Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. augusztus 25. vasárnap
Hírek témák szerint

MIHÁLYGERGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2013. szeptember 16., hétfő 15:45

Különleges Hangszerek XIII. Nemzetközi Találkozója
A Karancs hegység vonulatai között, a szlovák határ mentén fekszik Mihálygerge, a 598 lakosú nógrádi település.   A falu vízfolyásai, a Dobroda, az Égerfő és a Lom-patak völgyei teszik változatossá a tájat.
A faluban néhány idősebb épületen még fellehetők a palóc népi építészet motívumai: a háromszög oromzat, az udvar felé nyitott pilléres tornác. A település fő idegenforgalmi látványossága a millenniumi emlékmű, amely Kocsis Előd alkotása. Az ország ilyen jellegű legmagasabb emlékműve turulmadarat és szkíta napkorongot szimbolizál. A millenniumi park a fiatalok kedvelt találkahelye, és itt áll karácsonykor a falu feldíszített fenyőfája és az életnagyságú szalmafigurákból készült betlehem. A községben számos egyházi műemlék is található. A jelenlegi római katolikus templom 1926-27-ben épült, amely a liturgikus szertartásokon túl koncertek és más közösségi programok színtere is. A temetőparkban állítottak emléket a település I. és II. világháborús hőseinek. A Juhász Gyura-hegyen négy hársfa alatt áll az a kereszt, amelyet 2005-ben a falu amatőr fafaragó művésze újított fel.
A településen öt amatőr művészeti csoport kutatja és ápolja a palóc hagyományokat. A Dobroda Hagyományőrző Együttes a hajdani paraszti élet eseményeit viszi színpadra, az aratást, a szüretet, a fonót. A Szájharmonika Együttes helyi gyűjtésű népdalokat és katonadalokat játszik. Mindkét együttes többszörös arany minősítésű. A Tücsök Népzenei Együttes repertoárjában a hazai népzene mellett a szlovák is helyet kap. A zenészek Arany páva-díjjal és több önálló CD-vel büszkélkedhetnek. Az elmúlt évben alakult újjá több évtizednyi szünet után a Citera Zenekar. Az Ipoly Néptánc-együttes a teljes palóc vidék táncmotívumaiból válogat. Európa egyik legrangosabb fesztiválján, a lengyelországi beskideki fesztiválon Grand Prix díjat kapott. A művészeti csoportok rangos hazai és külföldi fesztiválokra kapnak meghívásokat. A csoportok működését a Mihálygergéért Alapítvány támogatja.
A legfiatalabb korosztály szabadidejének hasznos eltöltése céljából alakult meg 2007-ben a Csini-Tini és a Csipet-csapat Mazsorettcsoport a falu 6-14 éves lánykáiból. A csoport számos helyi fellépés mellett a környező települések rendezvényeit is színesíti.Mihálygerge, az amatőr csoportjainak és számos rendezvényének köszönhetően, a térség jelentős kulturális központja. A települési szintű rendezvények között említést érdemel a hurkafesztivál, a községi disznótor, a gyermek és felnőtt farsang, a Szent Iván-éji faluünnep. A falu több megyei, országos és nemzetközi program helyszíne is. Minden év júliusában egyik házigazdája volt a Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztiválnak, nagy sikerű a Húsvét Vasárnapi Kalandozás Mihálygergén elnevezésű megyei rendezvény. A felsorolt rendezvények otthona a sikeres pályázatoknak köszönhetően kívül-belül megújult, korszerű József Attila Művelődési Ház.
2013. szeptember 27-29-én kerül megrendezésre XIII. alkalommal a Különleges Hangszerek Nemzetközi Fesztiválja, amelyen a hazaiak mellett szlovák, cseh és lengyel zenészek szólaltatják meg egyedi hangszereiket, a gombos harmonikát vagy a fujarát. A fesztivál kísérőprogramjai a nemzetközi főzőverseny, a kisüsti pálinkaverseny és a terméskiállítás. Községünk volt kántor-tanítója, iskola és kultúrház igazgatója születésének 100. évfordulójáról ugyanezen a napon emlékezünk meg kiállítással, emléktábla avatással, emlékműsorral. Rendezvényünkre hazavárjuk Mihálygergéről már korábban elszármazott volt lakosainkat.1 csatolt dokumentum hangszeresmeghívó
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.