Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. szeptember 28. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIX. kerület - Kispest Önkormányzata
2013. július 5., péntek 23:47

Felavatták az Aranykatica Kertet - galéria
Kispest második közösségi kertjét adták át tegnap délután lakótelepi környezetben, a Dobó Katica és Arany János utca között, a Forrásház mellett. Az Aranykatica Kertet a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel közösen hozta létre az önkormányzat. Az ünnepélyes kertavatón Gajda Péter polgármester mellett részt vett két alpolgármester, Vinczek György és Ékes Gábor, Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Mihály András, a KOSIE Bizottság elnöke és Burány Sándor országgyűlési képviselő is.

Köszöntőjében Kispest polgármestere méltatta a kertépítéssel járó sok munkát, majd felidézte az első kert létrejöttének körülményeit. Gajda Péter azt mondta, bízik abban, hogy itt, az Aranykatica Kertben is az Első Kis-Pesti Kerthez hasonlóan közösség jön létre, és nem csupán együtt kertészkednek majd az emberek, hanem figyelnek egymásra, segítenek egymásnak. Azt kívánta, érezzék jól magukat együtt a kertészek, gyönyörű kertjük az elsővel együtt legyen példa újabb közösségi kertek számára. A polgármester végül megköszönte Rosta Gábornak, a Városi Kertek Közhasznú Egyesület vezetőjének és csapatának a szakmai segítséget, Hunya Richárdnak, a Közpark Kft. igazgatójának pedig azt, hogy az önkormányzati cég tevékenyen közreműködött a kert kialakításában.
Rosta Gábor arról beszélt, hogy a példát követve már a III. kerületben és még számos helyen áll előkészítés alatt újabb közösségi kert. Mirek Barbara kertészmérnök, az Aranykatica kert vezetőjeként köszönte meg a polgármesternek a lehetőséget. Felidézte az eddigi közösségi eseményeket és megemlítette a napokkal ezelőtti rongálást is: a kertészek együtt gyorsan rendbe tették a kertet.
A közösségi kert avatását szimbolizáló szalagot Gajda Péter, Bogó Józsefné, Rosta Gábor és Mirek Barbara együtt vágta át. A Vinczek Györggyel kiegészült csapat ezután egy körtefát ültetet el a kertben, majd az önkormányzat ajándék öntözőkannáit adták át a kertészeknek.
A Dobó Katica és Arany János közötti 1024 négyzetméteres területen huszonhét, egyenként 7 négyzetméteres ágyást készítettek. Vannak köztük hagyományos ágyások, kiemelt, valamint mobilágyások, van egy közös használatú rész a fűszer- és gyógynövényeknek, terveztek pihenőhelyet, van kerti csap, kiépített vízhálózat, homokozó a gyerekeknek és közösségi tér is. A kerítés mentén komposztálókat helyeztek el a zöldhulladéknak. A kiviteli munkák 3 millió forintba kerültek. Az Aranykatica Kert kialakításában Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi mintakertjének, a 2012-ben átadott Első Kis-Pesti Kertnek a tapasztalatai és sikerei segítettek. Az Irányi és a Bem utca sarkán lévő kert és közössége azóta is sikeresen működik.
Európában és a tengerentúlon százévesnél régebbi hagyományai vannak a közösségi kerteknek. Az önellátás mellett közösségteremtő, közösségmegtartó szerepe is van a kertnek, jó hatással van az egészségre, véd az elmagányosodástól. A közösségi kert különösen fontos a panelházas övezetben, ahol sokaknak nincs kertje, így viszont néhány perc alatt a kiskertben lehet lenni, akár az ablakból a veteményesre lehet látni.

http://uj.kispest.hu/index.php/hirek/2480-felavattak-az-aranykatica-kertet#!prettyPhoto[gallery1b3bb7820b]/0/


1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.