Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2023. december 11. hétfő
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. április 10., szerda 22:33

Megkezdődött a FUTÁR közterületi kijelzőinek kihelyezése
Az elmúlt napokban városszerte új, szürke színű tartóoszlopok jelentek meg számos megállóhelyen. Az oszlopok felállítására a Budapesti Közlekedési Központ FUTÁR projektjének keretében kerül sor. Az első néhány oszlopra már felkerültek a tömegközlekedési járatok közlekedéséről megbízható, valós idejű információkat nyújtó kijelzők és hangszórók is.
A FUTÁR (Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer) projekt egy integrált közösségi közlekedési informatikai rendszer, melyet a Budapesti Közlekedési Központ a BKV közreműködésével épít ki. A fejlesztés összköltségvetése 6,7 milliárd forint, ami az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós támogatással valósul meg.

Új fejezet a budapesti utastájékoztatásban
A FUTÁR dinamikus utastájékoztatásának köszönhetően a megállóhelyeken és a járműveken elhelyezett kijelzők a jármű útiránya, indulási ideje mellett valós idejű információkat szolgáltatnak majd nem csak a járatok közlekedéséről, de egy  esetleges forgalmi változásról is, megkönnyítve és kiszámíthatóvá téve az utazás tervezését. A rendszer a menetrend és a valós forgalmi helyzet alapján majdnem pontosan képes kiszámítani, melyik járat mikorra ér az útvonalán található megállókba. Mindez 2295 járművön, 263 megállóhelyen és csomópontban, mobil eszközökön, valamint internetes felületeken is elérhetővé válik.
A fejlesztés amellett, hogy segíti majd a budapesti közösségi közlekedést használókat abban, hogy a lehető leggyorsabban érjék el céljukat, jelentős változást hoz a fővárosi közlekedés irányításában is. A FUTÁR műholdas rendszere ugyanis folyamatos, 24 órán át történő forgalmi felügyeletet biztosít a megrendelő BKK részére.
A diszpécserek műholdas nyomkövető rendszer segítségével követik majd a járműveket, ezáltal folyamatosan szabályozhatják a felszíni közlekedést, vagy épp sokkal könnyebben és gyorsabban szervezhetnek meg egy villamos- vagy metrópótlást forgalmi zavar esetén. A megbízható kommunikációt új rádiórendszer is segíti. Ezzel tervezhetőbbé válik a közlekedés és pontosabb, megbízhatóbb, költségtakarékosabb menetrendek készülhetnek.

263 új utastájékoztató készülék városszerte
A projekt leglátványosabb elemei azok a megállóhelyi, csomóponti utastájékoztató berendezések lesznek, melyekből városszerte 263 darabot telepítünk a következő hetekben. A közterületen elhelyezett kijelzőknek több típusa is létezik, így a metróaluljárókban például falra rögzített monitoros utastájékoztatókkal találkozhatunk majd. A berendezések telepítési munkái ezekben a napokban fordulnak élesbe: gyors ütemben immár 64 helyszínen történt meg az oszlopok állítása. A tartószerkezetek egy részére már a kijelzők is kikerültek. A következő hetekben a továbbiakat is telepítjük.

Az új kijelzők széleskörű tájékoztatást tesznek majd lehetővé:
 
•  Forgalmi zavaroktól mentes időszakban alapvetően a járművek számjelzése, útiránya (célállomásának neve) és az indulásig hátralévő idő percben kifejezett értéke fog megjelenni, de egyéb információkat (például a jármű alacsonypadlós jellegét) is jelezni kívánjuk.
•  A várható forgalmi változásokról és a forgalmi zavarokról futó szöveges és hangos tájékoztatás is meg fog jelenni a berendezéseken.
A telepített berendezések a járatok közlekedéséhez igazodva éjjel-nappal fognak működni. A vakok és gyengén látók számára – távirányítással – hangos információt szolgáltatnak majd a készülékek.
A telepítési helyszínek kiválasztása számos szempont mérlegelésével történt meg. A közterületi utastájékoztató berendezések helyének kijelölésekor a következő általános szempontokat vettük figyelembe:
 
•  A helyszínek kiválasztásakor döntő szempont volt, hogy az ott elhelyezett kijelzők az utasok számára választási, döntési lehetőséget adjanak azáltal, hogy az úti céljuk felé kínált különböző alternatívákat a kijelzőkön megjelenítjük. Ilyen döntési alternatívák lehetnek: alap- és gyorsjáratok, eltérő útvonalon azonos cél felé közlekedő járatok, egy csomópont egymástól távolabb lévő, esetleg egymástól nem látható megállóiból azonos irányba induló járatok.
•  Előnyt élveztek azok a helyszínek, ahol a szolgáltatást igénybe vevők száma környezetéhez képest jelentős.
•  A kijelzős helyszíneket a projekt hatóterületén a szükséges és indokolt mértékig egyenletesen terítve határoztuk meg. Minden kerületben, sőt egyes agglomerációs településeken is lesz kijelző.
•  A jelenleg már üzemelő régebbi, egyszerűbb felépítésű megállóhelyi és csomóponti elektronikus utastájékoztató eszközök helyét és állapotát is figyelembe vettük. Egyes kijelzőket e vizsgálat alapján lecserélünk, másokat továbbra is megtartunk.
•  A forgalom napi lebonyolítása során keletkező gyakoribb zavarokra felkészülve határoztunk meg olyan helyszíneket, ahol a menetrend szerint közlekedő járművekről nyújtott információknál gyakran lehet fontosabb az operatív tájékoztatás megfelelő színvonalú biztosítása. Ezért szerepelnek a helyszínek között nagy számban például villamos megállóhelyek, hiszen a villamos vonalakon a forgalmi zavarok gyakoribbak.
•  Figyelembe vettük az éjszakai járatok közlekedésének sajátosságait is. Olyan megállókba, ahol csak éjszakai járatok állnak meg, nem javasoljuk a kijelzők telepítését, de egyes helyszíneken az egyéb berendezések helyének, méretének kijelölésekor az éjszakai járatok kijelezhetősége is szempont volt. Bízunk benne, hogy a Budapesti Közlekedési Központ új, a XXI. század követelményeinek megfelelő fejlesztése, modernebb, kényelmesebb és intelligensebb fővárosi közlekedési biztosít ügyfeleink számára.  

Budapesti Közlekedési Központ


1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.