Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2012. december 6., csütörtök 10:09

A Régiók Bizottsága elfogadta Gémesi György előterjesztését az uniós polgárság erősítésére, az uniós polgárok választójognak támogatására
A Régiók Bizottsága a 2012. december 4-ei Civex ülésen elfogadta az Uniós polgárság erősítése az uniós polgárok választójogának támogatása előterjesztést amit Gémesi György nyújtott be és dolgozott ki.
„A Polgárok Európai Éve fontos év lesz mindannyiunk számára, amely további cselekvésekre, együttműködések bővítésére és ösztönzésére ad lehetőséget többek között a különböző választásokon való részvétel bátorítására irányuló erőfeszítések növelésére is.
Az elmúlt hónapok során a kidolgozott véleménytervezethez kapcsolódóan számos konzultáció, egyeztetés valósult meg széles körű párbeszédben: stakeholderekkel, az Európai Bizottság, az Európai Parlament képviselőivel és városunkban a helyi lakosokkal és helyi intézményekkel, önkormányzati képviselőkkel, együttműködő partnereinkkel az uniós polgárság és a választójog kérdéskörében annak érdekében, hogy hozzáadott értékként fogalmazódhassanak meg az egymásra épülő alfejezetek tartalmi elemei az uniós polgársági jogok tudatos gyakorlásának ösztönzéséhez és növeléséhez.
Külön köszönöm az Önökkel folytatott szeptemberi eszmecserét, hozzászólásaikat, gyakorlati tapasztalataik megismerését a kérdéskörben. Emellett fontosnak tartom a Régiók Bizottsága által múlt héten rendezett „Polgárok Európai Éve 2013” Fórumot, amely példaértékű eseményt jelent a cselekvési területek, kihívások, megoldási lehetőségek megvitatására az ott bemutatott tanulmány, valamint az uniós polgárjogok népszerűsítésével összefüggő panelbeszélgetések, előadók hozzászólásai és a workshopokon elhangzott vélemények alapján.
Azt gondolom, hogy az uniós polgárok számára konkrét projektek szükségesek workshopok, konferenciák, szemináriumok, választási szituációs helyzetek játékos gyakorlataival, képzések, nyílt napok rendezésével, jó gyakorlatok tapasztalatcseréivel széles körű együttműködésben ahhoz, hogy minden generációs választásra jogosult uniós polgár felelősségteljesen legyen tisztában jogaival. Külön hangsúlyos az ifjúság, hogy tudatos választópolgárokká váljanak, ehhez el kell magyarázni nekik polgár közeli nyelven, miről is van szó és miről szavaznak a választás során. Fontos, hogy az uniós dokumentumokban foglalt szakmai nyelvezet átadásához egyszerű, polgár-közeli megfogalmazásokat használjunk a tájékoztató és oktató kampányok során, nem elég csupán a felmérések alapján egyik akadályként, hátráltató tényezőként jelzett nyelvi nehézségek alapján tagállami nyelvekre átfordítani a szakmai dokumentumokat, összefoglalókat, azokat érthetően el is szükséges magyarázni az uniós polgárok számára.
Az Önök előtt ismert vélemény tervezetben az uniós polgárság választójogára fókuszálva alapvető az a tény, hogy a hatályos uniós jog a helyi és az európai parlamenti választások tekintetében határoz meg szabályokat azzal, hogy nem feltételezi a tagállamok választási rendszereinek harmonizálását. A párbeszédek alapján fogalmazódott meg többek között annak a javaslatnak a megerősítése, hogy a szubszidiaritás elve tiszteletben tartásával az uniós polgár választójoga gyakorlásához ösztönözzük a tagállamokat a helyi önkormányzati választásokon túl a regionális választásokon való részvétel lehetőségének megvizsgálására és biztosítására. Tiszteletben tartva és elismerve egyúttal azt is, hogy a különböző tagállamok helyi és regionális önkormányzatait sokféle struktúra jellemzi, különböző jogi és közigazgatási hagyományokat tükröznek. 
Tapasztalatok azt mutatják, hogy a részvétel növeléséhez, a választói aktivitáshoz a közigazgatási eljárásokat, különösen a választói névjegyzékbe vételt is egyszerűsíteni szükséges.
 Álláspontom szerint emellett a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartásával, a tagállamok döntéseire, választására, alkalmazására bízva érdemes lenne hosszú távon elgondolkodni, megfontolni többlépcsős folyamat keretében a helyi és regionális önkormányzati választások időpontjának összekapcsolását az európai parlamenti választásokkal; valamint a nemzeti szuverenitás figyelembe vételével, jó gyakorlatok mintája alapján megvizsgálni a tagállamoknak a helyi és a regionális választási rendszerükben  öt éves mandátumok kialakításának lehetőségét az európai parlamenti választások évéhez igazodva.
Ezek hozzáadott értékként szintén hozzájárulhatnának az eddig tapasztalt érdektelenség javításához és könnyebben érthető lenne a választásra jogosultak számára az egész rendszer és az európai, a helyi, regionális választások tekintetében a polgárok mindennapi életükre gyakorolt hatásokat összefüggéseiben látnák.
Az uniós politika tekintetében az Uniót képviselő biztosok és a polgárokat közvetlenül képviselő európai parlamenti képviselők mandátuma öt évre szól, ami átláthatóságot, kiszámíthatóságot eredményez a célok megvalósítását, döntéshozatali folyamatokat illetően egy ciklus tekintetében az uniós polgárok fejében. Hozzátéve azt is, hogy a helyi és regionális önkormányzatokat képviselő Régiók Bizottságának mandátuma szintén öt évre szól, ami pedig a helyi és nem helyi uniós polgárok számára az ő érdekeiket szolgáltatásokkal helyben szem előtt tartó Régiók Bizottsága tagjain keresztül segíti megérteni a kapcsolódást a helyi és uniós politika között, az érdekérvényesítések egymásra épülését, aminek alapja a személy, az uniós polgár, akinek érdekében történnek a viták a döntéshozatalok során.
Ezt erősítette meg a fiatalokkal, uniós polgárokkal és a stakeholderekkel folytatott konzultáció számos visszajelzése, válaszai is, valamint külön üdvözölte az Európai Parlament képviselője az eszmecserénk során az újító javaslatot lehetőségként biztosítva a tagállamoknak a megfogalmazottakat ” - mondta beszédében a MÖSZ elnöke.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.