Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2023. december 11. hétfő
Hírek témák szerint

BUDAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. január 31., csütörtök 08:49

A Budakeszi Járási Hivatal
2013. január 1-jén megkezdték működésüket a járási hivatalok. A Pest Megyei Kormányhivatal Budakeszi Járási Hivatalában is megkezdődött a munka – tájékoztatta lapunkat dr. Szelenczy Gabriella járási hivatalvezető.

A Budakeszi Járási Hivatal illetékességi területe: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs,  Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tök és Zsámbék.
A Budakeszi Járási Hivatal Budaörsön, Biatorbágyon, Nagykovácsiban és Zsámbékon kirendeltségeket működtet.


Az önkormányzatoktól a járási hivatalokhoz átkerülő főbb feladat-és hatáskörök:
-          okmányirodai feladatok,
-          gyámhivatali feladatok,
-          egyes szociális ellátásokkal, hatósági ügyekkel összefüggő feladatok,
-          szabálysértési ügyek.


Az önkormányzatoknál maradó államigazgatási feladatok:
A jegyzőknél azok az ügyek maradtak, amelyekhez a helyi viszonyok ismerete elengedhetetlen, vagy egységes szabályozás hiányában lehetőség van helyi mérlegelésre. Ilyen feladatok többek között a helyi adóval összefüggő igazgatási, az anyakönyvi és állampolgársági ügyek, a települési polgári védelmi, az ipar- és kereskedelmi igazgatási, a birtokvédelmi feladatok, a hagyatéki eljárás, a nem alanyi jogon járó szociális ellátások, a távhőszolgáltatási kérdések, a helyi védettséggel összefüggő környezet- és természetvédelmi, a veszélyes ebek nyilvántartásával összefüggő feladatok, az óvodáztatási támogatás.
Az olyan hatósági ügyeknél, mint pl. a földművelésügyi, állategészségügyi, a vízügyi, az ipari igazgatással, valamint a környezet- és természetvédelemmel, a közlekedés és hírközlési igazgatással kapcsolatos feladatok, lesz feladata a települési jegyzőnek és a járási hivatalnak is, mint ahogy eddig is eljárt ezen feladatkörökben a kormányhivatal helyi szerve és a jegyző is.
Önkormányzati kézben maradnak bizonyos szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások, az egészségügyi alapellátás (háziorvosi, fogorvosi stb.), az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások és a környezet- egészségügy (pl. köztisztaság, rovarirtás) körébe tartozó ügyek. Ide tartoznak a kulturális szolgáltatások is, mint például a könyvtár, a helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkár elhárítás, ivóvízellátás, szennyvízelvezetés, -kezelés és -ártalmatlanítás (csatornaszolgáltatás) ügye vagy a lakás- és helyiséggazdálkodás is.
Önkormányzati feladat marad a honvédelem, a polgári védelem, a katasztrófavédelem, a helyi közfoglalkoztatás, a helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok, a sport és ifjúsági ügyek, a nemzetiségi ügyek, a hulladékgazdálkodás és a távhőszolgáltatás. Törvényben meghatározott esetekben az önkormányzat állami feladatokat is elláthat, és továbbra is önként vállalhatják olyan helyi közügyek ellátását, amelyet jogszabály nem utal más szerv kizárólagos hatáskörébe. Az önként vállalt feladatok ellátása azonban nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok ellátását, így ezek finanszírozását saját bevételből vagy erre a célra biztosított forrásból kell megoldani.
A Kormánynak a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló 218/2012. (VIII. 13.) számú rendeletének 1. melléklete tartalmazza, hogy a járási hivatalok illetékessége mely településekre terjed ki. A járási hivatal a feladatait az illetékességébe tartozó települések tekintetében kirendeltségek és települési ügysegédek útján is elláthatja.
Mindez Budakeszi járás vonatkozásában az alábbiakat jelenti: Budakeszi illetékességi területéhez tartozó települések: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék.
A Budakeszi Járási Hivatal kirendeltségei az alábbi helyeken működnek: Budaörs, Biatorbágy, Nagykovácsi, Zsámbék.
A járási hivatal szervezeti egységeként működnek ágazati szakigazgatási szervek is.

A Budakeszi Hírmondó csatolt webcímén tájékozódhatnak minden, a járást érintő kérdésről: cím, telefonszám, ügyfélfogadási idő, járási feladatok, az önkormányzatoknál maradó feladatok.Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.