Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. március 22., péntek 23:43

Megkezdődött a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál
A Vonzások és változások - 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című kiállítás megnyitójával kezdődött meg pénteken a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). Neves külföldi vendégek mellett nagyszerű magyar produkciók, operaelőadások és koncertek gazdagítják a március 22-től április 7-ig tartó fesztivált, az érdeklődők 17 nap alatt 29 helyszínen 89 változatos programból válogathatnak.
Tarlós István Budapest főpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi ihletettségű csarnoka méltó helyszínként szolgál napjaink egyik legrangosabb nemzeti kulturális fesztiváljának megnyitására. Több okból is jelképes ez a helyszín. A Nemzeti Múzeum magángyűjteményből lett a nemzeti kultúrkincsek őrzője.
Felidézte, hogy a nagyszerű hazafi és politikus, Széchenyi Ferenc gróf 1802-ben, engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy gazdag nagycenki gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa. Az uralkodó hozzájárulását adta, így ezt a dátumot tekinthetjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének.
A gyűjtemény ekkor közel 12 ezer nyomtatványt, több mint ezer kéziratot, 142 kötet térképet és rézmetszetet, több mint 2000 aranyérmét, régiségeket, valamint néhány képmást tartalmazott. Ezek, az akkor is már felbecsülhetetlen értékű tárgyak képezték a Nemzeti Múzeum első gyűjteményét és ez adta a magját a később törvénybe iktatott Nemzeti Múzeum gyarapodó gyűjteményének. A magyar művészet kincsei sokáig magángyűjteményekben voltak  – közölte a városvezető, hozzáfűzve: Tehetősebb polgárok vásárolták meg neves festőink, művészeink alkotásait, a maguk gyönyörűségére. Óriási magánygyűjtemények alakultak ki művészetpártoló mecénásoknál, akik a korszellem változása után egyre inkább adományozták gyűjteményüket a köz javára. Mecénások és elkötelezett művészetpártolók segítették a nemzet közvagyonának, szellemi örökségének megőrzését. Magán és közgyűjtemény így egészítette ki egymást évszázadokon keresztül.   A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitó rendezvényeként egy ilyen, magángyűjtemények világát feltáró, nagyszabású és egyedülálló kiállítás különleges alkotásaiban gyönyörködhetünk – hangsúlyozta a főpolgármester. Mint mondta: a nemzet műkincseinek jelentős része magángyűjteményekben van ma is, és éppen ezért csak kevesen láthatják. A Nemzeti Múzeum „Vonzások és változások” című mostani kiállításának szervezői azonban egy rövid időre közel 70 magánygyűjtő kollekciójából válogattak és tárták azokat a nagyközönség elé is. Rejtett kincsek váltak láthatóvá számunkra is. Gyönyörű, különleges és szenzációszámba menő festmények mutatják be a nemzeti festészet születésétől a millenniumig tartó időszakot. Éppen azok a festmények láthatók, amelyek akkor születtek, amikor a Nemzeti Múzeumot létrehozták a reformkor hazafias elkötelezettségű politikusai. Az önálló és független nemzet születésének időszakát mutatják be a képek; a portrékkal az akkori embert, a tájképekkel az akkori természetet. De a festményeken ott a korabeli város, a történelmi pillanat.   A kiállítás segíti a történelmi korok és köztük lévő párhuzamok bemutatását.  Fontos üzenetet ad napjainkra, amikor ismét felvetődött a nemzeti önazonosság tudatának fontossága. Ezt a nemzeti gondolatot hordozza egyébként maga a Budapesti Tavaszi Fesztivál is. A rendezvénysorozat ma már Budapest és hazánk egyik kulturális jelképe. Megrendezése, múltja évtizedekre nyúlik vissza, éppen ezért, én magam is úgy gondolom, a tavaszi fesztivál megrendezése és költségvetési támogatása nemcsak hagyomány, hanem felelősség – emelte ki a főpolgármester.   Idén 33. alkalommal rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált. A fesztiválon igazi világsztárokat köszönthetünk. Tematikáját tekintve pedig együtt lesz a múlt és a jelen.  Kétszáz éve született a nagyszerű olasz zeneszerző, Giuseppe Verdi, az évforduló és muzsikája tiszteletére több műve kerül színre. És mivel a fesztivál húsvét idejére esik, ezért Bach Máté és János passiója is a program része.
A Budapesti Tavasz Fesztivál a magyar kulturális élet ünnepe. Számos ingyenesen látogatható nagyszerű rendezvénye megteremti azt a kulturális missziót, amit a Nemzeti Múzeumot alapító gróf Széchenyi Ferenc tett, azaz közkinccsé tette a művészetet– zárta beszédét Tarlós István.   Budapest és a kultúra egymástól elválaszthatatlanok, Budapest egy kicsit ország az országban, és ami Budapesten történik a kultúrában az felemel bennünket azokba a magaslatokba, ahol szeretünk lenni - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) tartott megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.   Vitézy Zsófia fesztiváligazgató elmondta: az elmúlt hetekben is bővült még a program, a 17 nap alatt 29 helyszínen összesen 89 eseményre várnak mintegy 100 ezer látogatót.   Az MNM és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány együttműködésében létrejött, most megnyílt tárlat 50 magángyűjteményből 65 magyar művész 128 festményét vonultatja fel. A Vonzások és változások 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című kiállítás koncepciója, hogy a magángyűjteményekben fellelhető értékes műkincseket a nagyközönség elé tárja. A kiállítás jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen ezek a művek a Magyar Nemzeti Múzeum és a KOGART Művészeti Alapítvány áldozatos munkája nélkül talán még hosszú évtizedekig a műkedvelő szemel elől rejtve maradtak volna.
Az Európa szerte méltán elismert Budapesti Tavaszi Fesztivál is hasonló célokkal állítja össze évről-évre repertoárját. Missziójuknak tekintik, hogy a magyar és a külföldi közönségnek lehetőséget adjanak arra, hogy a világszerte méltatott komolyzenei, színházi és táncművészeti nagyságok előadásait fővárosunkban tekinthessék meg.

Fotó: Majtényi Mihály, budapest.hu


12 csatolt kép 82069667653000111
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.