Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2013. január 31., csütörtök 14:17

Megnyílt az Új Prevenciós Központ a XIII. kerületben
Egy helyen a szociális intézmények

2013. január 30-án a XIII. kerület Tüzér u 56-58-ba, az egykori Berzeviczy Gizella Általános Iskola épületébe költözött a HÍD Családsegítő és a Gyermekjóléti Központ. Az intézmény a belső átalakítása közel 50 millió az idősek részére fitnesz és pihenőpark és a gyermekpark megújítása közel 30 millió forint volt.


A szociális ágazat 3 milliárd forintból gazdálkodik, ez tartalmazza a pénzbeli támogatásokat és az intézmény felújítást is – mondta köszöntő beszédében dr. Tóth József a kerület polgármestere, országgyűlési képviselő. Az összeg jelentőségét mutatja, hogy ez 30-35%-a az összkiadásnak, az intézményrendszerre pedig 40% jut állami forrásból. Az összráfordítás arányát az is jól mutatja, hogy az önkormányzat alapfeladatokon túli vállalása meghaladja a 60%-ot.


Különösen napjainkban fontos a szociális ágazat jelentős támogatása, amikor nagy szükség van a segítségre. A kerületben éveken keresztül 2%-os (1600 fő) jelentette a munkanélküliek arányát ez ma meghaladja a 4%-ot (3000-3200 fő). Ugyanakkor örvendetes, hogy hat éve a kerületben születettek száma meghaladja az 1100 főt. Bölcsődéink jól felszereltek, kiegészítve a családi napközivel valamennyi igényt az önkormányzat ki tud elégíteni. Nem kevésbé fontos, hogy ingyenesen.


Az intézménnyel a szakmai egységek közelebb kerültek egymáshoz, a jelzőrendszer működtetése hatékonyabbá válik, az információk gyorsabban célba érnek, javítva ezzel a szakmai munka hatékonyságát, az időben történő felismerést, megelőzést. Tovább erősíthetjük azokat a prevenciós programokat, amelyek az előző hely fizikai adottságai miatt nem voltak megvalósíthatók. A segítő munka bázisaként egy új közösségi teret kívánunk kialakítani, amely helyet adna a kerületi önszerveződéseknek, civil kezdeményezéseknek, szerepet vállalva a kerületi sport életében is.


1988-ban az akkori XIII. kerületi Tanács és a Magyar Katolikus Egyház Szeretetszolgálata által közösen benyújtott pályázat eredményeként alakul meg a Híd Önkormányzati – Egyházi Családsegítő és Módszertani Központ. A Magyar Karitásszá átalakult Szeretetszolgálat részvállalása időközben csökkent és 1998. január 1-től az intézmény kizárólag önkormányzati fenntartásúvá vált. Az új helyre költöző HÍD Családsegítőben 2012-ben 1313 főt láttunk el, összesen 9966 alkalommal. A Gyermekjóléti Központban 2012-ban 886 fő gyermeket gondoztak, közülük 1250 gyermek vett részt prevenciós, illetve szabadidős programokon.


Az ünnepi műsort követően a dolgozók birtokba vették a vendégek pedig végig látogathatták az új intézményt, közte három szinten az irodákat és foglalkoztatókat, a könyvtárat, az új közösségi térként igénybe vehető aulát. A jó idő beköszöntével a fitnesz részleg megújítása is befejeződik a parkban.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.