Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2010. január 14., csütörtök 10:30

Defibrillátort kapott az újbudai Spari Kajak-Kenu SE
A Lágymányosi Spari Kajak-Kenu Egyesület csónakházában is van már a hirtelen szívleállás esetén gyors segítséget nyújtó készülékből. Az Újbudán működő Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Dieter Knoll és Újbuda polgármestere  Molnár Gyula közösen adott át egy defibrillátort az egyesület edzőinek. Az eseményt neves sportolók is megtisztelték – Horváth Gábor kajak-kenu olimpikon, Angyal Zoltán a magyar kajak-kenu válogatott volt szövetségi kapitánya, Kovács Kati többszörös olimpiai bajnok, világ- és Európa bajnok, Szalay Balázs autóversenyző, valamint a feltörekvő újbudai kajak-kenu tehetségek, Sáfrán Mihály és Sáfrán Mátyás is, akik az egyesületnél edző fiatal kajak-kenu sportpalántáktól egy-egy általuk dedikált pólót kaptak ajándékba. A Lágymányosi Spari Kajak-Kenu Egyesületnél kezdte pályafutását a néhai Kolonics György többszörös kajak-kenu olimpiai- és világbajnok is.
 
Dieter Knoll, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezetője a készülék átadásakor elmondta, hogy az egész országot megrázó haláleset után döntöttek úgy a Henkelnél, hogy felszerelik központjukat és gyáraikat a hirtelen szívleállást korrigáló készülékkel, illetve az adott önkormányzatnak is felajánlanak egy-egy készüléket. Az újbudai önkormányzatnak felajánlott készülék a Lágymányosi Öbölben a Vicus XI. Közalapítványon keresztül, a Spari Kajak-Kenu Egyesület csónakházába került, a másik a cég Dávid Ferenc utcai irodaházában van, és nemcsak a dolgozók életmentését szolgálja, hanem igénybe lehet venni akkor is, ha a környéken valakin azonnal segíteni kell vele. Évente 20-25 ezerre tehető azok a száma, akik hirtelen szívleállás miatt veszítik el életüket. Az életmentés, a leállt szívet elektromos impulzussal újra élesztő készülék Kolonics György olimpiai bajnok tragikus halála óta a figyelem középpontjába került. Köztereken, forgalmas területeken várhatóan egyre több defibrillátor és annak használatához értő ember lesz.
A kerületben több helyen is vannak már újraélesztő készülékek – Újbuda Önkormányzat okmányirodájában, a Fehérvári úti rendelőintézetben, a Kelenföldi pályaudvaron. Hat újbudai középiskolában pedig oktató defibrillátorokon tanítják a készülék kezelését. 
A Henkel a készülékeken túl, ingyenes tanfolyamok finanszírozását is vállalta mind a csónakház dolgozói, mind az irodaházában a munkatársak számára. Így mindig lesz, aki használni tudja a berendezést, és életmentő segítséget tud nyújtani addig, amíg a mentő megérkezik.
Defibrillátor készülék
A Henkel által vásárolt HeartSine samaritan® PAD SAM 300P készülék hordozható, a betegre helyezve először kiértékeli szívritmusát, és csakis akkor ad sokkot, ha arra szükség van. Képpel és hanggal utasítja a segítségnyújtót, mit kell tennie. Utasítást ad az újjáélesztéshez, mikor kell szájon át levegőt befújni és a szívet nyomni. Nem jelent semmilyen veszélyt az elsősegélyt nyújtó számára sem, mert utasítást ad arra, mikor lehet a beteghez érni, mikor kell távol menni tőle.
Hirtelen szívleállás, defibrillálás
A hirtelen szívleállás azt jelenti, hogy a szív elektromos ingerülettovábbító tevékenységében hiba következik be, és a szív abbahagyja a vér keringetését.
Gyakran semmilyen figyelmeztető tünet nem előzi meg, és teljesen egészséges embereknél is előfordul. A vérkeringést fenntartó szívizom működését elektromos jelek vezérlik. Ha a szívben a rendezetlen elektromos jelek kamrafibrillációt okoznak, a szív hirtelen leáll. A rendes ritmus visszaállítható egy elektromos sokkal. Az összeeső embernek azonnal segíteni kell, mert ha az első négy percben nem kezdődik meg az életmentő beavatkozás nagy az esélye az agykárosodásnak, a halálnak. A keringés összeomlása utáni első néhány percben használva a defibrillátor készülék, a szakszerű segítség jelentősen növeli a beteg túlélési esélyeit.

 

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.