Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. december 5. hétfő
Hírek témák szerint

TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2013. szeptember 23., hétfő 14:13

XI. Bársony Mihály Tekerőlantos Találkozó, Tiszaalpár, 2013 szeptember 27-29
Tiszaalpár Nagyközség Önkormányzata és Szerényi Béla ezüstkoszorús hangszerkészítő mester, előadóművész, népzenekutató és tanár szervezésében idén is megrendezésre kerül, immáron tizenegyedik alkalommal, nagyközségünk szülöttjéről, néhai Bársony Mihályról elnevezett tekerőlantos találkozó.A hangszerről, édesapjáról és a rendezvény szelleméről Mihály bácsi lánya, Bársony Rózsa így ír:
 „Hiszem azt, hogy a jövő majd eldönti, hogy mit hagytam magam mögött”? – ezeket a gondolatokat Bársony Mihály fogalmazta meg a 80-as évek elején. S, hogy mennyire igaza volt, az kiderül azokból a törekvésekből, amelyeket az idő nem mulaszt el, hanem egyre nagyobb igénnyel törnek elő.
A közelgő Mihály nap kapcsán, a Tiszaalpáron 2013. szeptember 27-29 között megrendezésre kerülő XI. Országos Tekerőlantos Találkozó alkalmával fogom bemutatni Tiszaújfalu híres szülöttjét, Bársony Mihályt a „Népművészet Mesterét” a tekerőlant megmentőjét, a népzene a néphagyomány hirdetőjét tanítóját, akit a szegény környezet a gazdag népművészetéből megajándékozott tehetséggel, hogy aztán megsokszorozva tovább adhassa.
Tiszaújfalun 1915-ben született, földműves család hetedik gyermekeként. Kézügyessége hamar megmutatkozott, állandóan fúrt-faragott. A tekerőlant a XVIII. század királyi udvarainak kedvelt hangszere a XIX. században már a koldusok, a vándor emberek a tanyavilág egyetlen hangszere lett. Egy ilyen zeneszerszám került a kezébe igen összetört állapotban, amit aztán kijavított, majd meg tanult rajta játszani is. Az első hangszert 1935-ben készítette. Külön érdekesség, hogy saját maga készített szerszámokkal dolgozott. Műhelyében példás rend volt, mindennek meg volt a helye.
Hogyan is néz ki ez a hangszer?
Különféle fából készült. Teste csellóhoz vagy lanthoz hasonló, hossza 75 cm, legnagyobb szélessége 35 cm, legnagyobb magassága 21 cm körül van. Súlya 3kg körül. Három húrjának neve: „prím”, „recsegő” és „bőgő”. Fő részei: test (dob), kulcsszekrény és kottaház. A forgatás jobb kézzel a hangszer testének jobb oldalán elhelyezett karral történik. A kereket ugyanúgy gyantázni kell, mint a hegedű vonóját. A hangszer ellentétes oldalán a „fej”-ben négy húr hangolására alkalmas kulcs található. A hangszer bal kéz felőli részére épített szögletes fadoboz, a „kottaház” oldalán kétsoros kromatikus billentyűzet van, ennek segítségével lehet a dallamot létrehozni.
Nem csak tekerőlantot, hanem citerát is készített. A 70-es évek elején Sebő Ferenc és Halmos Béla jelent meg nála, ettől kezdve pezsgő élet volt a tanyai kis házban. Népzenekutatók, érdeklődő fiatalok egymásnak adták a kilincset. A hangszerkészítés mellett számos rendezvényen vett részt, állandó vendége volt a táncház találkozóknak, népzenei találkozóknak. Örömmel vitte és mutatta be a hangszert országszerte, de külföldre is eljutott vele. Készségesen adta át ezt a kincset, szeretettel fogadott mindenkit.
1989-ben bekövetkezett halála után a „kis műhelyt” Szerényi Béla vette át. Szívügye a hagyaték ápolása.
A Mihály-napi rendezvény, melynek fő mozgatója is Szerényi Béla, teljesebbé tesz minket, készülünk rá, kitágítja életünket a múltba és a jövőbe, összekapcsol bennünket azokkal, akik meg akarják ismerni, ápolni akarják, tovább vinni és fenntartani szeretnék ezt a hagyományt. Ezek az összejövetelek nincsenek leírva, ezek szájhagyomány útján terjednek, melyet az emberi kapcsolatok erősítenek, s nem engedik, hogy megszakadjon. Néhány nap, ahol csak népdal, tekerő, klarinét, duda és citera hangja hallható. Legyen ez továbbra is olyan hagyomány-őrzés, hagyományápolás, amely közösséget kovácsol, önfeladás nélküli befogadásra, szeretetre tanít minket, s egyik legnagyobb értéke, hogy emlékezik Bársony Mihályra, Tiszaalpár büszkeségére.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat
HOZZÁSZÓLÁSOK

A rendezvény része az "Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!" rendezvénysorozatnak.
2013. 09. 23. 14:30


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.