Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2013. május 21., kedd 08:17

Óbudai Családi Nap a Krisna-hívőkkel
Gyermeknap alkalmából ünnepi kavalkád várta a Flórián tér közelében a kikapcsolódni vágyókat és mindazokat, akik kíváncsiak a Krisna-hívők életmódjára és India kultúrájára. Az  Krisna-hívők “Ételt az Életért” programja itt is meleg étellel és élelmiszercsomaggal fogadta a rászoruló családokat.

Zene, hölgyek díszítése, ékszerezése, szent szimbólumok, édességek, illatok, színvilág -  tradicionális elemek a mesés Keletről. Így lehetne összefoglalni mindazt, amit a Krisna-tudatú hívők és az önkormányzat szervezésében megrendezett családi nap kínált. A program apropóját a küszöbön álló gyermeknap adta.A Krisna-hívők jelenléte a kerületben nem újdonság, hiszen  az „Ételt az Életért Program” keretében hetente 5 napon át biztosítanak meleg ételt közel 600 óbudai lakos számára. A családi napon a megszokott meleg étel mellett, fejenként egy-egy gazdagon megrakott élelmiszercsomaggal is kedveskedtek. Az ételek kiszolgálásában Bús Balázs, kerületi polgármester , illetve a helyi családsegítő intézet munkatársai is személyesen segédkeztek.Mivel a naponta ellátott háztartások zömében gyermekek is nevelkednek, ez a nap elsősorban nekik kedvezett. A program részeként a gyermekek beülhettek egy valódi tűzoltó autóba, egy lufibohóctól pedig kérhettek bármilyen állatfigurát.Az alkotó sátorban különféle kézműves mesterségeket próbálhattak ki: nemezelhettek, fűzhettek gyöngyöt, lehetett színezni, festeni. Egy bűvész meghökkentő trükkökkel kápráztatta el kis közönségét. Az indiai hangszereken tradicionális dallamokat játszó együttes mellett szintén indiai motívumokat használó arcfestők díszítették a gyermekek arcát. A mesesátor szervezői interaktív játékokkal várták a csemetéket. A rendezvényt a szervezők mellett több mint 40 civil önkéntes segítette. A programhoz csatlakozott az Összefogás Óbudáért Egyesület is, amely márciustól beindította a Békásmegyeri Közösségi házban a rászoruló gyermekek reggeliztetését, azzal a céllal, hogy egyetlen gyermek se menjen iskolába üres gyomorral. Az Egyesület ezen a napon különféle meglepetésekkel készült. Műveltségi teszt, készségfejlesztő játékok és sok csokoládélé várta kicsiket és nagyokat sátrukban.
A Krisna-hívők ” Ételt az Életért” programjukon keresztül egyre több családdal, és gyerekkel kerülnek kapcsolatba, mivel a gazdasági válság gyűrűzése folytán egyre több középosztálybeli család kerül nehéz helyzetbe. Küldetésüknek tartják, hogy ellássák őket élelemmel, hisz ez a legalapvetőbb, és -kézzelfoghatóbb, testet tápláló segítség. Ezek a családok azonban életkörülményeik miatt egyéb területeken is hátrányt, hiányt szenvednek. A hívők több intézményben – családok átmeneti otthonában, bentlakásos gyermekotthonokban, fogyatékkal élők speciális intézményében – tartottak már azelőtt is gyermeknap, vagy egyéb ünnepek alkalmából rendezvényeket, hiszen lelkészek lévén a pszichés, vagy mentális nehézségekkel küszködő embereknek pozitív alternatívát tudnak nyújtani. A rendezvények sikere láttán 2012-ben az Óbudán élő, napi rendszeres ellátásban részesülő rászoruló családok gyermekeit is egy szokatlan, mégis érdekes program-összeállítással lepték meg, mely a családok számára ingyenes lehetőséget nyújtott nemcsak az élelmiszer-segély átvételére, de a kikapcsolódásra is. A rendezők  remélik, hogy az egyre romló gazdasági-társadalmi folyamatoknak áldozatul eső családok és gyermekek felkarolásáért folyó küzdelemben akciójukkal felhívhatták a figyelmet a társadalmi összefogás fontosságára, szükségességére.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.