Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2013. július 2., kedd 15:54

Felgyorsul a magyar-szlovák együttműködés
Magyar-Szlovák kormányzati csúcstalálkozót rendeztek kedden délelőtt Budapesten.  Megállapodásokat is aláírtak. Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a két ország közeledését. Kiemelte az összekötő utak építését, amelyek közé bekerült az M30-R4-es gyorsforgalmi út.

Magyarország és Szlovákia egymáshoz fűződő viszonya a politikai és személyes bizalmon nyugszik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában. Robert Fico szlovák kormányfő arról beszélt, hogy eredményes, sikeres évek várnak Magyarországra és Szlovákiára, a közép-európai országoknak pedig az eddigieknél is szorosabban kell együttműködniük – közölte a kormányzati portál.

Orbán Viktor ismertette: a megállapodások értelmében 2014 és 2020 között 25 új határon átvezető utat nyitnak meg, a meglévő határátkelők közül többet akadálymentesítenek, vagy felújítanak, valamint közös bizottságot hoznak létre a határ menti közösségi közlekedés újraindítására. Emellett döntés született a két ország áram-, illetve gázvezetékeinek összekapcsolásáról is.

Orbán Viktor elmondta, arról is tájékoztatta Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy a sátoraljaújhelyi két tannyelvű és a békéscsabai szlovák nyelvű iskola felújítására a magyar kormány a legutóbbi ülésén jelentős összeget szavazott meg. 

„Örömmel tapasztaltam, hogy a kölcsönös előnyökön alapuló, korrekt együttműködés, ami Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa, Besztercebánya megyék közt már régebben kialakult, elérte az országos szintet – értékelte a találkozót dr. Mengyi Roland. Kiemelte, hogy az együttműködés nyertese lesz megyénk, hiszen a hosszú közös határ két oldalát összekötő utak építése, fejlesztése szerepel a megállapodásban. Ebből megyénket 29 érint. Külön is nevesítették a Miskolcot és Kassát összekötő M30- R4 gyorsforgalmi úthálózat kiépítését.

Hírháttér: Együttműködés Kassa megyével

Az 2001. óta tartó együttműködésünk keretében rendszeresen részt veszünk egymás idegenforgalmi kiállításain.

A HU-SK és a HU-SK-RO-UA Programban a sikeres együttműködésnek köszönhetően Kassa megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is jelentős Európai Uniós támogatásban részesült. Folyamatosan tájékoztattuk a lehetőségekről egymás intézményeit, önkormányzatait, megyénk egyéb szereplőit és közös pályázásra ösztönöztük őket.

Az Európai Unióban jelenleg zajlik a kohéziós politika reformja. Minthogy a határtérségek általában a központoktól távoli fekvésük miatt elmaradott vidékek, viszont  a leghamarabb érzik az EU határbontó hatását. Az unió nagy hangsúlyt fektet ezeknek a régióknak a támogatására. Ez lehetővé teszi, hogy magyarországi és a határon túli, különböző szintű önkormányzatok tartós, önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezetet hozzanak létre.

Az együttműködés újabb színfoltja a jelenleg Kassa megyéből és Borsod-Abaúj-Zemplén  megyéből, 2013. január 9-én aláírt és létrehozott Európai Területi Társulás (ETT). A partnerek egyetértenek azzal, hogy a jövőben meghívjuk a szervezet tagjának Kárpátalja Megyei Tanácsot is.

(archív felvételen dr. Mengyi Roland és Zdenko Trebula, Kassa megye)
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.