Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2009. október 9., péntek 08:08

Közgyűlési felterjesztés
A megyei testület csütörtökön rendkívüli ülés keretében tárgyalta „A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház működtetése az új finanszírozás tükrében” című előterjesztést, melyhez kapcsolódva  – törvény adta jogával élve – közgyűlési felterjesztéssel is élt, melyben - többek között - az alábbiakat rögzítette:  "Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése.......a 2009. évben még várható kiegészítő utalásokkal, a TVK rendszer visszaállításával, továbbá a 2010. évi költségvetés terhére ígért további tételekkel sem látja biztosítottnak a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, - mint súlyponti kórház és mint a legsúlyosabb betegek feltétlen ellátására kijelölt kórház - működéséhez szükséges pénzügyi fedezetet, az egyenletes, tervezhető gazdálkodást.”

Az ülés kezdetén dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke röviden összefoglalta, hogy szeptemberi ülésén miért döntött úgy a testület, hogy a témának rendkívüli ülés keretében is teret ad. Szakács Imre elmondta azt is, hogy mely személyeknek küldött meghívást – a testület kérése nyomán – a mai ülésre. A szakminiszter, dr. Székely Tamás levélben jelezte, hogy nem tud jelen lenni, a további meghívottak közül az országos tiszti főorvos dr. Paller Judit regionális tiszt főorvost delegálta maga helyett. Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke sem volt jelen, de megtisztelte aktív jelenlétével az ülést dr. Mikola István, a Egészségügyi Bizottság alelnöke. 
A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa, dr. Varga Gábor az írásos előterjesztést egy részletes, „beszédes” számadatokban bővelkedő előadással egészítette ki, melyben tájékoztatást adott az intézmény által a gazdálkodási egyensúly fenntartása érdekében az elmúlt években megtett, illetve tervezett intézkedésekről. Tájékoztatóját a képviselők egyhangúan támogatták. Dr. Mikola István legnagyobb problémaként a forráshiányt említette. Egészségpolitikusként úgy látja, hogy az egészségügyi finanszírozás rendszerében teljes struktúraváltásra van szükség, a mai rendszer legnagyobb hibája – többek között – a kiszámíthatatlanság. 
A napirend tárgyalását követően a képviselők 25 igen és 2 tartózkodás mellett az alábbi határozati javaslatot fogadták el: 
„Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése az egészségügy központi finanszírozását módosító az 58/2009. (III. 18.) Korm. Rendelet alapján történő finanszírozással, a 2009. évben még várható kiegészítő utalásokkal, a TVK rendszer visszaállításával, továbbá a 2010. évi költségvetés terhére ígért további tételekkel sem látja biztosítottnak a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, - mint súlyponti kórház és mint a legsúlyosabb betegek feltétlen ellátására kijelölt kórház - működéséhez szükséges pénzügyi fedezetet, az egyenletes, tervezhető gazdálkodást.
Ezen helyzetet erősíti az a tény, hogy sem a fenntartónak ( figyelemmel arra, hogy a működés finanszírozása nem tartozik a feladatai közé ), sem az intézménynek nincsenek már olyan pénzügyi tartalékai, amelyek képesek mérsékelni, főként ellensúlyozni a központi fedezetelvonás eddig nem tapasztalt nagymértékű növekedését.
Mindezekre tekintettel a Közgyűlés felterjesztési jogával élve kéri az Egészségügyi Minisztériumot irányító Minisztert, hogy az adósságállomány további növekedésének megakadályozása, a biztonságos betegellátás érdekében tegyen intézkedéseket a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház részére a zavartalan működéshez szükséges központi források rendelkezésre bocsátására.”

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése utasítja elnökét, hogy a közgyűlési határozatot és az előterjesztés szövegét az Egészségügyi Minisztériumot vezető miniszter részére 2009. október 22-ig küldje meg.

Egyúttal felhívták a megyei kórház igazgatójának figyelmét arra, hogy „az intézmény által a szállítói állomány csökkentésére kidolgozott intézkedési terv végrehajtásáról és betartásáról folyamatosan gondoskodjon.”

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.