Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. január 10., csütörtök 22:07

E gyüttműködik Varsó, Pozsony, Prága és Budapest
A Visegrádi Négyek országainak fővárosai szorosan együttműködnek, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban a nagyvárosok és a fővárosok is részesülhessenek uniós fejlesztési forrásokból – ezt célozza az a szándéknyilatkozat, amelyet csütörtökön a budapesti Városházán fogadott el Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói, Milan Ftáčnik pozsonyi és Tarlós István budapesti főpolgármester.   (Prága polgármestere, Bohuslav Svoboda belpolitikai események miatt az utolsó pillanatban lemondani kényszerült részvételét a budapesti találkozón, de levélben jelezte, a cseh főváros is elkötelezett a szorosabb együttműködés mellett.)  A felek abban is megállapodtak, hogy az együttműködést kiterjesztik szakértői szintre is. A szakértői egyeztetéseket érintően külön kiemelik a közösségi közlekedés, az energiafelhasználás – főként a széndioxid-kibocsátás csökkentése – területének fontosságát – tette hozzá Tarlós István. A fővárosok megállapodtak abban is, hogy együttműködnek a közép-európai törekvések EU-ban történő megjelenítésében, valamint az Európán kívüli városokkal való közép-európai partnerségek ösztönzésében.
Az államközi kapcsolatoktól függetlenül szükséges a V4-ek fővárosainak együttműködése – hangoztatta Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főpolgármestere. Hangsúlyozta, Lengyelország számára fontos a keleti partnerség: azokkal az EU-n kívüli városokkal is, amelyek stratégiailag fontosak. Emlékezetett rá, hogy a kelet-közép-európai fővárosok a viszonylag magas GDP-termelési arányuk miatt elesnek egyes fejlesztési forrásoktól. Hanna Gronkiewicz-Waltz szorgalmazta, hogy 2014 után az úgynevezett integrált területi kezdeményezés keretében a források 5 százalékát a nagyvárosok, fővárosok használhassák fel.
A V4-ek fővárosainak sok közös problémája van. Az ügyben is tapasztalatot cseréltünk, hogy miként lehet sikeresen felkészülni 2014 után a remélt fejlesztési források felhasználására – mondta Milan Ftáčnik, Pozsony főpolgármestere. Hozzátette, a Visegrádi Négyek együttműködését arra is fel fogják használni, hogy szakértői szinten is egyeztessenek a közösségi közlekedés és az energiafelhasználás kérdésében, ezek ugyanis nagyberuházásokat igényelnek, amelyek megvalósításához az európai pénzügyi alapokra is szükség lesz.

A nyitó képen Tarlós István, Budapest, Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó és Milan Ftáčnik, Pozsony főpolgármestere a budapesti Városházán. Fotó: Majtényi Mihály, budapest.hu


14 csatolt kép 9101112131487654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.