Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. január 25., hétfő 09:32

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjazottjai 2010-ben
A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja alkalmából alkotói ösztöndíjakat és Debrecen Kultúrájáért-díjakat adományozott 2010. január 22-én.

Az alapítvány a város kulturális életének mecenatúráját felvállaló szándékkal jött létre, abból a célból, hogy sajátos eszközeivel ösztönözze a város életében meghatározó szerepet játszó kulturális szakemberek, művészek és tudományos szakírók tevékenységét, segítse az értékes kezdeményezések megvalósulását.
A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjat adományozott a következőknek:
Boda Balázs zongoraművésznek. A művész Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekarával 2010 áprilisában mutatja be Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyét. Jámbor József színész, rendező huszadik éve a Csokonai Színház színésze, rendezője, valamint 25 éve közreműködik Debrecen és a japán Toyama közötti kulturális kapcsolatok ápolásában, 2004 óta Toyama város tiszteletbeli jószolgálati és kulturális nagykövete. Több alkalommal mutattak be debreceni művészek színvonalas előadásokat a japán városban. Ezúttal a Toyamai Gyermek Fesztiválra Andersen „A kis gyufaárus lány” című meséjét állítja színpadra a művész.Kelemen Erzsébet költő, író, tanár most készülő „Hét színkép” című tanulmánykötetében a klasszikusoktól a kortárs irodalomig úgy mutat be életműveket, hogy a hagyományozott poétikai formákat használó alkotók írásainak elemzése a legtermészetesebb módon kapcsolódik egybe az avantgárd költők monografikus bemutatásával, műveiknek interpretációjával. László János grafikusművész, középiskolai tanár 2010 áprilisában több helyszínen önálló kiállítást tervez. A tárlatok tematikája a szakrális és profán sajátos szembenállására épül.
Molnár Tiborné népi iparművész, 1975 óta foglalkozik a népi hímzés kutatásával, tervezésével és gyakorlati alkalmazásával. Legújabb munkáin a Déri Múzeumban található debreceni női kisbundák mintáit dolgozza fel, újratervezi és a mai használati darabokon és lakástextileken szerepelteti. Ezen kívül a furtai hímzésmintákat szeretné egy kiadványban megjelentetni.
Orbán László, a Debreceni Egyetem és az MTA közös textológiai munkacsoportjának kutatójaként hét éve dolgozik Kazinczy Ferenc önéletírásainak kritikai kiadásán. A most megjelent kötetében több, eddig kiadatlan Kazinczy szöveget is publikál, részletes tárgyi- és nyelvi magyarázatokkal segíti Kazinczy életének és korának megismerését.
Potyók Tamás festőművész tervei között egy festménysorozat elkészítése szerepel. Az elkészítendő művek városképrészletek formájában fogják megörökíteni Debrecen arculatát.
Dr. Tóth Valéria egyetemi adjunktus tudományos kutatómunkája középpontjában a régi magyar helynévadás kérdései állnak. A több éves kutatási program keretében a régi magyar helynévtípusok alapkérdéseit gazdag névanyag felhasználásával, újfajta megközelítésben, egységes elméleti keretet alkalmazva kívánja bemutatni.
Ürmössy Imre operaénekes, magyarországi ősbemutatóként Pergolesi: „Livietta és Tracollo” című egyfelvonásos vígoperájának színrevitelén dolgozik alkotótársaival, Fehér Évával és Vranyecz Artúrral. Három fős társulata az előző évben sikerrel mutatta be Budapesten Pergolesi: „Úrhatnám szolgáló” című művét, ami fesztivál díjat is kapott.
Debrecen város kulturális életében kifejtett példaértékű munkásságáért Debrecen Kultúrájáért-díjban részesült:
Keresztesné Várhelyi Ilona dr. irodalomtörténész, muzeológus, aki 26 évig vezette a Déri Múzeum irodalmi gyűjteményét. Felbecsülhetetlen érdeme van abban, hogy – a város irodalmi múltjához méltóan – a Déri Múzeum irodalmi gyűjteménye az ország második legjelentősebb gyűjteményévé vált.
Madarász Kathy Margit textilművész különleges faliképeket és női ruhákat tervez, melyek a nőiesség és a méltóság ötvözetei, a magyar történelem nagyasszonyainak viseletét idézik meg. Nem divatot tervez csupán, hanem önálló műalkotásokat hoz létre.
Posztumusz díjazott Szesztay Zsolt, Liszt- és Kodály-díjas karnagy, tanszékvezető főiskolai tanár. Debrecen zenei életének több mint három évtizedig meghatározó jelentőségű személyisége volt. A Zeneakadémia elvégzése után Pécsett tanított, majd 1974-től 2007-ben bekövetkezett haláláig sokrétű tevékenységével gazdagította Debrecen város kulturális életét.
Az elismeréseket az alapítvány kuratóriuma nevében Halász János, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere adta át.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.