Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2013. május 2., csütörtök 01:30

A kirendeltséget kell megmenteni? – Első rész: Pötyike és a Centrál
Országgyűlési képviselőm, Simonka György képes facebook-bejegyzése április 25-én:
„Délután egyeztettünk Mezőhegyesen Papp Pistivel a Ménes Kft. tulajdonosi szerkezetének átalakulásáról, Sovák Petivel pedig a lovászképzés jövőjéről. Dr. Moka Eszter járási hivatalvezetővel megnéztük a járási hivatal kirendeltségét, ahonnan folyamatosan érkeznek az aggasztó hírek amiatt, hogy a polgármesteri hivatal intézkedései akadályozzák a gördülékeny ügyintézést, mára már veszélybe sodorva ezáltal a kirendeltség fennmaradását is. Tájékoztattam Krecsméri Tibit és Jeszenka Zolit az elmúlt időszak problémáiról, és kértem a segítségüket abban, hogy együttesen meg tudjuk menteni a kirendeltséget. Abban egyet értettünk, hogy a mezőhegyesi embereknek nagy szükségük van a hivatalra. Biztosítottak arról, hogy ezután figyelmi fognak arra, hogy a polgármesteri hivatal által vállaltak ne csak ígéretek maradjanak.”
*
A mezőhegyesi Polgármesteri Hivatal folyamatosan akadályozza a mezőhegyesi járási kirendeltség munkáját? Ennek épp az ellenkezője igaz.
 
Ezekkel a képekkel és a bejegyzéssel óriási bakot lőtt az én országgyűlési képviselőm, Mezőhegyes minden egyes lakosának országgyűlési képviselője! Részemről pedig semmi gond. Aki ismer, tudja, hogy a látottak és olvasottak ellenére körmönfont hazugságot tett közzé az én országgyűlési képviselőm. Nemhogy akadályozzuk, de a legtermészetesebb számomra, számunkra, hogy ott segítsek, segítsünk, ahol éppen a szükség kívánja.
Az viszont, hogy ezt éppen Mezőhegyessel játssza el? No, nem azért, mert hangoztatottan nagyon szereti Mezőhegyest. Esetünkben talán azt is mondhatnám: törvényszerű.
 
 
Ad 1. Megválasztásomkor már állt a bál a képviselő úr és a Birtok között. A Békés Megyei Rendőrkapitányságra 2011 tavaszán targoncázták be a Birtok privatizációjával kapcsolatos állítólagos bizonyítékokat Budai úrral. A mi kettőnk kapcsolata megpecsételődött a jogerős választási eredménnyel. Az első személyes találkozás sem volt semmi! Hatvanéves vagyok, legalább harminc országgyűlési képviselőt ismerek személyesen. Valamennyiükkel tisztességes, becsületes, udvarias és kölcsönösen szolgálatkész kapcsolatom volt és van. Simonka úrral még szót sem értek.
Megválasztásomat követően magam kerestem fel főhadiszállásán, a medgyesbodzási telepén. Közölte, 30 perce van. Ebből 22 percig sorolta az elvárásait, amelyek Mezőhegyesre adaptálhatatlanok voltak. A rendelkezésemre álló 8 percben elmondtam, hogy mit, miért nem lehet nálunk alkalmazni, és valójában hogyan lehet a súlyos akut és a még súlyosabb krónikus bajainkat orvosolni. A mai napon már tudom, egyetlen szót sem értett belőle. Fogalma sincs Mezőhegyesről! Javaslatai közül az egyetlen adaptálhatót sem adaptáltuk. Kifejezett óhaja ellenére nem lett Mezőhegyesen főállású az alpolgármester, illetve nem lettek főállásúak az alpolgármesterek. (Mert kettő van! Egyikük az általános helyettes, aki megkapja a törvényi minimumot, mely megválasztása óta nem változott. Az enyém sem, hasonlóan törvényi minimummal. A másik alpolgármesterünk a városfejlesztés és idegenforgalom feladatait látja el – társadalmi munkában. Ez manapság akkor is nagy szó, ha tisztes állására és jövedelmére hivatkozva utasította vissza a tiszteletdíjat.) Azonban az a személy lett akkor az alpolgármester, akire ő gondolt, a polgármester-jelöltként is induló fideszes képviselő, Pötyike. Meg kell mondjam, én is őt szerettem volna, azonban előző este meg kellett változtassam a szándékomat. Majd az emlékirataimban részletezem. Ekkor közölte azt is az én országgyűlési képviselőm, hogy nem velem, Mezőhegyes törvényesen megválasztott polgármesterével, a település önkormányzatának vonatkozó törvény szerinti nevezett képviselőjével, hanem Pötyikével tartja a kapcsolatot. A két és fél év alatt az egy-két mondatos – általam kezdeményezett – személyes beszélgetést, és egy telefonbeszélgetést kivéve tartotta is magát ehhez. Előtte, nála Mezőhegyest nem a törvényesen megválasztott polgármester képviseli. Mintegy két hónapja hívtam telefonon, másodszorra a két év alatt. Nem vette fel. Az adjutánsa, Szegedi Balázs megírta, hogy ne zaklassam a képviselő urat, mert nincs ideje telefonálgatni. Ha akarok valamit, írjam meg, a képviselő úr teljes odaadással képviseli választókörzetét.
Simonka úr kezdettől meg akarta akadályozni az egyik – az egyik? az egyetlen! – nagy beruházásunkat. Örököltem a megnyert Városközpont rehabilitáció című uniós projektet az előző testülettől, polgármestertől. Ennek része volt Mezőhegyes egyik legemblematikusabb épületének, a Centrálnak a felújítása. A hivatal átvételekor e célra már felvett az előző testület 30 millió hitelt, és ki is fizetett ebből 25 milliót. Hétfő délutánig (2013. ápr. 29.) azt hittem, valaminő tévedés miatt tiltakozik a képviselő úr. Nem tévedésről volt és van szó. Valójában nem akarta, hogy Mezőhegyes használja fel a pénzt! Április 19-én egy – nem önkormányzati – jelentős eseményen megszólítottam, és változatlanul kitartott a Centrál felújításának haszontalansága mellett. Mint mondta, ezer más hasznosabb dologra kellett volna költeni ezt a pénzt. A nyájas olvasót tájékoztatom: 1. Ezt a pénzt csak erre költhettük és igen szigorú feltételeknek kellett megfelelni a kivitelezés során. 2. Amennyiben visszaadjuk a pénzt, a felvett és elköltött 25 milliónk elvész. 3. Ha visszaadjuk, ő kiírathatott volna egy másik pályázatot. Vajon feltehető, hogy azt Mezőhegyes nyerte volna?
Az időközi választásig feszítette a húrt. Az övé szakadt el. Újra megválasztottak, újra meg akarta akadályozni a beruházást, mégis megvalósult. További csemegék is vannak a történetben – emlékiratba megy.
 
Kovácsné dr. Faltin Erzsébet polgármester

3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.