Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. február 6., szombat 11:36

Városépítés - 2010
A városfejlesztés ebben az évben is folytatódik. Az önkormányzat több pályázatban is érdekelt, megnyílik több kulturális intézmény, elindulhat a felső városrész rekonstrukciója, de lesznek magánberuházások is. A célok szerteágazóak. Összegyűjtöttük az idei év legjelentősebb terveit. A turizmus, a programkínálat valamint a kulturális intézményrendszer további fejlesztése mellett új szolgáltatásokkal bővül a város kínálata. Hamarosan, még tavasszal, megnyílik az új funkciókat ellátó Jókai Múzeum, a Helytörténeti Gyűjtemény és a Vaszary Villa, és előbb utóbb a város nyugati szélén az új bevásárlóközpont is. Az elmúlt esztendőkkel ellentétben ezúttal nem a part és közvetlen környezetében, hanem elsősorban a felső városrészben lesznek nagy beruházások.

Városközpont
Kétségkívül a legnagyobb program a városközpont rehabilitációja lesz. A projekt 850 millió forint értékű, ehhez a pályázat első fordulójában 620 milliós támogatást nyert az önkormányzat. A tervek szerint az uniós támogatáshoz mintegy négyszáz millió forintot kell hozzátennie majd a városnak. Bár az aggasztó és kiszámíthatatlan gazdasági helyzet miatt felmerült, hogy esetleg veszélybe is kerülhet a program megvalósítása, egyelőre az önkormányzat beadta a második, egyben végső fordulóra is a pályázatát.
A mintegy egymilliárd forintos város rehabilitáció során felújítják kívül-belül a vásárcsarnokot, a piros iskolát és a polgármesteri hivatalt. Megújul a zeneiskola műemléki épülete és a hozzá tartozó udvar, új külsőt kap a Kovászna park és több közterület.

Szent István tér
Elkezdődött a Szent István tér és környékének átépítése. A polgármesteri hivatallal szemközti területen lebontották a régi, rossz állapotú házakat, s amint az időjárás engedi elkezdődnek az új, három részből álló épületegyüttes munkálatai. A város rehabilitációs programjához kapcsolódóan ám magánberuházás révén lakások és üzletek épülnek majd itt, a tervek szerint ide költözik az okmányiroda. Az épületek alatt önkormányzati pénzből mélygarázs épül.

Kiserdő
A Füred tüdejének tartott Kiserdő felújítása is napirenden van, ha az uniós pályázaton nyer a város, akkor a tízhektáros egykori angolpark teljes rekonstrukciója akár még az ősszel elkezdődhet. A tervek szerint a 240 millió forintos beruházás révén új sétányok, különböző funkciójú kisebb parkrészek, kerékpárút és játszótér létesülne, felújítanák a volt kőszínház megmaradt oszlopait, és részben, mintegy száz facsemete ültetésével, megújulna a Kiserdő faállománya is. A területet egy új korzó kötné össze a Gyógy-térrel, mindettől azt remélve, hogy a turisták újra felfedezik maguknak ezt a különleges hangulatú erdőt a város szívében.

Buszállomás
Egy másik, szintén jelentős, évek óta tervezett beruházás is elindulhat idén. Az önkormányzat, a Balaton Volán és a MÁV Zrt. együttműködési megállapodása révén teljesen átépülhet a hosszú évek óta a város egyik szégyenfoltjának tartott autóbusz-, és vasútállomás valamint új arcot kapna a hozzá tartozó Castricum tér.
Teljesen átalakítanák az állomás szerkezetét és modernizálnák a működését, a szolgáltatások pedig bővülnének. Az elképzelések szerint közös helyiségben lehetne megváltani a vonat illetve a buszjegyeket, egységes, a korábbinál átláthatóbb utas tájékoztató rendszert alakítanának ki, megújulnának a forgalmi irodák, a kiszolgáló helyiségek, a buszok pedig egy új fedett helyről indulnának. A Castricum térre új sétányt terveznek, lesz játszótér, új vendéglátóhelyeket építenek, bővítik a parkolót, egyáltalán a tér új és vonzó külsőt kap majd.  Mindez négyszáz millió forintból, amelynek döntő részét szintén pályázati úton kívánja biztosítani a város.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.