Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 23. kedd
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. november 5., kedd 09:09

Szegeden is egy hónapig ünnepeljük a tudományt
Velünk élő tudomány – ez a mottója a Magyar Tudomány Ünnepének az idei esztendőben. Országszerte több mint félezer, Szegeden majd félszáz esemény szerepel a Magyar Tudomány Ünnepe idei programjában. Az idei tudományünnep szegedi programjainak nyitóünnepségét csütörtökön délelőtt rendezik meg a SZAB székházban.                
A hétfői veszprémi nyitóünnepséggel kezdődő, és az egész novembert átölelő rendezvénysorozaton országszerte olyan tudományos eredményeket ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyek felfedező kutatásokon alapuló célzott fejlesztések révén születtek meg, és jelen vannak mindennapjainkban, egyebek mellett infokommunikációs eszközeinkben, intelligens háztartási gépeinkben vagy hatékony gyógyszereinkben. 

Plenáris ülés lesz a Velünk élő tudományról a SZAB-nál
A Velünk élő tudomány rendezvénysorozatai rávilágítanak arra, miként befolyásolja a mindennapi életben alkalmazható termékek piaci értékét, piacképességét a fejlesztés során hozzáadott szellemi értékek újszerűsége. A seregszemle egyik kiemelt eseménye Bor Zsolt szegedi akadémikus Utak az éleslátáshoz – lézeres szemsebészeti eljárások című, a lézeres szemsebészet legfrissebb eredményeit ismertető nyilvános előadása lesz november 19-én délután 4 órakor az Akadémián.
Az ünnephez az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága és a Szegedi Tudományegyetem is aktívan kapcsolódik. A szegedi programok nyitányaként november 7-én, csütörtökön délelőtt 10 órai kezdettel „Velünk élő tudomány” címmel tartanak plenáris ülést a SZAB Somogyi utcai székházának dísztermében. Az eseményt Dékány Imre akadémikus, a SZAB elnöke nyitja meg, majd köszöntőt mond Dudits Dénes akadémikus, az MTA alelnöke, Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora és Botka László, Szeged polgármestere. Délelőtt fél 11-kor Sipos Gábor, az Erdélyi Magyar Múzeum elnöke A kolozsvári egyetem szerepe az erdélyi magyar művelődés és tudomány történetében című előadását hallgathatja meg a közönség. Ezt követően kerül sor a IV. Dél-alföldi Innovációs Díj díjkiosztó ünnepségére, illetve a nyertes pályázat be is mutatkozik.

Teret kap a kultúra és művészet is
Ezt követően november 29-ig számos tudományos üléssel, előadással, valamint kulturális programmal várják az érdeklődőket. November 11-én a SZAB Bolyai János Kutatási Ösztöndíjasok Klubja Klubtanácsának szervezésében a SZAB-székház ad otthont a Bolyai-ösztöndíj elindítása tizenötödik évfordulójára emlékező tudományos seregszemlének. Külön konferenciát szentelnek november 14-én a regionális felsőoktatási és felnőttképzési együttműködésnek, valamint a földtudományokat és a régészetet segítő korszerű eszközöknek is.
A kultúra és a művészetek sem szorulnak háttérbe: november 18-án a Zeneművészeti Kar ötéves Vox Universitas Szegediensis Vegyeskarának hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők a zeneművészeti kar Fricsay-termében, november 22-én pedig Vinkó Leó festőművész tárlatát nyitják meg a SZAB-székházba.
Végezetül ismét az elismeréseké lesz a főszerep: november 29-én a SZAB-székházban tartják a Szegedi Akadémiai Bizottság pályadíjainak díjkiosztó ünnepségét.

Tíz éve lett hivatalos a tudományünnep
Az Akadémia 1997 óta emlékezik meg a Magyar Tudomány Ünnepéről, 2003-ban pedig az Országgyűlés hivatalosan is a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a tudós társaság megalapítására.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.