Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. november 9., hétfő 14:30

1055 kaposvári pedagógus demonstrál
Ne szavazzák meg a költségvetést!

Több mint ezer aláírás szerepel azokon az íveken, amelyekkel a készülő költségvetés ellen demonstrálnak a kaposvári pedagógusok. A közoktatásban dolgozók azt kérik az országgyűlési képviselőktől, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is támogassák őket, vagyis: ne szavazzák meg a kaposvári iskoláktól 614 millió forintot elvonó 2010-es büdzsét! A pedagógusok képviselői az aláírásgyűjtő ívekből összeállított óriásplakát előtt tartottak sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt Kaposváron.

A kaposvári pedagógusok több mint kilencven százaléka írta alá azokat az íveket, amelyeken a készülő költségvetés ellen tiltakoznak. Az iskolai és óvodai tanárok azt kérik az országgyűlési képviselőktől, hogy mondjanak nemet a költségvetési tervezetre.
- Ilyen gyorsan soha nem alakult ki ekkora összefogás, ez azért van, mert elsősorban nem önmagukért tiltakoznak a pedagógusok, hanem a gyerekekért, családokért, akik a jövőt jelentik - mondta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, az integrált általános iskolák vezetője. A főigazgató hozzátette: barátságtalan és cinikus az a kormányzati megjegyzés, hogy az önkormányzatok pótolják a kieső pénzt, hiszen a 614 milliós elvonást, négy iskola egy éves teljes költségvetését nem képesek előteremteni a helyhatóságok.

- Zavarkeltés, káosz, a pedagógus társadalom lejáratása, ellehetetlenítése zajlik - véli Horváth Edit tagintézmény-vezető. A pedagógus szerint a pénzkivonás osztálylétszám-bővítéssel és tanárok elbocsátásával jár, de a legnagyobb sérelem azokat a gyerekeket éri, akik nem tudnak majd sportkörökre, szakkörökre, korrepetálásra járni.

Horváth Miklós szerint nem lehet szakképzésről beszélni, ha elfogadnák a büdzsét, hiszen 40 fős csoportokban nem lehet a szakmákat elsajátítani. - Úgy különösen nem, hogy a folyamatos infláció és energia-áremelések, a kieső fejlesztési lehetőségek miatt nem tudják a szakiskolák azokat az eszközöket beszerezni, amelyekkel oktatni lehetne - fogalmazott az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola vezetője.

Az óvodapedagógusok többsége is aláírta az országgyűlési képviselőknek szóló ívet, hiszen komoly aggodalommal tekintenek a költségvetési tervezet óvodákat érintő számaira. Tavali Gabriella elmondta: az óvodák esetében 79 millió forintot jelent az elvonás, ez jelenleg egy 8 csoportos intézmény teljes évi költségvetése. Az óvodák képviseletében nyilatkozó intézményvezető szerint Kaposvár óvodahálózatában nincsenek már tartalékok.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.