Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. szeptember 11., szerda 19:33

Újszegeden a geotermikus fűtési rendszer
Országosan is példaértékű beruházás zajlik a Szegedi Tudományegyetem  energetikai rendszerének korszerűsítésében: a tervek szerint jövő ősztől indul el az a geotermikus fűtési rendszer, amellyel az egyetem és az MTA szegedi épületeit fűtik. Az intézmény az új rendszerrel közel 80 millió forintot spórolhat. A szegedi oldalon lassan kész a beruházás, napokon belül Újszegeden is indulnak a munkák. 
Újabb szakaszához érkezett az a megújuló energiahasznosítási projekt, amelyben geotermikus fűtésrendszer épül ki Szegeden: napokon belül Újszegeden folytatódnak a munkák – jelentették be a beruházásban érintettek keddi sajtótájékoztatójukon. 

Két termálkört építenek ki a városban
Péter Tamás, a Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, a projekt keretében egy szegedi és egy újszegedi termálkör látja el a konzorciumi partnerek épületeit. A termálkutak 85-90 Celsius-fokos vize hőszigetelt csővezetéken jut el az intézményekbe, ahol a meglévő rendszerbe beépített új hőcserélőn keresztül felmelegíti az épületek fűtővizét. Ez a megoldás részben vagy egészben biztosítja az intézmények fűtését, amelyet szükség esetén kazánokkal segítenek. A geotermikus köröket úgy alakítják ki, hogy később újabb épületeket lehessen kapcsolni rájuk.

A fűtési szezon előtt már elindulhat a próbaüzem
A szegedi körben eddig elkészült a tervezett termelő kút felújítása, ahol – az eddigi mérések szerint – a rendszer üzemeléséhez szükséges vízminőség biztosított. A mintegy 2000 méter mélységből 96 fokos víz nyerhető. A vége felé tart az első visszasajtoló kút kivitelezése, az épülő új klinikától délre eső egyetemi területen. Ezt egy másik kút fúrása követi, az elsőhöz közeli területen. E munkák várhatóan november közepéig tartanak. Ugyancsak nagyrészt elkészült a szükséges termál vezetékrendszer. Közterületen a Dóm tér környékén folyik még munka, várhatóan a következő hetekben. A beruházás eddigi előrehaladása alapján így az idei fűtési szezonban sor kerülhet a rendszer elindulására.

Indulnak a munkák Újszegeden: forgalomkorlátozás is lesz
A szegedi rész utómunkálatait hamarosan elvégzik, és napokon belül megkezdődnek az újszegedi munkák. Ez érinti a 43-as utat, mivel két helyen vágják át a Temesvári körutat. Elsőként a Bertalan-híd újszegedi hídfőjénél, ahol hétfőtől lehet forgalomkorlátozásra számítani, majd az ötnapos munkálatok befejeztével az újszegedi Sportcsarnoknál vágják át az utat a csővezeték lefektetéséhez.
Az újszegedi termálkör kivitelezése két ütemben történik. Idén ősszel elvégzik a nagyobb, közterületi munkákat, majd tavasszal a konzorciumi tagok tulajdonában levő épületekben az infrastruktúra kiépítése következik, hogy a következő fűtési szezonra már működjön a teljes rendszer.

Nyílt közbeszerzési eljárásban kerestek kivitelezőt
A 36 közintézmény zömét az SZTE klinikái, kollégiumai, oktatási épületei teszik ki. A fejlesztés révén a gázfűtés költségeihez képest 30 százalékos megtakarítást lehet elérni. Ez évi 80-100 millió forintot jelenthet.
A beruházás megvalósítására az SZTE, az MTA-SZBK-val és a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatával konzorciumban nyílt közbeszerzési eljárásban kiírt tenderének győztese a szegedi Geotermikus Szolgáltató Kft. lett. A cég – részben pályázati pénzből – 3,254 milliárd forintos beruházással 8,9 megawatt névleges teljesítményű geotermikus fűtési rendszert alakít ki. A kivitelező a Ferroép Zrt.

A „Zöld egyetem” projektje
A projekt szorosan illeszkedik a Szegedi Tudományegyetemen meghirdetett „Zöld egyetem” programhoz, amelynek keretében nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezetbarát megoldások, technológiák alkalmazására, a környezettudatos szemléletmód terjesztésére.  A fejlesztés célja a közreműködő partnerek által üzemeltetett – klinikai, oktatási, kollégiumi – épületek megújuló, geotermikus energiával történő fűtése, ezáltal az üvegházhatás csökkentése és költségmegtakarítás elérése.


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.