Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2014. február 11., kedd 20:36

Elindult az Egészségkörút Óbudán szűrőprogram-sorozat
A Szent Margit Rendelőintézet és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Betegek Világnapján sajtótájékoztatóval indította útjára a 10 alkalomból álló eseménysorozat. A megnyitón ismertették a célkitűzéseket, a részvétel feltételeit, a programhoz kapcsolódó nyereményjáték részleteit, továbbá kihirdették a világnap alkalmából kiírt rajzpályázat nyerteseit.

A Szent Margit Rendelőintézet és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a betegségmegelőzés fontosságát hirdetve Egészségkörút Óbudán elnevezéssel ingyenes, tíz alkalmas egészségügyi szűrőprogram-sorozatot szervez 2014-ben, nem csak kerületieknek.
Az ingyenes egészségügyi szűréseket a városrész hét különböző pontján: a szakrendelőkben és a közösségi házakban rendezik meg.
Az esemény a kerületünkben nem előzmények nélküli. Annak idején, 2008-ban egy norvég pályázatnak köszönhetően Óbudai Egészségolimpia elnevezéssel, a mostanival megegyező célkitűzéssel ingyenes szűréseket és sporteseményeket szerveztünk. – mondta Bús Balázs polgármester köszöntőjében. A polgármester utalt az akkori eredményekre, a közel 15 ezres részvételi szám mutatja, hogy az emberek igénylik az ilyenfajta gondoskodást. A szív-és érrendszeri megbetegedések, illetve a gyermekkori elhízás magas aránya a III. kerületben is jellemző, ami mellett egy önkormányzat nem hagyhat figyelmen kívül. – folytatta. Bús Balázs kiemelte, hogy cél az egészségi állapottal kapcsolatos rossz tendenciákon való javítás, amelyet különböző ingyenes sportrendezvények illetve a szűrések által igyekszünk elérni. A szűrőprogramok minden korosztálynak szólnak, így akár az egész család együtt is részt vehet az egyes eseményeken. Bízom benne, hogy a kerületiek felismerik, érdemes az egészségükkel törődni. – zárta szavait a kerület első embere.

Az Egészségkörút Óbudán programsorozat eseményeit dr. Petrik Róbert a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatója ismertette.
Kihangsúlyozta, hogy különös hangsúlyt fektetnek a szív-és érrendszeri, a daganatos betegségek kiszűrésére úgy, mint a szájüregi, urológiai, tüdő és bőrdaganatok, illetve a Védőnői Szolgálat segítségével betanított önvizsgálattal az emlő daganatok korai felismerését tűzték ki célul. A szűréseken kívül minden eseményen diétás és egészségmegőrzést segítő tanácsadásokkal várják az érdeklődőket.
A kapcsolódó nyereményjáték részleteiről elmondta, hogy azok között, akik az Egészségkörút Óbudán ingyenes szűrésein részt vesznek*, és leadják a részvételt igazoló programfüzetet, értékes ajándékokat sorsolnak ki, összesen több mint félmillió forint értékben. A gazdára váró ajándékok, mint például a kerékpár, a balatoni nyaralás, vagy az éves uszodabérletek mind hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez és a rekreációhoz.

Dr. Harsányi Kornélia kerületi tisztiorvos a sajtótájékoztatón nagyra értékelte az önkormányzat kezdeményezését. A szűrőprogram gerincét azok a szűrések képezik, amelyek népegészségügyi szempontból is fontosak, ezért örömét fejezte ki, hogy sok támogató a program mögé állt. A tisztiorvos hangsúlyozta, hogy bár a kerület ellátórendszere van olyan fejlett, hogy képes ellátni a Budapest második legnagyobb lélekszámú városrészének lakosságát, tudatosítani kell az emberekben, hogy a betegségmegelőzésnek, a szűréseknek nagy jelentőségük van abban, hogy milyen lesz az életminőségünk idősebb korban. A betegségek ugyanis a nem csak a testet, de a lelket is felemésztik. Jó lenne, ha „csak” a megelőzéssel kellene a szakemberek foglalkozni és nem lenne több betegség!- fejezte be gondolatait dr. Harsányi Kornélia.

A sajtótájékoztató végén kihirdették a Betegek Világnapja alkalmából meghirdetett rajzpályázat díjazottjait.
Rajzáért oklevelet vehetett át Medveczky Lea, a Krúdy Gyula Általános Iskola, Dévényi Kincső, a Béres József Általános Iskola  és Nagy Richárd, a Dr. Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanulója.
Az Egészségkörút Óbudán program fővédnöke Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere, a sorozat nagykövete pedig Barabás Éva, az RTL Klub műsorvezetője.

További részletek a programsorozatról a www.obudairendelok.hu/egeszsegkorut oldalon olvashatók.

* Az ingyenes szűréseken, lakhelytől függetlenül bárki részt vehet, a nyereményjátékon azonban csak III. kerületi lakos nyerhet.
 


2 csatolt kép programszűrés
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.