Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

ESZTERGOM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. június 9., vasárnap 21:58

Esztergom árvíz alatt is állami büntetésben van
"Megtalálom a munkát, éjjel-nappal dolgozom az emberekkel Esztergom megvédéséért, de - bizonyára a nemzeti együttműködés jegyében - engem a részletekről nem tájékoztatnak, nem hívnak meg sehová, nem vonnak be a döntési folyamatokba az állami szervek" - mondta el Tétényi Éva.
Esztergom biztonságban van - jelentette ki vasárnap reggel Orbán Viktor miniszterelnök az egyik esztergomi töltés közelében. Tétényi Éva polgármester tudósítónknak ezt megerősítette. Neki erről személyes élményei vannak, noha feltűnő módon nem avatják be az "állam emberei" által irányított védekezési munkálatok részleteibe.
-  Már a hét közepén lehetett látni, hogy szakszerű előkészítés nélkül a város bajba kerülhet - emlékszik vissza Tétényi Éva. - Mindent megtettünk, amire a hatáskörünk lehetőséget adott, de a katasztrófavédelemtől csütörtök estig egyetlen arra felhatalmazott ember nem egyeztetett velem. Akkor felhívtam Bakondi György titkárságát, s közöltem velük: ezzel a magatartással veszélyeztetik Esztergom biztonságát, s ha nem kezdik el azonnal az egyeztetést, akkor tájékoztatom a sajtót.

Tétényi szerint ekkor végre útnak indították hozzá a katasztrófavédelem és a rendőrség illetékeseit, hogy megbeszéljék a teendőket. Ez megtörtént, ám a további együttműködés azóta is hiányzik, látványosan ügyelnek arra, hogy a személyét a háttérbe szorítsák, jegyezte meg a település független polgármestere, akivel a városban is többségbe került Fidesz-frakció sorozatosan konfliktusba kerül.
Június 6-án és 7-én aztán pánikközeli állapot alakult ki a kisvárosban. 6200 postaládába aláírás nélküli tájékoztatók kerültek, melyek azt írták le, hogy miként viselkedjenek kitelepítéskor az emberek. A röplapokon megadták a polgármesteri hivatal számát, hogy oda forduljanak homokzsákokért, egyéb segítségért.
Ennek a felhívásnak a hatására többen elköltöztek Esztergomból, üzleteiket bezárták és homokzsákokkal vették körül, volt bank és más intézmény, amely szünetelteti szolgáltatásait. Az emberek kétségbeesetten rohanták meg a deponált, homokkal teli zsákokat, s a házaikhoz kezdték el vinni azokat.
Tétényi Éva először a rendőrséghez fordult, hogy akadályozzák meg a homokzsákok széthordását, hiszen ez bűncselekmény. Szerinte a rendőrök azt válaszolták neki: száznál is többen jöttek homokzsákokért, ők nem fognak szembeszállni velük.
- Kimentem, és kértem, hogy ne vigyék el a zsákokat - idézi vissza Tétényi Éva, aki szerette volna megtudni, kik állnak a röplapozás mögött, és rémhírterjesztés miatt feljelentést tett a rendőrségen. A helyi védelmi bizottság egyik tagja úgy tudja: "az állam emberei" terjesztették a szórólapokat.
A védekezés szervezettségéről szólva Tétényi elmondta: egyik munkatársával éjszaka ő szaladgált megfelelő fóliát keresni, boltokat nyittattak ki, míg végül sikerült beszerezni a mentéshez elengedhetetlen anyagot.
- Az önkéntesek rengeteget segítettek, ötvenezer homokzsákot töltöttünk meg, nekik is köszönhető, hogy a város biztonságba került - hangsúlyozta Tétényi Éva.
Forrás: nol.hu

A képen Orbán Viktor miniszterelnök az árvízi védekezés résztvevőit üdvözli sajtótájékoztatója előtt Esztergomban a Kossuth Lajos hídon 2013. június 9-én. Mögötte Molnár Béla a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója, Bakondi György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter (takarásban).
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI


1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.