Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. május 28. csütörtök
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. november 30., hétfő 15:05

Megszűntek a Főnix-kötvények
Megszüntette a debreceni önkormányzat az általa mintegy 2,5 milliárd forint értékben kibocsátott Főnix-kötvényeket. Az összeget a város fizetési kötelezettségeinek csökkentésére és önrészes fejlesztések finanszírozására fordította.
A kötvényeket még 2001-ben bocsátotta ki a debreceni önkormányzat azzal a céllal, hogy a különféle hiteltörlesztési és részletfizetési kötelezettségeinek eleget tegyen. A kötvények összege 2,5 milliárd forint volt, ezeket két ütemben nyitotta meg a város. Az első alkalommal kibocsátott értékpapírok kamata 7,5 százalékos volt, míg a következő esetben 9, 24 százalékkal kellett számolni. A Főnix-kötvényt 2009. november 30-án zárta le az önkormányzat, mely teljes egészében visszafizette az összeget – mondta el az aznap tartott sajtótájékoztatón Kósa Lajos polgármester.
Kiemelte: ezzel a megoldással sokkal jobban járt a város, ugyanis jóval kevesebbet kellett fizetnie, mintha a legelején hitelfelvétellel próbálkozik. A 2,5 milliárd forintot elsősorban hiteltörlesztésekre és olyan beruházásokra fordították, melyek önrészes szerepvállalást igényeltek az önkormányzat részéről. Utóbbi esetben az elmúlt mintegy nyolc év legjelentősebb fejlesztéseit, mint például a Kölcsey Központ megépítését, a Csokonai Színház rekonstrukcióját, csatornázási munkákat, útépítéseket, és az atlétikai központ megvalósítását is a kötvények értékéből finanszírozták.
Kósa Lajos elmondta: azzal hogy a város pénzügyi kötelezettségeinek ilyen módon tett eleget, megelőzte, hogy ne sodródjon bele egy komoly adósságcsapdába. A polgármester kiemelte azt is, hogy az elmúlt években a város fegyelmezetten gazdálkodott, ám ennek ellenére sem maradtak el a fejlesztések – amit akartak, azt megvalósították. Ezzel együtt Debrecen tovább erősítette gazdasági pozícióit. Kósa Lajos szerint az is nagy eredmény, hogy a gazdasági válság idejére sem esett vissza a cívisváros iparűzési adóalapja. Debrecenben több, magas hozzáadott értékű ipari tevékenységet folytató cég működik, s ezekre kevésbé van hatással a magyar adórendszer, ugyanakkor képesek kompenzálni a hazai piac visszaeséseit.
A város adósságállománya az elmúlt tíz évhez képest sem változott sokat. Egy évtizede a költségvetés 25 százalékát tették ki a hitelek. Ugyan ez az arány volt már 20 százalékos is, mára megmaradt a korábbi 25 százalékos arány. Kósa Lajos elmondta: 2009-ben mintegy 4 milliárd forintot költött az önkormányzat az adósságállomány csökkentésére, és mintegy 1,8 milliárdot fizetett különböző korábbi beruházások törlesztéseire. A polgármester hangsúlyozta: míg az ország költségvetése már az elfogadás pillanatában is tarthatatlannak mutatkozik, Debrecen 
büdzséje – amennyiben nem lépi túl az adósságállomány jelenlegi határértékét – biztosan stabil lesz. Jövőre a képviselő testület mintegy 50 milliárd forintos főösszeget tervez


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.