Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2013. január 25., péntek 08:19

Sikeres a „Közösen a XIII. kerületért” program időarányos végrehajtása
„Félidős” értékelést tartott a képviselő-testület

Budapest Főváros XIII. kerülete 2011 januárjában fogadta el négy évre szóló gazdasági és várospolitikai programját. Az elmúlt két évben végzett teljesítést értékelték a képviselő-testület tagjai, és határozták meg a további teendőket. Megállapították, hogy az önkormányzat a kötelező és önként vállalt feladatait jó színvonalon látta el, átlag feletti szolgáltatásokat nyújtott a lakosoknak. A betervezett 215 program kétharmada teljesült, a továbbiak többsége megvalósítás alatt áll. A végzett munkát ismerte el az a 2011-ben és 2012-ben kapott összesen 17 elismerés (díj, különdíj, oklevél), melyet szakmai szervezetek adományoztak az önkormányzatnak.


A kedvezőtlen külső körülmények ellenére a testület nem mond le a „Közösen a XIII. kerületért” program célkitűzéseinek végrehajtásáról, határozott szándékát fejezte ki a feladatok megvalósítására. Az oktatás területén végrehajtott államosítás következtében néhány betervezett feladatot a jövőben elhagy.


A szociálpolitika területén a lakosságot kedvezőtlenül ért hatások ellensúlyozásaként a XIII. kerület öt jelentős intézkedéssel bővítette a szolgáltatásait, közte: bővítette a közgyógyellátásban részesülők körét, a feltételek enyhítésével közel 1500 idős emberen segített. A lakásfenntartási támogatás összegének megemelésével havonta, átlag több mint 3800 családot részesített ellátásban. 100 új férőhely kialakításával biztosítja az évek óta 1100 feletti születésszámból adódó 0-3 éves korú gyermekek bölcsődei elhelyezése iránti igényeket, mely továbbra is ingyenes.


Sikeres volt az oktatási ágazat teljesítménye is. Az ellátást segítette a Madarász Viktor, a Futár, a Zöld Ág és a Pitypang tagóvoda rekonstrukciója, illetve felépítése. Az összes szaktanterembe interaktív táblát szereltek, megkezdte működését az angol-magyar kéttannyelvű óvoda. Az ingyenes lakossági angol nyelvű képzés megszervezése is segítette a ma már elengedhetetlen ismeretek megszerzését.


A további területekkel foglalkozó fejezetekben eltervezett feladatok végrehajtása is eredményes volt. A több mint 11 ezer kerületi kártya tulajdonos közül 1129 lakos kapott ingyenes hozzáférést a wifi rendszerű interneten, hat közterületen és négy közintézményben. Folytattuk az egyedülálló egészségmegőrző szűrőprogramot. Rendszeresek a prevenciós jellegű szűréseink, jelentősen bővítettük a védőoltásban részesülő fiatalok és idősek körét. Úszóbérlettel segítjük az idősek egészségmegőrzését. Az ebben a ciklusban átadott Radnóti Miklós Művelődési Központunkat ezidáig, több mint 150 ezren látogatták.


Jelentős közterületeink újultak meg, közte a Pozsonyi út, az Országbíró lakótelep és a Vizafogó lakótelep első üteme. Pihenőparkot alakítottunk ki a Wahrmann Mór közben, szökőkút épült a József Attila téren, az Országbíró sétányon és a Debreceni parkban.


A következő időszakra szóló feladatok:
Élhető városi környezet, elsősorban a „Közösen a XIII. kerületért” program megvalósításával. Az önkormányzati törvényből adódó lehetőség minél teljesebb kihasználása, főként a városüzemeltetés, a szociális és egészségügyi szolgáltatások területén. Közép- és hosszú távú városfejlesztési terv készítése a 2029-2033-as évekig. A korábban elért és megvalósult értékek megőrzése, védelme.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.