Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. április 9., kedd 16:02

Maximumon a Balaton
A vártnál gyorsabban, már vasárnapra elérte a tó a 110 centiméteres jelenlegi legmagasabb szabályozási vízszintet. A szokatlan ütemű emelkedés várhatóan még folytatódik. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei megkezdték a felkészülést a Sió-zsilip megnyitására. Várhatóan az eredetileg tervezett májusi megnyitásnál jóval előbb elkezdik a Balaton vizének leeresztését egy ideiglenes terv alapján, mondván a túl magas vízszint többet árt, mint a túl alacsony. (Részletek a csatolt korábbi közleményben.)
Abban azonban erősen megoszlanak a vélemények, hogy miért csak 110 centiméter jelenleg is a Balaton maximalizált vízszintje. Egyre többen hangoztatják, hogy emelni kellene a szabályozási szinten, hogy az esetleges csapadékhiányos nyári szezont is biztonsággal átvészelje a tó, ne sérüljön a Balaton ökológiája és persze a turizmus igényeit is kiszolgálhassa. A döntés évek óta húzódik.
Három évvel ezelőtt egyébként - amikor sokáig nem lehetett megnyitni a Sió-zsilipet a tolnai térség árvíz és belvízvédelme miatt - rekordot döntött a Balaton vízszintje, évtizedek óta először érte el a 129 centimétert. Ekkor a Kapos Sióba ömlő árhulláma miatt nem tudták a Balaton többletvízét leengedni a Sión, mert az visszaduzzasztást okozott volna. Ehhez hasonló helyzet idén ismét kialakulhat, így a Balaton mélyen fekvő, délnyugati településeinél fel kell készülni a kiöntések megelőzésére homokzsákokkal és szivattyúkkal.
Március végén hosszú idő után először haladta meg a minimális szabályozási szintet a Balaton vízállása, 80-83 centiméter között volt az átlagos vízszint. Az erre érkező jelentős havazás illetve a gyors olvadás megint sokat segített a tónak, március 21-én 92 centiméteres vízállást mértek a Balatonon. A rendkívüli csapadékos időjárás miatt azonban néhány nap alatt már 100 centiméter fölé nőtt a tó vízszintje, április 2-án az átlag 101 centiméter. Azóta viszont rég látott ütemben nőtt a vízszint. Az aggasztó tavalyi szezon után nagyon jól jött a csapadékban rendkívül gazdag tél, a Balaton több mint három Velencei-tónyi vízmennyiséggel (120 millió köbméter) bővült az év eleje óta. Szerencsésen alakult az időjárás is, a több gyors olvadásnak köszönhetően a lehullott csapadék jelentős része a Balatonba került.
A tó vízállása egyébként egészen május végéig növekszik, a nyári hónapokban viszont a párolgás miatt folyamatosan csökken a vízszint, kánikulában akár naponta egy-két centit is veszíthet.
A tavalyi szezont 80 centiméteres vízállással kezdte a tó, ami a kiugróan száraz nyár miatt azonban idővel kevésnek bizonyult.

Korábbi hírünk
Februárban ritka jelenségnek lehettek tanúi a Balaton partján élők. Egy mediterrán ciklon akkora légnyomáskülönbséget okozott, hogy a széllel társulva kibillentette a tó víztükrét hosszanti irányba, 47 centiméteres vízszintkülönbséget okozva a meder két végén: Balatonfűzfőn 51 centiméteres, míg Keszthelyen 98 centiméteres vízszintet mért az automata vízmérő.
A rendkívül ritka irányú és nagyságú "kilengés" nem okozott károkat, ez annak is köszönhető, hogy a tavat nem borította jég, és alacsony a víz szintje.

balatonfured.hu

1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.