Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

MAKÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. november 24., szombat 13:25

Elmúlt az aggódás ideje a makói kórházban - videó
Szócska Miklós államtitkár tartott állománygyűlést a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézetben. Az egészségügyi tárcavezető előbb a kórház irányítóival, aztán a dolgozókkal, majd a térségi polgármesterekkel találkozott Makón. Az eszmecsere után úgy fogalmazott, az együttműködésben ugyan mindenki áldozatot vállal, de képességei legjavát is nyújta, ez pedig jó az itt élőknek.
Dr. Buzás Péter polgármester fontosnak nevezte, hogy Szócska Miklós személyesen látogatott Makóra egyeztetni. Varga Péter apátfalvi polgármester szerint egyelőre csak a pénzügyi előnyök látszanak az együttműködésből, míg Martonosi György maroslelei polgármester azt emelte ki, érzelmileg és szakmailag is fontos, hogy egy önálló makói intézmény alapjai megmaradjanak.
Szócska Miklós államtitkár elmondta, kételyeket és hiedelmeket oszlatni érkezett Makóra. Zajlik az egészségügy újraszervezése az országban, természetes, hogy kérdések merülnek fel. A legfontosabb kételyre a válasz, hogy makói kórház nem szűnik meg, tagkórházként működik tovább a hódmezővásárhelyivel együtt. Az sem igaz, hogy eszközöket és műszereket vinnének el Makóról. Ez az együttműködés országosan fontos, a tárcavezető példaként említette, hogy a gázszolgáltatás közös beszerzésével egymilliárd forintot, egy kisebb kórház éves költségvetését spórolta meg az állam. Kiemelte, az integráció nem fenyegeti a kórházak létét, az ellátásban sem okoz zavart, mindössze a rendszerben benne hagyott tartalékokat hozza felszínre. Az együttműködés áldozatokkal jár minden szereplő számára, de ugyanakkor a tudása legjavát is nyújta a közös munkában, ez pedig a lakosság számára előnyös. Hangsúlyozta, a tárca odafigyel a térségben folyó egyeztetésre továbbra is, ebben a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) területi igazgatója, Mészáros János is partner.
Dr. Buzás Péter, Makó polgármestere az egyeztetés után elmondta, ma az a fontos, hogy kórházunk megmarad. Bár létét fenyegette veszély, hogy nem zárták be, az Szócska Miklós államtitkárnak köszönhető. Ezért is fontos, hogy személyesen látogatott Makóra. Az aggódás ideje elmúlt – folytatta a város polgármestere –, most a térség polgármestereire az egyeztetés, a szakmai vélemények, a fontos részletkérdések összegyűjtése és a tárca felé való továbbítása vár. Ilyen kérdés a kórház státusza, az itteni igazgató feladatai, rangja, az osztályok működése valamint a hasonló formai és tartalmi kérdések tisztázása. A települési polgármesterek elhatározták, hogy meg is hívják Mészáros János területi igazgatót egy következő ülésükre, hogy folytatódjon a párbeszéd. Makó polgármestere azt is elmondta, a véleményét, hogy az integráció hosszútávon nem előnyös a makói kórháznak és az itt élőknek, a beszélgetés után is fenntartja.
Martonosi György, Maroslele polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a makói kórház léte érzelmi kérdés is az itt élőknek. A települések, a megye, az állam és az unió eddig komoly pénzt fektettek a fejlesztésébe. Ezért szeretnék az itt élők, hogy változatlan tartalomban és minőségben szolgálja őket a jövőben is, hogy ez a tagkórház teljes értékű egészségügyi intézmény maradjon. Fontos, hogy ezt az igényt az   államtitkár is elfogadta, a félelmeket, szóbeszédeket pedig oszlatni igyekezett.
Varga Péter apátfalvi polgármester arra emlékeztetett, a térség keserű tapasztalatokat őriz egy közelmúltban lezajlott integráció kapcsán. A katasztrófavédelem átalakítása során a kistérség járművet, eszközöket és szakembereket veszített el. Az egészségügyi egységesülés során ezeket a jogos félelmeket kell eloszlatni – ezért fontos, hogy az államtitkár párbeszédet kezdeményezett. A kórház ügye végződhet pozitívan is, de egyelőre csak a pénzügyi előnyök, a takarékoskodás látszik bizonyosnak, és kérdéses, ilyen körülmények között tud-e az intézmény fejlődni Makón.
A makói kórházban egyébként a nyáron kialakított szakmai profilnak megfelelően folyik tovább a munka, lesz baleseti sebészeti ellátás, valamint biztosítják a 24 órás ellátást a város és a környező tizenhat település gyermekeinek is.

http://www.youtube.com/watch?v=umr4ogpHk2Y&feature=player_embedded
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.