színvonalon láthassa el téli útüzemeltetési tevékenységeit. A társaság megújult gépparkkal, új fejlesztésekkel és szolgáltatásokkal, valamint megnövelt létszámmal vág neki a télnek.                
Hivatalosan november 10-e óta téli üzemmódban dolgoznak a Magyar Közút szakemberei. A cég elsődleges feladata ebben az időszakban a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint megfelelő időjárási körülmények között a téli kátyúzás. Azért, hogy a társaság ezen feladatait hatékonyan el tudja látni, a következő hónapokra 13 fővel növelte munkavállalóinak számát Csongrád megyében, így – velük együtt – 99-en dolgoznak közvetlenül a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján. 

Az eszközök közel felét lecserélték
Csongrád megyében a Magyar Közút a 2012-2013-as téli szezonra jelentős fejlesztéseket hajtott végre eszközparkján. Eszközhordozó nehéz tehergépjárműveinek 47 százalékát lecserélte, mindez 9 új teherautó beszerzését jelentette. Ezen felül további 7 univerzális eszközhordozó gépet is hadba állít a cég a következő hónapokra. A fentebbiekhez hasonló arányú fejlesztéseket tervez ezen a területen is a társaság a jövő évben. Jelenleg sószóró adapterből 20 van a cég tulajdonában Csongrád megyében, ebből 8, az állomány 40 százaléka alig egy éves. Hóekéből 18, hómaró adapterből 7, rakodógépből 10 áll a Közút rendelkezésére a téli elhárítási munkák elvégzéséhez. A korábbi beruházások eredményeként pedig szinte a teljes útellenőri autópark is lecserélődött az elmúlt egy évben. A hatékony munkavégzés érdekében az idei évben fontos technológiai újításként alkalmazva a társaság 65 gépjárművébe flotta menedzsment rendszert építettek be. Ezzel a járművek koordinációja hatékonyabb lett, pontosan követhetővé vált a bejárt útvonaluk, amely a költségek folyamatos csökkentését jelenti.

Két és félezer tonna só raktáron
A gépek felkészítésén túl a Magyar Közút a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte. A társaság kezdőkészleten 2 695 tonna útszóró sóval és 33 tonna kálcium-klorid granulátummal rendelkezik Csongrád megyében. Szükség esetén további mennyiségeket is le tud hívni a keretszerződéseinek köszönhetően. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni védekezésre is, ezért az érintett útszakaszok mellé védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei. 

Ütemterv szerint takarítják az utakat
A Magyar Közút munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket. Amennyiben szükségessé válik, megkezdik a síkosság elleni preventív jellegű sózást és a hóeltakarítási munkákat is. A hóeltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert, az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását. Mivel Csongrád megyében 1 350 kilométernyi útról van szó, a munkálatokat előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el, ez azt jelenti, hogy először az országos közúthálózat ütőerének számító főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a mellékutak.

Új szolgáltatások az útinformációnál 
A közlekedők az útviszonyokról, a forgalmi helyzetről, a téli időszakban járhatatlanná vált utakról, elzárt településekről a cég megyei diszpécserszolgálatai mellett a társaság útinformációs osztályánál is érdeklődhetnek. Az immáron 38 éves Útinform osztály az idei évben – EU-s forrás igénybevételével – jelentős fejlesztéseket hajt végre. A beruházás eredményeként az új szolgáltatások 2013 januárjától folyamatosan kerülnek bevezetésre. A jelenlegi szolgáltatások, mint az automata menürendszerű telefon, valamint a weboldal, teljesen megújul. A beruházás részeként már kialakításra került többek között a TV adás készítésére alkalmas stúdióhelyiség.

Utinform mobillal
 Új induló szolgáltatás a mobiltelefonra optimalizált weboldal, valamint az Útinform Android és iOS telefonos operációs rendszerekre írt alkalmazása is. Ezen kívül a Traffic Message Channel (TMC) szolgáltatás bevezetését is tervezik, ami az autós rádiókészülékekre lehetővé teszi a digitálisan kódolt közlekedési információk átvitelét, a futó rádió programmal párhuzamosan.


3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.