Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2013. május 27., hétfő 10:08

Szoboravatás a ferencvárosi Szentágothai János téren
2013. május 23-án, csütörtökön, 11 órakor a Szentágothai János tér névadó ünnepsége alkalmából két mellszobrot avattak az idegtudomány nagyjai: Szentágothai János és Santiago Ramón y Cajal professzorok tiszteletére.
A rendezvényen részt vett és köszöntőt mondott: Halász János, kulturális államtitkár, Enrique Pastor de Gana, Spanyolország nagykövete, Prof. Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, valamint dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere.

Az ünnepség Pavlovits Dávid gitárművész játékával kezdődött, majd dr. Bácskai János köszöntötte a megjelent vendégeket.

Ferencváros polgármestere felidézte a pillanatot, amikor szembesült a szobrok ötletgazdái - Bartos Mónika és Fehér Andor - felvetésével, s megosztotta ennek kapcsán felmerült első gondolatait: a spanyol és magyar kapcsolatok egyik legfontosabb eleme a foci, ezért is természetes, hogy Ferencváros adjon otthont a szoborpárosnak. Dr. Bácskai János elismerte, hogy természetesen számos más oka is van a szoboravatásnak, melyekről később szó lesz még.

A polgármester egy idézettel folytatta beszédét, amelyet Hámori József akadémikus, Szentágothai János tanítványa és tudóstársa írt egy visszaemlékezésében:

"Szentágothai nem tudományos eredményeire, akadémiai elnökségére és magas közéleti pozícióira, kitüntetéseire volt a legbüszkébb, hanem a tanítványaira, akikből tisztességes, művelt, keresztény embereket faragott. Éppen ezek a ma már világhírű tanítványok, a nemzetközi agykutatás csúcsára jutott kiváló magyar tudósok a tanúi, hogy művében, művének folytatóiban halála után is él az ember, ha olyan, mint Szentágothai János"

Dr. Bácskai János hangot adott személyes meggyőződésének, hogy Ferencváros ezen megújuló része méltó otthona lesz a szobroknak, hisz a hajdani Ranolder intézet épületeiben óvoda, általános iskola és gimnázium is működik, s a Ferencvárosban található 7 egyetem közül épp a SOTE Orvostudományi Központjának impozáns épülete található az új park mellett.

A polgármester végül köszönetet mondott az ötletgazdáknak, a szobrok megalkotójának, Freund Éva szobrászművésznek, valamint a Spanyol Nagykövetségnek és a Semmelweis Egyetemnek a támogatásért, s idézte az ausztrál származású Sir John Eccles neurobiológus megállapítását: "Ramon y Cajal nagy neuroanatómus volt. Öröksége Szentágothai János kezében méltó helyre került."
Halász János, kultúráért felelős államtitkár beszédében úgy fogalmazott: "Szobrot avatni mindig tisztesség, s egyúttal művészi és eszmei kihívás is, hisz a szoborállítással jelet is hagyunk magunk után, példát mutatva a ma emberének, követendő utat, melyet a tudósok munkássága, embersége alapoz meg, Cajal és Szentágothai esetében pedig erős ez az alap... Szentágothai János élete igazolta, vannak olyan életpályák, hivatások, melyek a lényegről beszélnek. Olyan életpályák, melyek derűje s ragyogó üzenete mindig velünk van."
Enrique Pastor de Gana, Spanyolország budapesti nagykövete beszédében méltatta, hogy Magyarországon szobrot állítanak az idegtudomány két nagy személyiségének. A misszióvezető szerint ez a főhajtás időtlen időkre szól, és kiemelte, hogy a magyar tudós, bár nem egy generációhoz tartoztak, sokat tanult a spanyol professzortól.

A nagykövet köszönetet mondott Bartos Mónika képviselőnőnek fáradhatatlan lelkesedéséért, amivel ezt a kezdeményezést végigvitte; továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumának a finanszírozásért, valamint dr. Bácskai Jánosnak, amiért Ferencváros otthont ad ezeknek az alkotásoknak, s Freund Tamásnak, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatójának, mely intézet szoros együttműködést ápol a madridi Santiago Ramón y Cajal Intézettel.

"Cajal, a modern idegtudományok atyja, szerény ember volt, szűkében a kutatáshoz szükséges eszközöknek, de ez nem akadályozta meg abban, hogy a tudományos világ élvonalába kerüljön a maga korában" - mondta a nagykövet.

Enrique Pastor de Gana végül egy üzenettel zárta beszédét: "Annak a hatalmas és nagyratörő projektnek, amit Európai Uniónak nevezünk, s melynek Magyarország és Spanyolország is része, biztosítania kell a békét, a tudományos és kulturális fejlődést, hogy az európai népek kölcsönösen megismerhessék egymást anélkül, hogy közben elveszítenénk azokat a nemzeti és kulturális különbségeket, amelyek gazdagabbá tesznek bennünket. Ne engedjünk a csüggesztő híreknek, Spanyolország és Magyarország az Európai Unió tagjaiként nagyszerű eredményekre hivatott!"
Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora emlékeztetett, a közvetlen szomszédságban látható Elméleti Orvostudományi Központ mellett található az Anatómiai Intézet is, ahol Szentágothai János dolgozott. A medikusok ebben a két épületben hallanak először Szentágothai János és Santiago Ramón y Cajal nevéről. A SOTE rektoraként és anatómusként ezért külön köszönetet mondott dr. Bácskai Jánosnak és a Ferencvárosi Képviselőtestületnek, hogy pont ezen a helyen állhat ez a két szobor, és Szentágothai János nevét még egy tér is őrzi majd.

Dr. Szél Ágoston végezetül emlékeztetett, hogy immár Szentágothai Jánosról elnevezett tér is található, nem messze a Lenhossék Mihályról elnevezett utcától, az Üllői út túloldalán pedig Apáthy Istvánról elnevezett utca található, ahol a SOTE legújabb nagy beruházása zajlik, a Korányi-projekt.

A köszöntőbeszédek után került sor a szobrok leleplezésére és megkoszorúzására. Szentágothai János szobrát Halász János és dr. Bácskai János; Santiago Ramón y Cajal szobrát pedig Enrique Pastor de Gana, Dr. Szél Ágoston és Bartos Mónika leplezte le.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.