Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS X. kerület - Kőbánya Önkormányzata
2013. június 11., kedd 09:12

A Kőbányai Önkormányzat nyilatkozata a Faragó család kilakoltása ügyében
A Kőbányai Önkormányzat nyilatkozatot tesz közzé a Faragó család kilakoltatásával kapcsolatosan, hogy helyreigazítsa az utóbbi napokban több szervezet és “jogvédő csoport” által a sajtóban megjelent valótlan, vagy részigazságokat tartalmazó közleményeket.
1. Etikátlannak tartjuk a tények megismerésére sem törekvő, előzetes koncepción alapuló, erőszakkal fenyegető anarchista hozzáállást, amely semmibe kívánja venni a magyar bíróság jogerős döntését.
2. Kalandorságnak tartjuk, ha egy szerencsétlen család nehéz helyzetéből politikai tőkét vagy médiaeseményt kívánnak egyesek csinálni, megfélemlítve az ottlakókat.
3. Visszautasítjuk, hogy bárki tisztességtelen párhuzamot vonjon az évszázados árvíz teremtette katasztrófahelyzet és egy család sok éve ismert jogerős ítéletének végrehajtása között.
Az Önkormányzat 1995 óta számtalan erőfeszítést tett, hogy a Faragó családot az önkormányzati bérlakásban tarhassa. Több alkalommal segítettük őket az adósság kezelésében. A Gyermekjóléti szolgálat 14 oldalas anyagot állított össze a család érdekében tett intézkedéseiről, mely személyiségi jogaik védelme érdekében a család hozzájárulásával bárki számára hozzáférhető. Több esetben éppen az akkor még nagyszámú kiskorú gyermek érdeke védelmében, a kerületben egyedülálló módon, az adósságok kifizetése nélkül, a lakást ismételten bérbeadtuk a családnak. Azóta a  nagykorú gyerekeik közül többen különköltöztek és csak három kiskorú él a lakásban, az egyikük néhány hónap múlva válik nagykorúvá. Amikor két önkormányzati lakás (saját forrásból történő) összevonását kérték, hogy a panelből elköltözhessenek, a bizottság hozzájárult, annak ellenére, hogy azt végül a Vagyonkezelő pénzéből kellett megvalósítani. Akkor jó ideig két lakásban nem fizettek, anélkül, hogy visszaadták volna a másik lakás kulcsait. Az édesanya évtizedeken keresztül minimális együttműködésre volt csak hajlandó, sokszor arra sem. A jogerős bírósági ítélet 2011. júniusában született, a végrehajtási lap 2011. novemberében került beadásra. 2012. júliusában ismételt kérelmükre, levélben tájékozattam a családot, hogy a felhalmozott adósságaik elengedésére jogszabályi lehetőségünk nincs és a jogerős ítélet végrehajtásától eltekinteni nem áll módunkban. Ezek után azzal vádolni bennünket, hogy nem adunk néhány hetes haladékot igencsak méltánytalan. A jogerős ítélet óta néhány nap híján két év, az egyértelmű levelem megírása óta közel egy év telt el. Ha a család valóban bármilyen lépést is kívánt tenni az elköltözés érdekében, ez idő alatt megtehette volna. Mára a tartozásuk 3 millió forint felett van, vagyis az ítélet óta eltelt években szinte semmit nem fizettek. A társasház felé több, mint 4000 köbméter víztartozásuk van. A  közös képviselő jelzése alapján a család ellen hosszú évek óta tartó renitens magatartása miatt, többször is aláírásgyűjtés indult. Legutóbb arról érkeztek hírek, hogy Faragóné Sári Emőke “faji hovatartozás alapján” listázni kezdte a házban lakókat és ezt fennen hirdette, ezzel próbálva megfélemlíteni az ott lakókat.
Az önkormányzati lakások bérbeadására jogosult Népjóléti Bizottság többször kinyilvánította, hogy többmilliós adósság mellett, a jogerős bírósági ítélet után nem kíván új bérleti szerződést kötni., ezt a hatályos rendeletünk sem teszi lehetővé. Ezzel a jogi lehetősége is megszűnt annak, hogy Faragóék újra bérlővé váljanak. Tették ezt képviselői esküjük értelmében is, melyben a kerület lakói és vagyonának védelme is szerepel. Vagyis tudomásul kell venni, hogy a kerület vezetői nem a saját pénzükkel, hanem a kerület vagyonával gazdálkodnak. Nem 1-1 család minden jogi keretet átlépő támogatása a dolgunk, hanem Kőbánya összes lakója érdekének és közvagyonának védelme.
Értjük, hogy bizonyos szervezetek nem látnak túl  egy-egy család sorsán, de nekünk gondolnunk kell azokra a családokra is, akik eddig egyetlen esélyt sem tudtak kapni a kerülettől. Nekik nem jár a bérlakás lehetősége?
Weeber Tibor, humán szakterületért felelős alpolgármester, Kőbányai Önkormányzat

1 csatolt dokumentum Kozlemeny_FFM_kilakoltatasi_ugyeben
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.