Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

TISZAÚJVÁROS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. január 20., szerda 20:04

Adóforintokból (is) épül a város
Tiszaújváros nem létezne gazdasági társaságai nélkül. Amint arról röviden már beszámoltunk, Tiszaújváros legnagyobb adófizetői potenciállal rendelkező gazdasági társaságainak vezetőivel találkoztak a múlt héten az önkormányzat vezető tisztségviselői és a gazdasági, vagyonkezelési és beruházási bizottság tagjai.  
Az eseményen Koscsó Lajos polgármester – megköszönve a cégek dolgozóinak értékes munkáját – arról adott tájékoztatást, hogy hova, mire használta fel a befizetett adókat, s hogy milyen feladatokat kíván megoldani a jövőben Tiszaújváros önkormányzata.   
„Bajban ismerszik meg a barát” – kezdte köszöntőjét a polgármester, utalva arra, hogy meglehetősen fogfájósan indult az elmúlt esztendő, mely a várakozások ellenére végül kiemelkedően jónak bizonyult. A cégek eredményes tevékenységének, az ott dolgozók értékes munkájának köszönhetően ugyanis csaknem 4 milliárd forintnyi adóbevétel keletkezett. Tiszaújváros nem létezne gazdasági társaságai nélkül, hangsúlyozta Koscsó Lajos, aki hozzátette, a jól teljesítő vállalkozások által befizetett adóforintok tették lehetővé, hogy egyetlen kötelező és önként vállalt feladatáról sem kellett lemondania az önkormányzatnak. Köszönet jár ezért, s igazán elvárható, hogy az önkormányzat tájékoztatást adjon arról, mire költötte és mire kívánja elkölteni a költségvetés mintegy felét jelentő adóbevételt. A polgármester szólt az elmúlt évi főbb feladatok teljesítéséről, az intézményhálózat színvonalas működtetéséről, a felújítási programok, a közterületi rehabilitáció folytatásáról. A kivitelezői szerződés minapi aláírásával gyakorlatilag is megkezdődött a rendelőintézet rekonstrukciója, bővítése, és az idén megkezdődik a strand- és termálfürdő bővítése is. 
Koscsó Lajos – leszögezve, hogy a cégekkel szinte napi szintű az együttműködés – három területre hívta fel a figyelmet. Készül a rendezési terv módosítása, s ez érinti az üzemi területeket is, oly’ módon, hogy a szabályok ne gátolják a fejlesztéseket. Az önkormányzat várja a cégek javaslatait is az új szabályozási terv megalkotásához. A polgármester kitért arra is, hogy változott a szakképzési hozzájárulás szabályrendszere is, korábban direkt módon fizethettek a társaságok a szakképző intézményeknek, ám ez a lehetőség megszűnt. Tiszaújváros Miskolccal és Mezőkövesddel közösen szakképzési tárulást hozott létre s az ide befizetett hozzájárulást juttatták el az iskolákhoz. Az együttműködés harmadik területeként a mecenatúrát említette a polgármester. Kérte, minél több cég kapcsolódjon be a Tiszaújváros Jövőjéért alapítvány támogatásába, hiszen ezzel különböző feladatok megvalósítását finanszírozzák a támogatók. Koscsó Lajos utalt rá, hogy a gazdasági társaságok szép számban támogatják a különféle városi, intézményi, civilek által szervezett rendezvényeket, s kérte, ne szakítsanak e nemes gesztussal, lehetőségeik szerint a továbbiakban is segítsék, támogassák a rendezvények szinvonalas megvalósítását. 
Pohárköszöntője végén a polgármester ismételten megköszönte a társaságok dolgozóinak eredményes tevékenyégét, újfent hangsúlyozva, ők hozták létre az értékeket, s ennek köszönhető a város színvonalas működése, fejlesztése. 
Köszöntötte a megjelenteket Kovács Tibor, térségünk egyéni országgyűlési képviselője, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke is. Mint mondotta, sikeresnek bizonyult a panelprogram helyi végrehajtása, az önkormányzat két év alatt 500 millió forintnyi támogatás megítélésről döntött. A pályázati lehetőségeknél maradva Kovács Tibor szólt arról is, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2,8 milliárd forintnyi támogatás „érkezett” térségünkbe.
Ferenczi László 


Figyelnek, partnerek

A rendezvényről, az együttműködésről megkérdeztük városunk két meghatározó cégének vezetőjét is. Olvasó Árpád, a TVK Nyrt. vezérigazgatója örömmel fogadta a meghívást. Mint mondotta, a város és a társaság kapcsolata fontos, s ennek egyik formája lehet a hagyományteremtés szándékával rendezett „újévi fogadás”, ahol nem csak a város vezetőivel, hanem a többi cég vezetőjével is mód nyílik eszmecserét folytatni. Lapunk kérdésére válaszolva a vezérigazgató elmondta, odafigyelnek arra, mire költi adóbevételét a város, annál is inkább, mivel több olyan cél is megvalósul, amely közvetett módon a TVK működését is segíti. Olvasó Árpád szerint – kollégáinak hangulata, illetve a város látványa alapján – az önkormányzat jól használja fel az adóforintokat.
 A Jabil Circuit Magyarország Kft. vezetése is fontosnak tartja a cég és az önkormányzat együttműködését. Palásti Lajos ügyvezető igazgató szerint éppen ezért minden olyan lehetőséget megragadnak, ahol összehangolható a tevékenység. A Jabil ,,állapotára” is kíváncsiak voltunk, hiszen térségünk legnagyobb foglalkoztatójáról van szó. Az ügyvezető igazgató úgy nyilatkozott, egyelőre folyamatos a növekedési pálya. Az idén további növekedést terveznek, reményeik szerint az év végére mintegy ötezer fős létszámot érnek el.




Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.