Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2013. december 12., csütörtök 15:50

Brüsszeli konferencia az önkormányzati közszolgáltatásokról
Tematikus tapasztalatcsere fórumot szervezett  "A helyi és regionális önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások megújítása a változó környezetnek megfelelően" címmel az Európai Régiók és Települések Tanácsa (CEMR), amelynek az önkormányzati szövetségeken keresztül a magyar önkormányzatok is tagjai. A 2013. december 11-én megrendezett nemzetközi találkozó számos hasznos információt szolgáltatott a TÖOSZ munkatársainak is, amelyet a szövetség programjaiban és szolgáltatásaiban is hasznosítanak.

A brüsszeli Önkormányzatok Házában hazánk mellett Németország, Franciaország, Belgium, Litvánia, Lettország, Csehország, Norvégia, Finnország, Svédország, Anglia, Skócia, Írország és Lengyelország képviseltette magát, ezúttal a munkáltatói és közszolgáltatói szerepből adódó önkormányzati kihívásokról.

Laurence Meehan a brit önkormányzati szövetségtől a minden eddiginél erőteljesebb és szélesebb körű kampányukról számolt be. A kampány arra hívja fel a lakosság és a politikusok figyelmét, hogy a változó gazdasági, társadalmi helyzet sürgős intézkedéseket kíván a közszolgáltatások újrarendezése érdekében.

„Az önkormányzatok pénzügyi fekete lyukkal állnak szembe. Ez 2019-re több mint 19 milliárd font lesz. Csökkenő finanszírozás, növekvő közszolgáltatási igények. Mit lehet ezzel tenni? Jó kérdés. Az önkormányzatok több, mint 800-féle alapszolgáltatást nyújtanak. Az önkormányzatok jelenleg a közszféra egyik leghatékonyabb szegmense. Mégis, emlékezzünk a fekete lyukra: ez az út tovább nem vezet. Radikális lépésekre van szükség a központi kormány és az önkormányzatok viszonyának átrendezésére van szükség az alapszolgáltatások biztonságos ellátásához….”

Roland Schäfer a Német Önkormányzati Szövetségtől, Bergkamen polgármestereként folytatott tevékenységét ismertette az „újra-önkormányzatosodás” érdekében. Az 50 ezer lakossal bíró település első embere az 1995 óta következetesen folytatott tevékenységeivel valamennyi közszolgáltatást újra önkormányzati fenntartásba vont. Létrehozott egy önkormányzati közszolgáltató céget a két szomszédos településsel együtt. Az önkormányzatok beléptek a vállalkozói szférába, profitorientált módon áramot szolgáltatnak, szélerőmű-parkban vásároltak részesedést és legfőbb céljuk a teljes függetlenség megteremtése az energiaellátásban helyi szinten. Természetesen a hulladékgazdálkodásban nem termelnek profitot, azonban mind a helyi munkalehetőségek megteremtésével, mind a közszolgáltatások árának csökkentésével számos kedvező hatást értek el a helyi lakosok életminőségének javításában.

Luc Martens, a Flamand Önkormányzati Szövetség elnöke és Roeselare polgármestere pedig beszámolt a szövetség által készített felmérésről. Sokkoló számok Belgiumból: az önkormányzatok 41%-a fogja csökkenteni a szolgáltatásait a gazdasági helyzet miatt; 25%-a fogja csökkenteni alkalmazottjai járandóságát; 62%-uk csökkenti a beruházási tevékenységét, amely kb. 25 ezer munkahely veszélyeztetését jelenti a magánszférában.

Stefan Ackerby a Svéd Önkormányzati Szövetségtől arról a nyitott összehasonlításról számolt be, amelyet szektorálisan rendszeresen elvégeznek a településeik között. Például rangsorolják az önkormányzatokat az iskolák fenntartása szerint. Az az északi apró település, amely a legjobb eredményeket hozta minden tantárgyból; jelentős számú látogatásra számíthat más önkormányzatok szakemberei részéről. A települések a versenyt valóban nemes kihívásnak tekintik, és a többi ország képviselőinek megrökönyödése ellenére ez a módszer valóban működik Svédországban a különböző közszolgáltatások színvonalának javítására.

Kevésbé nyitott a norvég hatékonysági hálózatok módszere, amit Jan Sorbo mutatott be a KS-től, és a Polgármester Akadémia Tapasztalatcsere Moduljából remélhetőleg ismerős a amgyar önkormányzatok számára is. Itt ugyanis 5-10 önkormányzat dolgozik együtt, hasonlítja össze eredmény és teljesítménymutatóit.

A rendkívül informatív nap részesei voltak a nemzetközi szintű társadalmi partnerszervezetek képviselőinek előadásai is, a CEEP (Közszolgáltatók és Munkáltatók Európai Központja) és az EPSU (közszolgáltatási szakszervezet európai ernyőszervezete) képviselőitől.
További információk a CEMR honlapján: www.ccre.org

December 13-án, pénteken Sabján Katalin, a TÖOSZ nemzetközi titkára mutatja be a brüsszeli találkozó résztvevőinek a "Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten*" című,  a Norvég Helyi és Regionális Szövetségével közös TÖOSZ projektet ismertető előadását."


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.