Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2013. január 10., csütörtök 11:53

Magyarország bűnügyi térképe - avagy mit tud a robotzsaru
Az Origo átfésülte a rendőrség által nemrég közzétett új országos bűnügyi térképet, mi pedig kiragadtunk a cikkből néhány a kerületet érintő adatot, bekezdést. A rendőrség új bűnügyi térképén (bbterkep.police.hu) mindenki kikeresheti, hány bűncselekmény történt az utcájában.

Kétféle térkép van, az egyikből kiderül, hogy hol és hányszor történtek például lopások, kocsifeltörések, erőszakos bűncselekmények, rongálások egy kiválasztott időszakban. Itt mindenki megkeresheti akár a saját utcáját is. A másik fajta térkép az egy-egy bűncselekménnyel való fertőzöttséget mutatja: ezen a térképen össze lehet hasonlítani egymással a megyéket vagy a járásokat például aszerint, hogy hol a leggyakoribbak az utcai rablások.

Akit az ilyesmi érdekel, a sötétebbre-világosabbra színezett területeket vagy a ponttérképeket nézegetve órákat tölthet kutakodással az adatbázisban. Sok esetben nem éri meglepetés, de egy csomó adat hihetetlennek tűnik majd. Például, amikor ráébred, hogy a bűncselekmények elkerülése szempontjából jobb, ha Csepelen lakik, mint ha a Budai Vár mellett. Vagy, hogy néha elég csak néhány kilométert megtéve átlépni egy járás határát, hogy egy nyugodt és biztonságos környékről egy igazi bűntanyára érkezzen.

Emellett a legveszélyesebbek közé sorolható Budapest tizenegy kerülete: az I., V., VI., VII., VIII., IX. (tehát a legbelső kerületek), valamint a X., XII., XIII., XIV. és XXIII. kerületek. A legtöbb bűncselekményt közterületen a siófoki járásban követik el, valamint Budapest szinte összes kerületében - kivéve például a fővárosi viszonylatban különlegesen biztonságosnak számító XXII. kerületet.

Budapestnek azért nem lehet a nyomába érni, ha a bűncselekmények gyakoriságáról van szó. A kerületek között viszont elég nagyok a különbségek. Az I. és az V. kerület, vagyis a pesti és a budai belváros gyakorlatilag minden bűncselekmény-kategóriában a legfertőzöttebb területek közé tartozik. Ugyanez a helyzet a Nagykörutat övező VI., VII., VIII. kerületekkel is. Ezek a belső kerületek csak egyvalamiben nem hozták a legrosszabb adatokat: kocsikat az egész városban mindenütt nagyon sokat lopnak, kivéve az V., VI. és VII. kerületet.

Budapesten a XVI. kerület a legnyugodtabb környék, de a XXII. is a legjobbak közé tartozik. A XIX. kerület - Kispest és a Wekerle-telep - nem rossz környék, de nagyon sok személy elleni erőszakos bűncselekmény történik itt. A legtöbb betöréses lopás a IX. és a X. kerületben történik, ellenben leginkább a III., IV., X., XI., XIII. és XXI. kerületben vannak biztonságban a lakások a betörőktől.

A bűnügyi térkép eddig is létezett, de nem volt nyilvános, a korábban nyilvánosan is elérhető rendőrségi statisztika (az Enyübs) csak a befejezett ügyeket tartalmazta. Az újonnan közzétett adatbázis a Robotzsarunak is nevezett számítógépes rendőrségi nyilvántartáson alapul, és az elrendelt bűnügyi nyomozások szerepelnek rajta. Azaz a megoldatlan ügyek is, amelyekből jóval több van, mint lezártakból.

Az adatok mindig harminc nappal késleltetve jelennek meg a statisztikában, vagyis egy lehívott térkép a harminc nappal azelőtt érvényes adatokat tartalmazza, hogy a megkezdett nyomozásokat ne veszélyeztethessék a nyilvános adatok.



1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.