Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. november 8., péntek 14:10

Kiosztották az idei Dél-Alföldi Innovációs Díjat
Az evopro Bus Kft. pályázata nyerte az első helyezést a IV. Dél-Alföldi Innovációs Díj versenyen. Az elismerést, a Bánvölgyi László szobrászművész által készített Möbius térplasztikát csütörtökön a díjat létrehozó kuratórium nevében Dékány Imre, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) elnöke adta át.
Az evopro Bus Kft. "Városi hibrid autóbusz fejlesztése" című győztes pályázatában szereplő ePowero hibrid autóbusz a leírás szerint az európai és hazai piac igényeit teljes mértékben kielégítő, költséghatékony és környezetkímélő alternatívát kínál a tömegközlekedésre. Az evopro Bus Kft. kecskeméti telephelyén 2013 elején kezdték meg a prototípusgyártást, az első autóbusz az év végére készül el.
A második helyezést "A földgáziparban alkalmazható kénhidrogén- és vízgőztartalom-mérő lézeres fotoakusztikus elvű műszer kifejlesztése és piacra vitele" című pályázat nyerte. Az anyagot közösen adta be a HILASE Kft., az SZTE, a MOL Nyrt. és a Videoton Zrt.A fotoakusztika jelenségét először Alexander Graham Bell figyelte meg az 1880-as években, a legnagyobb áttörést a területen a lézer felfedezése hozta az 1970-es évektől. Napjainkban az ipar és a környezetvédelem területén egyaránt elfogadott módszernek számít a lézeres fotoakusztikus mérési technológia. A földgázipar területén rendkívül fontosnak bizonyult az ilyen típusú mérőeszközök alkalmazása, a földgáz minőségét jelentősen befolyásolja az egyéb tartalmak koncentrációja, amelynek ismerete elengedhetetlen a gázipar szempontjából.
A harmadik helyezett a "Korszerű biológiai alapok - szegedi tritikálé fajták a magyar mezőgazdaság szolgálatában" című pályázat lett a IV. Dél-Alföldi Innovációs Díj versenyen. A pályamunkát a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. adta be.Mint az i smertetésben szerepel, a tritikálé, azaz a rozs és a búza keresztezésével kapott termékeny növényutódok piacképes terméknek bizonyulnak. A szegedi Gabonakutató által nemesített három növényfajta egyrészt szabadalmazott szellemi alkotásnak tekinthető, másrészt vetőmagjukban megtestesült fizikai terméknek. A GK Rege, GK Idus és a GK Szemes fajták magas hozzáadott értéket rejtenek, valamint kiemelkedő gazdasági hasznot jelentenek a gazdák, a régió és a nemzetgazdaság számára is. Kedvező adottságaiknak köszönhetően a hazai gazdák körében gyorsan terjednek, egyre népszerűbb terméknek számítanak, és külföldi érdeklődés is mutatkozik a termékek iránt - hangzott el a díj indoklásában.
Az MTA SZAB elnöksége, együttműködve a régió három (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye) kereskedelmi és iparkamarájával, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE.-vel 2010-ben hirdetett először pályázatot a dél-alföldi régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerésére, az innovációs tevékenység, a technológiai transzfer támogatása érdekében.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.