Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2013. január 22., kedd 23:53

A végzet asszonya? Karády-est Mezőhegyesen (3)
S itt álljunk meg most egy pillanatra Egyed Zoltán személyénél (neve Karády életrajzi könyvében, s a belőle készült adaptációban egyaránt X-ként szerepel). A Film, Színház, Irodalom című lap szerkesztője, s a hozzá hasonlók voltak a kor sztárcsinálói: fiatal színésznőket fedeztek fel, vettek pártfogásukba, és kapcsolataik, cikkeik révén egyengették az útjukat sok esetben egyenesen Hollywoodig. Egyed a Színházi Élet című folyóiratban közölt a teljesen ismeretlen, elvált asszonyról egy terjedelmes írást 1938 tavaszán, amelyben kirobbanó tehetségként ünnepelte, akinek hamarosan Hollywood is a lábai előtt hever majd. Ezután Karády hónapokra eltűnt, míg Egyed kapcsolatait használva szakemberekkel kívánta bizonyíttatni Karády tehetségét. Ének- és tánctanárhoz vitte a „nagydarab, asszonyos kinézetű, csinos” tanítványát. Felsőfokban beszélt róla Bajor Gizi, Engel Béláné, Pest egyik legismertebb énektanára, és Utassy Gizi tánctanárnő is, és ezek a vélemények mind megjelentek Egyed kritikáiban.
 
Egyed Zoltán ugyanakkor magára is gondolt, bár nem tudjuk, hogy a fennmaradt szerződéstervezetet végül aláírták-e. E szerint 1948-ig Egyed köthet szerződéseket Karády nevében, az ő tulajdona lesz minden vele készült produkció, és Karády minden szereplése után a gázsi 20 százaléka a „menedzsert” illeti, legyen az színházi vagy filmszerep, vidéki fellépés vagy akár fotó, hanglemez. A színésznő vállalta azt is, hogy viselkedése nem sérti a szokásokat és erkölcsöket, ugyanakkor Egyed felmentést kapott volna a szerződés alól, ha Karády meghízik vagy bármi okból sérülne arca vagy teste. „Tiszta Amerika – mondhatnánk, és az is volt: Karády Katalin az első színésznő, aki a szegénységből robbant ki, akinek múltját és jelenét is átírták, megírták, akiből amerikai típusú sztárt faragtak Magyarországon” – fogalmaz a 100 éves évforduló kapcsán Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa.
 
Egyed és Karády kapcsolata szinte kibogozhatatlan, de Hunyadi Sándor író 1939-es levele féltestvérének, Bródy Illésnek sok mindent elárul: „Zoltán (mármint közös barátjuk, Egyed Zoltán – a szerk.) új nőbe szeretett belé. Karády Katalinnak hívják. Rögtön fel is fedezte, és szerepet harcolt ki számára a Pesti Színháznál. (Somerset Maugham és Zoe Atkins Az asszony és az ördög című színdarabját 1939. február 4-én mutatták be Karády főszereplésével a Révay utcai Pesti Színházban – a szerk.) Nagyon szép, közismert meleg tyúk. Lehet, hogy sikere lesz, ha megtanul játszani.”
 Karády súlyos árat fizetett Egyed Zoltán szerelméért. A szerelem elfárad című kolportázs regényében Egyed 1943-ban ízléstelenül és részletezve tárta fel viszonyukat, megalázta, s talán egy életre sebezhetővé tette a pályája egyik csúcsára ért színésznőt.
 Miután Magyarország belépett a Szovjetunió elleni háborúba, Karády is készített néhány olyan kisfilmet, amely a fronton szolgáló katonák számára készült – hogy megkönnyítse ottani nehéz szolgálatukat. A Tábori levelezőlap és a Valahol Oroszországban című filmek olyan dalokkal, mint a Jó éjt, drága kis hadnagyom a hazafiságot, a nemzeti érzést kívánták erősíteni. Karády ugyanakkor következetesen távol tartotta magát a szélsőjobboldaltól, visszautasította a részvételt annak hecckampányaiban. Kapcsolatot tartott a náciellenes magyar katonai és politikai körökkel, mindenekelőtt Ujszászy István ezredessel, a magyar kémelhárítás parancsnokával. Ez a kényes kapcsolat azonban sokba került az egyébként politikai meggyőződését soha nem hangoztató színésznőnek. A náci megszállás után ugyanis a Gestapo letartóztatta Ujszászyt – vele együtt pedig a „kapcsolatait”, így Karády Katalint is.
 Túlélte a fogságot, szabadulása azonban rejtélyes volt. Ő erről azt mondta: „Legyen elegendő most annyi, hogy a Pestvidéki börtönben, miután az egyik őrt megkértem, hogy legyen a segítségemre, segített. Nyár vége volt, már őszelő, amikor szabadon engedtek. A lakásomat kifosztva, üresen találtam.” Eközben dalait defetistának és a magyar lélektől idegennek nyilvánítva száműzték a rádió műsorából – mert „nem buzdítanak eléggé a végső győzelemre”. Még azzal is megvádolták, hogy nem bocsátotta el zsidó alkalmazottait.
 1945 után azonban egészen más érzések, más hangulatok lettek uralkodók, Karády pedig nehezen tudott alkalmazkodni ezekhez a viszonyokhoz. Fellépett ugyan színpadon és film is készült vele – 1948-ban Forró mezők címmel – de a korábbi sikerek, érzések már nem tértek vissza. Az ország ugyanis megváltozott körülötte, és arra a sztárra, aki ő volt, már alig volt igény – még az is előfordult, hogy kifütyülték.
 Az igazi sztár most már Rákosi Mátyás volt, nem Karády Katalin. Végül úgy döntött, hogy Rákosi rendszerében nem óhajt élni. 1951-ben végleg elhagyta Magyarországot és egy brazíliai kitérő után az Egyesült Államokban telepedett le. Művészi ambícióit feladva, kalaposszalont nyitott New Yorkban.
 Neve egy teljes generáció előtt ismeretlen maradt az óhazában. Amikor hetvenedik születésnapja alkalmából Magyarországra hívták, stílszerűen csak egy kalapot küldött maga helyett.
 Karády emlékét egy fa őrzi Jeruzsálemben, a Jad Vasemben. Az igazak közé választották. Akadnak, akik még emlékeznek rá a Frank Irma kalaposszalonjából, New York Madison sugárútjának boltjából.
 A „végzet asszonya” szörnyű betegségben végezte. Elefántkór torzította el egykor csábos testét. 1990. február 8-án hunyt el New Yorkban. Földi maradványait azután hazahozták, felravatalozták a pesti bazilikában, majd újratemették a Farkasréti temetőben.

A képen a "végzet asszonya", aki gyakran viselt zakót.

Forrás: M. Szabó Mihály / vitalap.hu


1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.