Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 8. szerda
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. május 30., csütörtök 21:51

Minden eddiginél színesebb lesz az idei könyvünnep
Harminc helyszínen, száznál is több programot kínál az olvasás szerelmeseinek a 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok szegedi rendezvénysorozata. A június 4-től 13-ig tartó könyvfesztivál központja a megfiatalodott Dugonics tér, de a városban még számtalan helyszínen tartanak irodalmi, zenés-táncos, gyermek- és filmes programokat.                
A szegedi könyvheti események szervezője immár hatodik éve a Somogyi-könyvtár. A bibliotéka szakembereinek jóvoltából még a tavalyinál is színesebb az idei szegedi könyvhét palettája. 
– A Somogyi-könyvtár figyelmének fókusza az olvasás szeretetére és annak továbbadására irányul, a könyvünnep középpontjában is az olvasás szeretete áll – mondta Palánkainé Sebők Zsuzsanna a könyvfesztivál lényegéről az eseményről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Könyvekkel, írókkal telik meg a megújult Dugonics tér
Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa kiemelte, évről-évre egyre több partner csatlakozik a könyv ünnepéhez. Elmondta, a 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozata a részvevő intézményekben június 4-től 13-ig, a központi helyszínen, a közelmúltban megújult Dugonics téren pedig június 6-tól 10-ig tart. 
Idén sem hiányoznak a korábban megszokott, visszatérő és nagyközönséget vonzó programok. A „szegediség” jegyében bemutatják a Szegedtől Szegedig antológia legújabb kötetét, a városhoz kötődő szerzőkkel találkozhatnak az érdeklődők, megkoronázzák a Könyvkirályt, s megünneplik a város folyóiratának, a Szeged fönnállásának 25. évfordulóját. Szól majd dixie-, tér- és népzene, az Olvasó- és Játszóligetben képregényrajzolás, digitális planetárium, játszóház, „hangszersimogató”, valamint a vadaspark és a füvészkert hívogatja a gyermekes családokat. A szegedi Év Könyve díj idei nyertese Nagy Bandó András, akivel személyesen is találkozhatnak olvasói.

„Húzónevekben” az idén sem lesz hiány
A szegedi könyvhetet idén június 6-án, csütörtökön délután fél 5-kor Nyáry Krisztián irodalomtörténész nyitja meg, akinek az írók-költők szerelmeiről szóló, Így szerettek ők című kötete a Facebookon is nagy népszerűségnek örvend. A könyvünnepen köszöntőt mond Solymos László alpolgármester.
„Húzónevekben” az idén sem lesz hiány: a szegediek közül jön Temesi Ferenc, valamint Dinnyés József „daltulajdonos”, akiről könyvet írtak, negyvenöt éves munkásságának legjobb dalait pedig új lemezén gyűjtötték össze.
Új partnerként jelentkezik a Belvárosi mozi, amelynek „Írók a moziban” sorozata írók forgatókönyveiből készült filmeket mutat be. Így többek között Závada Pál Jadviga párnája, Grecsó Krisztián Hasutasok című alkotását is láthatja a közönség. Szabadtéri vetítésen mutatják be a Szezon című filmet, amely Podmaniczky Szilárd írásából készült. A színházi szerzők között itt lesz Pozsgai Zsolt, aki Pipás Pista történetének színrevitelével keltett nagy érdeklődést a közönség körében.

Most is megrendezik a Szegedi Írók Napját
Június 6-án bemutatják Hász Róbert ötödik regényét, másnap a szegedi költőre, Petri Csathó Ferencre emlékeznek, június 8-án ismét sor kerül a Szegedi Írók Napjára, amelyen Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke invitálja a szegedi vagy Szegedhez kötődő szerzőket egy beszélgetésre. Június 9-én, vasárnap pedig tematikus napot tartanak Színpadi szerzők színpadon címmel, olyan ma játszott szerzőkkel beszélgetnek, mint Pozsgai Zsolt, Závada Pál vagy Podmaniczky Szilárd.
Új szereplőként állít standot a Dugonics téren az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó, amely az olvasást és a tudományos ismeretek népszerűsítését helyezi a középpontba – mondta el a sajtótájékoztatón Újszászi Ilona, az SZTE kiadói és médiakapcsolati igazgatója. A kiadó az egyetemen működő műhelyeknek és szerzőknek is bemutatkozási lehetőséget biztosít a könyvheti rendezvényeken június 6-10. között minden nap délután 5 órától a Dugonics téri standján.
A Corvina könyvkiadó is önálló standdal várja olvasóit, a gyerekek érdeklődésre pedig a Manó Könyvek és a Pozsonyi Pagony kiadók számítanak.

Írókat, köteteket támogat a város
Az idei szegedi Év Könyve díjat Nagy Bandó András veheti majd át a könyvhét ünnepi megnyitóján, a Dugonics téren.  A szegedi önkormányzat a díj mellett az idén nyolc könyv szerzőjét – többek között a Szegedtől Szegedig antológia kiadását – támogatja összesen 1 millió forinttal. A támogatásról szóló okleveleket a könyvhét megnyitóján, ünnepi keretek között adják át.


3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.