Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. szeptember 20. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. február 14., csütörtök 12:13

Carrasco-kiállítás a Budapest Galériában: a magyar főváros ajándékba kapja a mexikói festőművész alkotását
A Mexikói Követség kezdeményezése nyomán a BTM Budapest Galériában (1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.) február 21-én kiállítás nyílik Julio Carrasco Breton mexikói festőművész műveiből, „Képzeletem Kaleidoszkópja” címmel. A kiállításon megtekinthető festményt, amely „A mexikói textil kézművesek képzeletvilága” címet viseli, a kezdeményezők Budapestnek ajándékozzák.  A képet a Mexikói Köztársaság különböző államai mesterembereinek képzeletvilága ihlette meg. Átfogja a mexikói textil kézművesség színes palettáját. A képen látható huipilek, jorongok, terítők, ponchók és szőnyegek a különböző etnikai csoportok jellegzetes kifejezési formáit mutatják be.
A tárlatot Őexc. Isabel B. Téllez Rosete, Mexikó nagykövete és Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója nyitják meg 2013. február 21-én, csütörtökön 17 órakor. A tárlat megtekinthető 2013. március 10-ig, hétfő kivételével, naponta 10-18 óráig. A megnyitón a művész is jelen lesz.
A kiállítás Julio Carrasco Bretón első magyarországi bemutatkozása. A művész a mexikói képzőművészet egyik meghatározó alakja, a muralismo, a mexikói falképfestészet egyik jelentős képviselője. Nagyméretű falképei mellett munkái sorában jelentős helyet foglalnak el táblaképei is. A Budapest Galériában megtekinthető kiállítás mintegy 30 festményt tartalmaz. Julio Carrasco műveit szemlélve a magyar látogató megismerkedhet a mexikói művészek azon generációjának egyik jeles képviselőjével, aki arra törekszik, hogy a mexikói festészet legjobb hagyományait beépítse az egyetemes kultúrába. 
Julio Carrasco Bretón, festő és muralista 1950-ben született Mexikóvárosban. A mexikóvárosi Nemzeti Autonóm Egyetemen (UNAM) szerzett diplomát vegyészmérnöki szakon; ezeknek a tanulmányoknak később hasznát vette a különböző festészeti technikák alkalmazásánál. Lino Picaseno y Cuevas, a legendás mexikói festő és építész volt a mestere a San Carlos Képzőművészeti Főiskolán. 1973-tól számos egyéni és kollektív tárlaton mutatták be képeit, amelyeket megtalálhatunk 19 ország múzeumaiban.
Az utóbbi időkben felváltva Párizsban és Mexikóban dolgozik; litográfiái a párizsi Atelier Bramsen és a mexikóvárosi Mario Reyes stúdióban készülnek. Megközelítőleg 50 falfestményt készített, általában egyetemek, önkormányzati hivatalok, állami és privát kulturális intézmények számára, amelyek Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Kanadában és számos más országban találhatóak.  A megbízó intézmények között megemlíthetjük a mexikóvárosi San Lazaró-i Legfelsőbb Bíróságot, a Képviselőházat, a Monterrey-i Polgármesteri Hivatalt. Bulgáriában a szófiai Képzőművészeti Akadémia is megbízta egy murál elkészítésével.
Absztrakt geometrikus vásznainak témaválasztása sokoldalú, képei, többek között,  a filozófia, a mitológia és a környezetvédelem problémáit ábrázolják, gyakran erős szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot.
“Az intellektus eposza” című falfestményt Párizsban készítette, ahol jelenleg él, és Genfben állították ki az OMPI székházában.(Organización Mundial de la Propiedad Intelectual). Itt egy különleges, egyéni technikát alkalmazott, amelyet isoplastikának nevezett, el, szilikon és márványpor keverékét alkalmazta. A falfestmény felgöngyölíthető és bárhová elszállítható. Murál festményeinek sajátossága, hogy műhelyében készülnek és később a helyszínre szállítás után helyezik fel őket.


1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.