Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2013. június 4., kedd 11:29

Szén-monoxid-érzékelők vigyáznak ránk - Adomány ferencvárosi közintézményeknek
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által adományozott szén-monoxid-érzékelőket május 28-án adta át dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere azon kerületi közintézményeknek, ahol nyitott égésterű gázkészülékek üzemelnek.
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) több, mint 230 db szén-monoxid-érzékelő berendezést biztosított a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére, melyet ez utóbbi egy megelőzési kampány részeként szétosztott a fővárosi kerületek között. Így minden budapesti kerület, köztük Ferencváros is 10 db készülékhez jutott, hogy azokat eljuttassa olyan kerületi közintézményekhez, ahol nyitott égésterű gázkészülék üzemel.
Az érzékelőket április 16-án adta át Varga Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a kerületek képviselőinek. Ekkor elhangzott, hogy ebben az évben Budapesten több mint negyven szén-monoxid-mérgezéshez kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységeinek, 45 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést. s a rendelkezésre álló adatok szerint közülük öten életüket is vesztették.
A Ferencvárosnak juttatott 10 szén-monoxid-érzékelőt dr. Bácskai János polgármester május 28-án adta át az intézmények képviselőinek a Telepy Károly Iskolában.
A rendezvényen részt vett Karas János tűzoltó őrnagy, a Ferencvárosi Tűzőrség őrségparancsnoka és Fuxreiter Róbert rendőr őrnagy, Ferencváros rendőrkapitánya is.
Dr. Bácskai János a rendezvényen elmondta, a szén-monoxid a legveszélyesebb gázok közé tartozik; alattomosan hat, mert se színe, se szaga, és egészen kis mennyiségben is veszélyes tud lenni. Lényegesen veszélyesebb, mint a szén másik oxidja, a szén-dioxid, ami leginkább borospincékben fordul elő. Ezen berendezések segítségével viszont súlyos esetben bizony haláleseteket lehet megelőzni.
Ferencváros polgármestere végül köszönetet mondott a katasztrófavédelemnek, hogy gondolt a kerületi intézményekre, s felhívta rá a figyelmet, hogy ha bármelyik intézménynek kétsége vagy problémája támad a készülék felszerelése során, forduljon bizalommal az Önkormányzat munkatársaihoz.
Karas János tűzoltó őrnagy elmondta, hogy - látva a fővárosi és országos statisztikákat - felmerült az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ülésén, hogy csökkenteni kellene a balesetek számát, ezért indult ez az akció.
A Ferencvárosi Tűzőrség parancsnoka felhívta rá a figyelmet, hogy a készülékek használatakor kövessék a kezelési útmutatót, s lehetőleg szemmagasságba helyezzék majd el a készülékeket, amelyek nagyon érzékenyek, de így a leghatékonyabbak.
A tűzoltó őrnagy is hangsúlyozta a szén-monoxid rendkívül veszélyes voltát, kiemelve, hogy a gáz 200-szor jobban kapcsolódik a haemoglobinhoz, mint az oxigén, ezért utána is mérgez, ha már az ember kijött a mérgező légtérből.
Az akció során az alábbi intézmények kaptak Ferencvárosban szén-monoxid-érzékelőt:
Lónyay Utcai Református Gimnázium,
"Kicsi Bocs" Napköziotthonos Óvoda,
Csicsergő Óvoda,
Ferencvárosi Komplex Óvoda,
Telepy Károly Testnevelés Szakosított Általános Iskola és Gimnázium,
Semmelweis Egyetem Anatómia Tömb Szövettani és Fejlődéstani Intézet,
Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika,
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar,
Szentgyörgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium,
Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola.A szén-monoxid-mérgezés a lakóépületekben leggyakrabban előforduló baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés - kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gáz vízmelegítő, vagy kémény - okoz. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat.

A balesetek és tragédiák a készülékek és kémények rendszeres karbantartásával és szén-monoxid-érzékelők használatával könnyen megelőzhetőek. A szén-monoxid-érzékelő kritikus szint feletti gázkoncentrációra hangjelzéssel hívja fel a figyelmet, akár álmából is felriasztja a veszélyben lévőt.




Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.