Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

ESZTERGOM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. február 12., péntek 09:15

Nemzetközivé válhat az Országos Rendőrségi Véradónap - Esztergomban Borbély Zoltánra és társaira emlékeztek
Az I. Országos Rendőrségi Véradónapot a két évvel ezelőtt Esztergomban elhunyt Borbély Zoltán zászlós, illetve a többi szolgálat közben hősi halált halt társainak emlékére hirdették meg. Az esztergomi helyi rendezvényből országos szintre emelkedett esemény a közeljövőben akár európai uniós rangra emelkedhet. Az Esztergomi Rendőrkaptányságon Borbély Zoltán családja, a rendvédelmi szervek, a Vöröskereszt, az önkormányzat képviselői, valamint több művész is megemlékezést tartottak, illetve véradással tisztelegtek az elhunyt emléke előtt – adta hírül a Hídlap.


Novodomszky Éva konferálta fel az Országos Rendőrségi Véradónap első rendezvényét, majd Pusztaszeri Kornél Fekete István Az emlékek gyalogútján című művéből idézett egy részletet Borbély Zoltán tiszteltére.
Bencze József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány a tavalyi helyi, illetve a Közbiztonsági Hétvége véradásainak sikeréről beszélt, és jelezte, február 11-én 57 helyszínen tisztelegnek a szolgálat közben elhunyt munkatársaikra.
Az Őrláng Alapítványt Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere és Habsburg György, a Vöröskereszt elnöke kezdeményezésére hozták létre, és az alapítvány önzetlenül támogatta az elhunyt Borbély Zoltán családját, kiváltképpen a gyermekek tanulmányainak a fiolytatását – közölte az altábornagy.
Bencze József kitért a sors fintorára is, miszerint II. János Pál pápa, a Lourdes-i szűz emlékére ezt a napot jelölte ki a betegek, elesettek, a rászorulók és segítőik, támogatóik és orvosaik világnapjává.
Selymes Erik, a Vöröskereszt főigazgatója a rendőrséget állampolgárbarátnak nevezte és a véradás fontosságára is kitért.
Németh József, Esztergom alpolgármestere – a betegség miatt távol maradó Meggyes Tamás polgármester szavait tolmácsolva – reményét fejezte ki, hogy minden év február 11-én megemlékeznek az elesett rendőrökről, emlékükre pedig véradást szerveznek.
Varga Ferenc Csaba, Esztergom rendőrkapitánya a hősök erkölcsi példamutatásáról beszélt. A mitológiában ismert hősök életük nagy tettei miatt váltak ismertté, és Borbély Zoltánt is tette révén ismerte meg az ország.
Elmondása szerint a véradó ember is hős, hiszen több társa életét mentheti meg ezáltal. A posztumusz rendőrhadnagy emléktáblája előtti koszorúzást megelőzően Kiss-Rigó László Szeged-Csanád megyéspüspök mondott áldást, majd a véradás-vérrontás harcát említette. A rendezvényen fellépett Fehér Adrienn, Horváth Gyula, Sasvári Sándor és Oláh Ibolya, azt követően pedig véradásra került sor.
Az eseményen Mága Zoltán és Schobert Norbert egyaránt vérükkel segítettek a bajbajutottakon.
Bodrogai Sándor, a polgárőrség helyi vezetője elmondta szívesen adott vért több tucatnyi polgárőr kollégája, hiszen rájuk bármikor és bármiben lehet számítani.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.