Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

KECSKEMÉT MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. november 15., péntek 10:43

Közfoglalkoztatási programok Kecskeméten (1) - a tizenkilencek
Mintegy 800 álláskereső közfoglalkoztatására nyílik lehetőség Kecskeméten, a különböző országos és helyi programok keretében. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum által koordinált MaNDA programban történő kulturális közfoglalkoztatás és a téli közfoglalkoztatás témakörében tartott ma sajtótájékoztatót dr. Zombor Gábor polgármester, Mák Kornél alpolgármester és Tóth Győzőné, a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. ügyvezetője.
 
A téli közfoglalkoztatással kapcsolatosan elhangzott: az országos program 2013. november 1. és 2014. április 30. között zajlik, két lépcsőben valósul meg, amelyekben összesen 549 fő foglalkoztatása válik lehetővé. Az első lépcsőben 319 álláskeresőt vettek fel közterület takarító munkakörbe, akik a program első és utolsó hónapjában dolgoznak, a köztes időszakban pedig képzésen vesznek részt. A második lépcső december 1-től kezdődik, az abban résztvevők március végéig képzésben részesülnek, és áprilisban közterület takarítók lesznek. A képzések helyszíne a Türr István Képző és Kutató Intézet.
Napi 8 órában dolgoznak, a bérük a minimálbér, amely jelenleg 75.500 forint. Bérüket természetesen a képzés idejére is megkapják. Az országos program keretében az állam a bérek száz százalékát finanszírozza, továbbá munkaeszközökre is folyósított támogatást. Az első lépcsőben foglakoztatott csoport már dolgozik a város közterületein.
A program során rendkívül szoros az együttműködés az önkormányzat és, a munkaügyi központ és a Foglalkoztatási Kft. között. A hatósági szerződést az önkormányzat kötötte a munkaügyi központtal, a munkavégést pedig a kft. irányítja.
December 1. és február 28. között zajlik majd a helyi program a téli közfoglalkoztatásban. A hó- és  síkosságmentesítésben 156 közfoglalkoztatott vesz részt, akik a Foglalkoztatási Kft. állományába kerülnek.
A MaNDA programmal kapcsolatosan elhangzott: cél a különböző gyűjteményekben országszerte elérhető anyagok digitalizációjának elősegítése, egységes adatbázisba való rendezése. Ezt követően a  létrejött digitális tartalmakat és a hozzájuk kapcsolódó leíró adatokat a MaNDA internet-alapú adatbázisában rögzítik. A program keretében megfelelő végzettséggel rendelkező álláskeresők közfoglalkoztatása valósulhat meg 2013. november 1. és 2014. április 30. között.
Kecskeméten a program előzménye, hogy 2012. október 31-én a „hírös” városban 45 fővel kezdődött meg a Digitális Közfoglalkoztatási Mintaprogram. A városban országosan egyedülálló módon 19 intézmény csatlakozott a kulturális értékek digitalizációs tevékenységéhez: Kecskeméti
Kulturális és Konferencia Központ., Ciróka Bábszínház, Corvina Óvoda és Általános
Iskola Kertvárosi Általános Iskolája, Európa Jövője Egyesület, Kecskeméti Görög Katolikus
Szervezőlelkészség, HELPI Ifjúsági Iroda, Kálmán Lajos Óvoda, Általános Iskola és Művelődési
Ház, Katona József Könyvtár, Kecskeméti Televízió, Bács-Kiskun Megyei Művészeti Nonprofit Kft., Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, Kecskeméti Ifjúsági Otthon, Kecskemét Város – Bozsó Gyűjtemény Alapítvány, Kecskeméti Városszépítő Egyesület, Kecskeméti Planetárium, Kecskeméti Művészetoktatási Intézmények Kodály Zoltán Ének-zenei Iskolája, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Szentcsalád Plébánia. A polgármesteri hivatal innovációs szerepvállalásának köszönhetően idén a digitalizációs munkába bevont intézmények száma várhatóan megduplázódik. Így most több mint 100 fő vehet részt Kecskemét város kiemelt fontosságú kreatív fejlesztési programjában.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.