Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2009. november 18., szerda 07:32

Szaporodó üres ágyak, növekvő várólisták várhatók az ágazati krízis eredményeként
Közös sajtótájékoztatót tartott ma a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa és az intézményt fenntartó megyei önkormányzat elnöke. Az aktualitást az adta, hogy dr. Szakács Imréhez, a megyei közgyűlés elnökéhez a napokban érkezett meg az egészségügyi miniszternek a megyei közgyűlés október 8-i rendkívüli ülésén elfogadott közgyűlési felterjesztésre adott válaszlevele (lásd a csatolt dokumentumot). A közgyűlés elnöke szerint a másfél oldalas levél csupán egy darab érdemi információt tartalmaz, eszerint „a 4,5 Mrd forintos hóközi többletfinanszírozásból a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház összesen 88520800 forint (járóbeteg szakellátás: 12.168.400 Ft; aktív fekvőbeteg szakellátás:76.352.400 Ft) mértékben részesült.”

Szakács Imre úgy látja, hogy az egyetlen érdemi információ mellett a levél hangvétele és kicsengése tökéletesen illeszkedik a pozitív kormányzati kommunikációs vonulatba, miszerint a megtett és tervezett kormányzati intézkedésektől az egészségügyi ágazat nehézségei megoldódni látszanak. A közgyűlés elnöke azonban nem osztja ezt a véleményt, ahogy a megyei kórház vezetője sem. 

„Főigazgató úr! A Petz kórház, mint a régió legnagyobb betegellátó intézménye valóban fellélegezhet?– tette fel a kérdést Szakács Imre. 

Dr. Varga Gábor főigazgató-főorvos elmondta, hogy az elmúlt hónapokban az egészségügyben egyfajta számháború zajlott és zajlik ma is. Mást – pozitívumokat – kommunikál a szaktárca, ezzel szemben intézményi szinten már-már drámai a helyzet. 2009 novembere egyfajta negatív rekord az intézmény életében, hiszen a tavalyi átlaghoz viszonyított közel 30%-os csökkenéssel az elmúlt 5 év legalacsonyabban finanszírozott hónapja lett a novemberi. 
„Az a drámai helyzet alakult ki, hogy a bér- és energiaköltségek kifizetése után nem marad forrás sem az egyéb állandó költségek (pld. karbantartás, gépbérlet, szemétszállítás, textília-beszerzés, stb), sem a betegellátás költségeinek (pld. gyógyszer, anyag, élelmezés, stb.) kifizetésére” – fogalmazott a főigazgató. 
Részletes tájékoztatást adott továbbá a 2009. évben bekövetkezett finanszírozási szabályváltozások intézményre gyakorolt hatásairól. Más megyei kórházakkal történt összehasonlításban rámutatott arra, hogy a Petz kórház az OEP-finanszírozási „rangsorban” – érthetetlen módon - a lista végén szerepel. „A számolás mikéntje – egy rejtély” – ahogy ő fogalmazott.
Beszélt az év hátra lévő 1,5 hónapjában várható helyzetről, illetve a további működést nehezítő tényezőkről, a jövő évre prognosztizálható kilátásokról. Ez utóbbi kapcsán elmondta: „Az ígért egy havi többletfinanszírozás csupán technikai és retorikai manőver, amely az éves költségvetési keret 13 részre történő osztásával valósul meg. 2010. január 1-től a PAMOK várható havi bevétel-csökkenése 107,3 millió Ft-ra prognosztizálható, amely 12 %-os bevétel-visszaesést jelent a tavalyi havi átlaghoz képest. Az a finanszírozási hiány-spirál, ami beindult 2009 év második felében és az utolsó harmadában tovább gyorsult, úgy néz ki, hogy a jövőben még nagyobb zuhanórepülést fog jelenteni az ágazat egészére nézve.”

1 csatolt dokumentum Székely Tamás válaszlevele
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.