Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. december 4., kedd 17:43

Fazekas Sándor szerint a magyar mezőgazdaság talpon van - V. Országos Agrárfórum Kalocsán
Kalocsa adott helyet kedden az V. Országos Agrárfórumnak. A fórumon részt vett és előadást tartott Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter is, aki szerint a magyar gazdaság talpon van. 
 
A köszöntők és az előadások sorát Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta, akitől a megye gazdasági helyzetéről, ezen belül is az agráriumról hallhattak a megjelent gazdák.
Bányai részletesen beszélt Bács-Kiskun megye területfejlesztési koncepciójáról. Mint mondta: most van az utolsó esélyünk arra, hogy megbeszéljük, megteremtsük azt a jövőképet, aminek a nyomvonalán haladhatunk.
- A 2014-2020. közötti időszak fejlesztési forrásainak felhasználása a megyei területfejlesztési tervek alapján válik lehetségessé – hangsúlyozta Bányai.
Ugyanakkor a megye elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a következő 7 éves fejlesztési időszakban nem szabad csökkenni a termelésnek, a termelői kedvnek.
- A látottak alapján okkal-joggal remélhetem, hogy jobb lesz a sorsuk a jövőben, termeljenek, merjenek! – szólította fel a gazdákat a megyeelnök.

Bányai Gábor Török Ferencnek, Kalocsa polgármesterének adta át a szót, aki többi közt a mezőgazdasági képzés fontosságát hangsúlyozta.
– Egy évvel ezelőtti találkozásunk alkalmával sok új elképzelésünkről beszámoltam önöknek. Örömmel mondhatom, hogy ezen terveink, már a megvalósítás szakaszába léptek, ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy épp ezek kapcsán rá kellett jönnöm, hogy nagyon nehéz lesz az embereket úgymond visszavinni a földekre, rábízni a kétkezi munkára. Jó irány az, amikor arról beszélünk, hogy fejleszteni kellene a mezőgazdaságot, növelni a paprikaföldek nagyságát. A gazdák azonban arra panaszkodnak, hogy az emberek nem akarnak kétkezi munkát végezni – avatta be a kistérségben tapasztaltakba Török Ferenc a megjelenteket.
A polgármester az általa vélt helyes irányra is rámutatott: valahol az oktatásban kellene tennünk valamit azért, hogy a munka becsülete, a föld szeretete beépüljön a fiatalokba
Török Ferenc kiemelte: az érseki városnak kifejezetten fontos a mezőgazdaság fejlesztése. Ezt létrehozott és folyamatosan fejlesztett farmjuk is bizonyítja, melyhez kapcsolódóan 120 hektár földön gazdálkodnak.
A fórumon Domján Gergely, a MAGOSZ Bács-Kiskun Megyei elnöke és a megyei agrárkamara átmeneti elnöke a kamara újjászervezéséről, illetve a regisztráció fontosságáról is szólt.

A délutáni órákban megjelent a fórumon dr. Fazekas Sándor,  vidékfejlesztési miniszter is, aki helyzetértékelésre vállalkozott előadásában. Arról beszélt milyenek a magyar mezőgazdaság kilátásairól, az EU közös Agrárpolitikájában a 2014-től 2020-ig terjedő időszakban.
Arra reflektálva, hogy az idei évben a mezőgazdaságban dolgozókkal mennyire bánt el az időjárás Fazekas Sándor kijelentette: a magyar mezőgazdaság talpon van, talpon maradt.
– A mezőgazdaságunk túlélte a nehéz esztendőt. Bízom benne, hogy a következő évben több szerencsénk lesz a jó időjáráshoz – tette hozzá a miniszter, aki arra a kérdésre, hogy hogyan befolyásolja a jövő évi élelmiszerárakat az elmúlt év időjárása azt mondta az élelmiszerárak körül van egy komoly pánik. – Emelkedtek az árak, de meg lehet találni a kedvező beszerzési lehetőségeket is, leginkább úgy, ha termelőtől vásárol a lakosság.
A miniszter az európai uniós támogatások kapcsán is bizakodásának adott hangot, és megerősítette, hogy a jövőben is igyekeznek forrásokat teremteni az őshonos magyar fajták tenyésztésének támogatására.
A következő uniós költségvetés mezőgazdasági vonatkozásait tekintve a miniszter azt ígérte: ugyan minden forintért meg kell küzdeniük, de mivel ez a folyamat még jelenleg is zajlik ő határozottan bízik abban, hogy mint mondta: a gazdák támogatásait meg tudják védeni, amire azért is lenne égető szükség szerinte, mert az agrártámogatások első számú haszonélvezője valójában a lakosság, és enélkül a támogatás nélkül drágább lenne az ennivaló.
Zárszóként elmondta: tavaly 11 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságban. Ezt a folyamatot szeretnék erősíteni a jövőben is.
 


2 csatolt kép Török Ferenc, Kalocsa polgármestere is köszöntötte a megjelenteketRengeteg gazdát Kalocsára vonzott a fórum
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.