Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 17. szerda
Hírek témák szerint

BÓDVALENKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2013. április 6., szombat 07:28

A BÓDVALENKEI NYILATKOZAT
2013. április 5-én Andor László uniós biztos, Balog Zoltán miniszter, dr. Bölcskey Gusztáv püspök és Setét Jenő aktivista együtt, Bódvalenkén köszöntötte a nemzetközi romanapot. A hivatalos ünnepséget követően Andor László és Kovács Zoltán államtitkár (EMMI) kilenc európai országból érkezett roma, illetve roma projekteket működtető civil szervezet (köztük: OSI/Roma Decade, ERGONET, Erste Foundation Roma Partnership, Caritas, Komensky Fond, Youth Empowerment Partnership Program és sokan mások) képviselőivel találkozott, kerekasztal-beszélgetésen. E beszélgetés keretében a résztvevők közös problémákra hívták fel a figyelmet, illetve megosztottak néhány jó gyakorlatot. A kerekasztalon résztvevő civil szervezetek képviselői aggályaikat és követeléseiket a „Bódvalenkei nyilatkozat”-ban fogalmazták meg.

A BÓDVALENKEI NYILATKOZAT SZÖVEGE ANGOLUL
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=13ddc6420c9b5dea&mt=application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document&url=https://mail.google.com/mail/?ui%3D2%26ik%3Df556132751%26view%3Datt%26th%3D13ddc6420c9b5dea%26attid%3D0.1%26disp%3Dsafe%26zw&sig=AHIEtbT6PUzTvcF-KMeyBUyjimNhuTp2Yw
 
A BÓDVALENKEI NYILATKOZAT SZÖVEGE MAGYARUL
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.2&thid=13ddc6420c9b5dea&mt=application/msword&url=https://mail.google.com/mail/?ui%3D2%26ik%3Df556132751%26view%3Datt%26th%3D13ddc6420c9b5dea%26attid%3D0.2%26disp%3Dsafe%26zw&sig=AHIEtbTH2a_gxq52OZBA0OKTO3gj_W5DMg
 
 
Pásztor Eszter
Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány
Bódvalenke – Freskófalu projekt
Projektvezető
www.bodvalenke.eu
+36-30/989-5070

AZ MTI TUDÓSÍTÁSA:
Az emberi erőforrások minisztere az alig kétszáz lakosú, többségében cigányok által lakott, mérhetetlenül szegény, ám a házfalakat díszítő freskók révén Európa-szerte ismert faluban azt mondta: a zene, a tánc, a festmények összehozzák az embereket, "akár cigányok, akár nem cigány magyarok".

Munka kellene, rendes iskola, orvos, minden, ami az emberi élethez szükséges, "ezért kell összefognia a kormánynak, a civileknek, az egyházaknak, a cigányságnak és a nem cigány magyaroknak" - mondta Balog Zoltán. Hozzátette: "hosszú út áll előttünk, ha jólétet szeretnénk" ezen a vidéken is, de a kormány ezen dolgoziA nemzetközi romanap, a romák kulturális napja legyen mindig egy olyan állomás, ahol "mindannyian jól érezzük magunkat" - fogalmazott a miniszter, és megköszönte mindazok munkáját, akik azért dolgoznak, hogy a cigányok és a nem cigány magyarok békességben éljenek.

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja azt mondta: a roma kultúra a magyar kultúra szerves része, ugyanakkor a bódvalenkei házakat díszítő alkotások szemben állnak azzal a társadalmi valósággal, amelyet a munkanélküliség, a szegénység jellemez.
Hangsúlyozta: az unió a magyar elnökség idején határozott arról, hogy szükség van egy olyan európai együttműködésre, amely segíti a helyi társadalmakat az örökölt hátrányok leküzdésében, hogy a szegénység, a munkanélküliség ne termelődjék újra.

A Roma Közösségi Hálózat nevében Setét Jenő roma kulturális intézmények létesítését szorgalmazta, valamint azt is, hogy a romák történelme, a romák kultúrája legyen része a magyar köznevelésnek, közoktatásnak. "Azonos emberi értékünk és méltóságunk csak így érhető el" - tette hozzá.
Bódvalenkén magyar és több európai országból származó roma festőművészek Pásztor Eszternek, az Európai Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság munkatársának ötlete alapján hatalmas képeket festettek és a tervek szerint festenek még a házak falára. Ezzel létrejött egy olyan, az európai roma festészet keresztmetszetét bemutató szabadtéri kiállítás, amely turistákat vonz a szlovák határhoz közeli kis településre.

A pénteki ünnephez hozzátartozott a zene és a tánc; a falu asszonyai bevezették a látogatókat a cigány konyhaművészet rejtelmeibe, és a helyi kézművesek is bemutatták alkotásaikat. A bódvalenkei "Albert Hall" pedig új kiállítással jelentkezett A Heidegger-sztori: roma művészet és európai kultúra címmel. A Magyar Református Szeretetszolgálat - amely három éve gazdája a bódvalenkei freskófalu projektnek - számos programmal egészítette ki az egész napos rendezvényt.

A résztvevőket megáldotta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.
A hivatalos ünnepség után nemzetközi kerekasztal-beszélgetést tartottak nyolc ország roma civil szervezetei, illetve roma programokat működtető hazai és nemzetközi szervezetek képviselői. Ismertették a roma integrációval kapcsolatos álláspontjukat, és ajánlásokat tettek a körülmények javítására.

A romák első világkongresszusát 1971-ben Londonban tartották, ezen a küldöttek elfogadták a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát, és április 8-át nemzetközi romanapnak nyilvánították.

MTI Fotó: Vajda János

1 csatolt kép 1
2 csatolt dokumentum 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.