Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

BÉKÉS VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2013. június 18., kedd 12:49

Békés megyeiek a gátakon
A katasztrófavédelmi szervezetek hivatásos dolgozóin kívül Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott felhívására a Békés Megyei Kormányhivatal kormánytisztviselői közül is sokan a helyszíneken segítették a Dunán levonuló árhullám elleni védekezést, illetve a károk elhárítását. A felhívás sikeréről Erdős Norbertet kérdeztük.


A Dunán délfelé vonuló rekordmagasságú árhullám a folyó minden magyarországi szakaszán gondot okozott. Kérdésünkre Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, hogy a magyar kormány 2013. június 10-én vészhelyzetet hirdetett ki. A rekordmagasságú dunai árvízre soha nem látott nemzeti összefogás válaszolt. A gátak magasításán a Duna menti településekről több száz hivatásos katasztrófavédelmi szakember és önkéntes segítő dolgozott. A kormánymegbízott és Blaskovits Péter, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója felhívására a hivatal szinte az összes szervezeti egységéből mintegy 100 fő döntött úgy, hogy lapátot és homokzsákot ragad és 12 órás munkanapokkal járul hozzá természeti értékeink és az épített környezet megvédéséhez. Bár közreműködésükre az árvízvédelmi helyzet gyors javulása miatt már nem lett szükség, a részvételi szándék kinyilvánításával és a helyi gazdálkodó szervezetek szponzorálási felajánlásaival a társadalmi méretű összefogás kiállta a hazafiasság próbáját.
Nyilatkozata további részében Erdős Norbert utalt arra, hogy a levonult víztömeg által hátrahagyott károk helyreállításban való részvételre kormánymegbízottként ismét kezdeményezte a hivatal önkénteseinek részvételét. Felhívására ezúttal is sok önkéntes jelentkezett, közülük mintegy 50 fő várhatóan 2013. június 19-én vesz részt a helyreállítási munkálatokban. Az önkéntesek élelmiszerrel, védőitallal és védőkesztyűvel történő ellátására számos Békés megyei székhelyű és a megyében működő gazdálkodó szervezet tett felajánlást. A Dunai árvíz sújtotta területei lakosságának megsegítésére Békés megyében a Civil Infó Center és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat szervezett adománygyűjtést. A két szervezet a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon és a Vöröskereszten keresztül juttatja el a felajánlásokat a rászorulókhoz. A többi karitatív szervezet a károk felmérése után kezdi meg az adományok gyűjtését – mondta Erdős Norbert, majd hozzátette, a szép szakmai és civil összefogást jól példázza az a tény, hogy Békés megyéből a Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóságtól 123 fő, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 182 hivatásos katasztrófavédelmi szakembere, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól 10 szakember, a Veszprém Radar Ezred 1. Mérőpontjának állományából 10 fő, valamit a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Megyei Kirendeltségének 11 dolgozója vett, illetve vesz részt a korábbi árvízvédelmi és a jelenleg folyó helyreállítási munkákban.
Erdős Norbert kormánymegbízott egy friss hírről is beszámolt: a Mezőkovácsházi Járási Hivatal dolgozói 50 ezer Ft-ot gyűjtöttek össze a Körös Mentőcsoport számára az árvízi védekezésben nyújtott segítségük támogatására. Az összeget a békéscsabai tűzoltó laktanya udvarán 2013. június 17-én adták át Tóth Tibornak, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának - zárta nyilatkozatát Erdős Norbert.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.